Sağlıklı bir ağız, sağlıklı bir vücut demektir artık. Çünkü yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki beyne giden sinirlerin birçoğu ağızdan geçiyor ve dişle bağlantılı. Bu durum nedeniyle de dişlerde oluşabilen herhangi bir problem beyne vuruyor ve ağrı sızı oluşturuyor. Organların her birinin sağlıklı çalışabilmesi adına aslında ağız ve diş sağlığı üst düzey olmalıdır. Ağızda birçok bakteri ve enfeksiyon birikebilmekte ve bunlar zaman içinde tüm savunma sistemini olumsuz etkileyebilmektedir.

Sağlığınızı koruyun: Artan hastalık vakalarına karşı alınması gereken önlemler Sağlığınızı koruyun: Artan hastalık vakalarına karşı alınması gereken önlemler

Ağzı ve diş sağlığını korumak ve düzenli bakımlar yapmak, aslında tamamen çocukluk döneminde edinilen bir alışkanlıktır ve o dönemde elde edilen alışkanlıklar sayesinde ağız ve diş sağlığını yıllar boyu koruyabilirsiniz.

Diş ve Diş Eti Hastalıklarına Nasıl Yakalanırız?

    Vücudumuzda oluşan birçok hastalığın sebebi psikolojik nedenlerle birlikte fiziksel olarak diş ve ağız rahatsızlıklarıdır aslında. Şiddetli diş eti iltihapları, diş rahatsızlıkları vs. gibi durumlar, aslında basit gördüğümüz diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı gibi etkenlerle bile kana kolaylıkla geçebilen problemlerdir ve bunlar kana bulaşarak genel vücut sağlığı üzerinde oldukça olumsuz etkiler yaratırlar.

Diş yapısı, beslenme alışkanlıkları ve düzeni, ağız bakım alışkanlıkları vs. diş eti çürükleri ve rahatsızlıkları üzerinde oldukça üst düzey etkili olan şeylerdir. Yani özetle dişlere ve ağıza yapılacak olan bakımlar ile birçok rahatsızlığın oluşmasını önleyebilirsiniz.

Ancak bakımsız bir ağız ve diş, diş ile diş eti bağlantısını bozarak dişlerin çürümesine, enfeksiyon oluşumuna vs. gibi birçok probleme neden olabilmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin Yapılabilecek Temel Şeyler

   Ağız ve diş sağlığını korumak istiyorsanız eğer mutlaka 6 ayda bir diş kontrolü yaptırmalısınız. Ayrıca sağlıklı beslenme tarzı oluşturarak hayatınızı buna adapte etmelisiniz. Ayrıca her gün detaylı ve düzenli olarak ağız bakımı yapmalısınız. Diş fırçalama eylemi yanı sıra bir de diş ipine ve gargara kullanımına önem vermeli, özen göstermelisiniz.

Dişlerimizi Doğru mu Fırçalıyoruz? Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?

    Diş fırçalamak, ağız ve diş bakımı için oldukça önemlidir, çünkü yemeklerden ağızda kalan artıkları temizler ve asidik dengeyi korur. Bu nedenle de günde iki defa dişinizi fırçalamalısınız ve aynı yere olmayacak şekilde 2-3 dakika fırçalama yeterli olacaktır.

Diş fırçası yumuşak olmalıdır ki diş minesi zarar görmesin. Ayrıca kıllar yıpranmaya ve parçalanmaya başladığı zaman mutlaka değiştirmelisiniz.

Kullanacağınız macun, nohut büyüklüğünde olmalıdır ve dişlerin yan arka, ön her yerini fırçalamanız gerekmektedir. Ayrıca yumuşak uçlarla diş etine de hafif hafif masajlar yapılmalıdır.

Dilinizi Fırçalamak Midenizi Bulandırıyor Olabilir ama Oldukça Önemli!

   Dil sırtı, bakterilerin en yoğun bulunduğu noktadır aslında Bakteri ve mikrop birikiminin önüne geçebilmek için de dilinizi doğru fırçalamanız oldukça önemlidir. Dilin sırt bölgesine çok fazla basınç uygulamadan 3-4 defa süpürmeniz yeterli olacaktır.

Yatmadan Önce Diş İpi Kullanılmalıdır!

    Diş ipi, günde en az bir kere kullanılmalıdır. Çünkü bu, dişlerin birbirlerine bakan yüzeylerini temizleme konusunda oldukça etkilidir. Ellerinizi yıkayın, ve elinize 50 cm uzunluğunda bir ip alın. Her dişin arka tarafını da dahil olmak üzere diş ipi ile işlem uygulamalısınız. Bu sayede de bakteri ve plak oluşumunu önlemiş olursunuz.

Editör: TE Bilişim