Kendisi ile ilgili "Bana 'içgörü uzmanı' dediler öyle kaldım" diyen Akan Abdulla programda şöyle konuştu:

"Hangi programa çıksam, nereye gitsem öyle diyorlar. Ben veri okuyan bir adamım. O soğuk soğuk verileri duyguya dönüştüren bir adam olarak görüyorum kendimi. Eskiden veriye ulaşmak çok pahalıydı, verinin kendisi değerliydi. Artık büyük bir veri dünyasında yaşıyoruz. Tüketici veriyi kendisi paylaşıyor. Veri çok fazla ve soğuk hale geldi. Verinin arkasındaki duyguları okuyan kişi olarak görüyorum kendimi. İnsan hala çok duygusal bir varlık ve duygularıyla karar veriyor. Mailleri yazarken "lütfen profesyonel olalım" gibi uyarı mailleri yazıyoruz. Böyle bir şey yok. Sosyal normlar doğrultusunda bunları birbirimize söyleyebiliriz ama her işin arkasında duygular var. Bir gün içerisinde verdiğimiz karaların %80'i duygularla veriliyor. Kontrol bana sert bir kelime gibi geliyor. En yaş aldığımız dönemde kontrollü olmaya başlıyoruz."

"SOSYAL MEDYADA 'ÖZGÜR OLMAK İÇİN VARIM' DİYENLERE ÖZGÜR OLMADIKLARINI ANLATIYORUM"

Dilan Çıtak, olaylı gece polisle de kavga etmiş! Dilan Çıtak, olaylı gece polisle de kavga etmiş!

Yaptığı ilginç anketlerle adından söz ettiren Abdulla, sosyal medyada kişilerin var olma nedenleri ile ilgili yapmış olduğu araştırmasının sonucunu paylaştı ve şöyle dedi: 

"Gençler sosyal medyada "özgür olmak için varım" diyorlar. Sonra ben onlara hiç özgür olmadıklarını anlatmaya çalışıyorum. Veri üzerinden bunu göstermeye çalışıyorum. Aslında bir yazılım dünyasının içine giriyoruz. Algoritmalar bizim adımıza karar veriyor. Sosyal medyada bir dönem özgürsünüz. Ta ki davranışlarınızı algoritmalara (yazılıma) açana kadar. Yazılım sizi bıraktığınız izler üzerinden tanımaya başlıyor. Bir zaman sonra siz dünyayı tanımak yerine sizin hoşlanacağınız şeyleri görmeye başlıyorsunuz. O geniş olan dünyanız yavaş yavaş darlmaya başlıyor ve sadece kendinizi duyar hale geliyorsunuz. En çok kafayı taktığım konulardan biri bu."

"GENÇLERİN NEDEN TOST VİDEOSU İZLEDİĞİNİ ÇÖZEMEDİK"

Gençlerle ilgili ne düşündüğünü aktaran Abdulla, "Gençlerin çoğunluğuna baktığınızda arabesk rapten hoşlanıyorlar. Şu aralar lokmacıları ünlü yapmakla çok meşguller. Tost videoları seyrediyorlar. Neden insan tost videosu izler çözemedik. Tostçu bir ismi 7.5 milyon kişi izliyor. Bir de midyeciler var... Bunları ünlü yapmakla meşguller. Reynmen, Ben Fero, Gazapizm dinliyorlar. Daha neler neler... Gerçeklerden kopuyoruz. İki kızım var onları duygusal zekada, sanatta geliştirmeye çalışıyorum." dedi.



Editör: TE Bilişim