Anavatanı Afrika olsa da ülkemizin özellikle sıcak olan Akdeniz, Ege bölgelerinde sık karşılaşılan bir bitki olan aloe vera son yıllarda gittikçe popüler hale gelmeye başladı. Aslında bu şifalı bitkinin faydaları uzun yıllardır biliniyor, aloe veranın faydaları öylesine çok ki yazımızı okuyunca balkonunuza ya da bahçenize hemen bir aloe vera dikmek isteyeceksiniz.

Aloe vera nedir?

Aloe vera ya da diğer ismi ile tıbbi sarısabır bitkisinin kabuğunun içinde jel vardır. Bu jelin içinde amino asitler, mineraller, vitaminler, enzimler gibi çeşitli maddeler vardır ki zaten aloe verayı bu denli faydalı bir bitki haline getiren de içeriğindeki tüm bu maddelerdir. Aloe vera bitkisinin jeli cilt için kullanılabildiği gibi içecek haline getirilerek de tüketilebilir.

Aloe veranın faydaları

Ülkemizin birçok yerinde yetişen aloe veranın faydaları yazımızın başında da belirttiğimiz gibi çok fazladır. Aloe veranın faydaları arasında şunlar sayılabilir:

Antibakteriyel ve antioksidan özellikler: Antioksidanlar artık herkesin bildiği gibi sağlık için çok önemlidir ve aloe vera jeli polifenoller olarak bilinen aileye ait güçlü antioksidanlar içerir. Bu polifenoller ayrıca çeşitli enfeksiyonlara sebep olabilecek zararlı bakterilerin çoğalmasını engellemeye de yardımcı olur.

Yanık tedavisi: Aloe vera yanık tedavisinde inanılmaz etkilidir. Yenilebilse de daha çok topikal bir ilaç olarak kullanılan yani cilde sürülen aloe veranın faydaları içinde en bilinenlerden biri yanıkların iyileşmesine sağladığı katkıdır. FDA 1959 yılında aloe vera merhemini yanık tedavisinde kullanılan bir ilaç olarak onaylamıştır. Yapılan çalışmalar birinci ve ikinci derece yanıklar için etkili olduğunu göstermiştir. Bu arada güneş yanıklarında da çok etkilidir.

Kabızlıkla savaşır: Aloe veranın faydalarından biri de kabızlığı azaltmasıdır. Aloe vera yapraklarının hemen altındaki lateks aloin ve barbaloin içerir ve bu maddelerin da laksatif etkisi vardır. Bu sayede yaprakların suyunu sıkarak içmenin kabızlığı giderdiği görülmüştür.

Kırışık oluşumunu geciktirir: Aloe vera jelinin cildin yaşlanmasını önlediğine dair önemli kanıtlar vardır. 45 yaş üstü 30 kadın ile yapılan bir çalışmada jelin cilde uygulanmasının kollajen üretimini artırdığı ve 90 gün içinde cilt elastikiyetini artırdığı görülmüştür.

Kilo vermeye yardımcı olur: Günümüzde fazla kilolar hem kadınların hem de erkeklerin en büyük sorunlarından biri ve aloe vera içeriğindeki amino asitler, vitamin ve mineraller diyetlerin etkisini azaltıp kilo verme potansiyelinin artmasına yardımcı olur.

Diş plağını azaltır: Diş eti hastalıkları ve diş çürükleri en yaygın sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu sorunları engellemenin doğal yollarından biri aloe vera suyu ile düzenli gargara yapmaktır. Aloe vera suyu yaparak ağzınızı bu suyla çalkalamanız diş ve diş eti sağlığınızı korumanıza yardım eder.

SON DAKİKA | Dünya Sağlık Örgütü'nden maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay geldi SON DAKİKA | Dünya Sağlık Örgütü'nden maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay geldi

Kan şekeri seviyesini düşürür: Aloe vera geleneksel bir şeker hastalığı ilacı olarak kullanılmıştır. Bitki kan şekeri seviyesini düşürmekte etkilidir, ancak uzun süreli yoğun kullanımı bazen karaciğer sorunlarına yol açabilir, bu sebeple diyabet hastalarının bu bitkiyi doktorlarına danışarak kullanması en doğrusudur.

Aloe vera suyu nasıl hazırlanır?

Aloe vera suyu birçok markette hazır olarak satılsa da evde kendiniz hazırlamak isteyebilirsiniz. Aloe vera suyu hazırlamak için büyükçe bir aloe vera yaprağı yeterlidir. Yaprağın dikenli kısımlarını kesmeniz gerekir, yazımızda da bahsettiğimiz gibi aloe vera yapraklanın bu kısımlarında laksatif etki yapan lateks maddesi vardır, dolayısıyla hazırlayacağınız suya bu maddeden karışması ishale neden olabilir, bu sebeple suyunuza lateks karışmamasına özen göstermelisiniz. Yaprağın lateks içere kısımlarını kestikten sonra yaprağın jelini bir kaçık yardımıyla alıp blenderde 2-3 su bardağı su ile karıştırmanız aloe vera suyu hazırlamak için yeterlidir. Ancak bu suyun tadının pek hoş olduğunu söyleyemeyiz, dilerseniz bal, limon ya da zencefil kullanarak tatlandırabilir ya da meyve suyuna karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim