Karadeniz bölgesindeki sağanak yağmur nedeniyle ortaya çıkan sel ve heyelan felaketlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Su baskınları nedeniyle evlerin yıkıl, yüzlerce vatandaş tahliye edildi. Bölgede yaşamını yitirenlerin sayısı  resmi rakamlara göre 27'ye ulaştı. 100'ün üzerinde olduğu açıklandı.

KARADENİZ SEL


ŞARKI GELECEĞİ GÖRDÜ

Yaşanan felaket için herkes seferber olurken, 2012’de  Karadenizli sanatçıların geleceği gördüğü ortaya çıktı. 24 sanatçının bir araya gelerek yorumladığı “Seçim Zamanı” isimli parçada HES’ler, maden ve taş ocaklarına karşı mücadelenin anlatımış ve Karadeniz’in talanına dikkat çekilmişti.

BİR ŞARKIYLA GELEN "VATAN HAİNLİĞİ"

O dönem, bu şarkıyla eleştirilerin hedef haline gelen sanatçılar, “Vatan haini” de ilan edilmişti. 

2012’DEN GELEN UYARI

2012 yılında çıkan "Seçim Zamanı" şarkısı yoğun yağışın sele döndüğü ve Karadeniz’i yıktığı bu günlere adeta bir uyarı niteliğindeydi.

İZLENME REKORLARI KIRMIŞTI

İlk dizeler şarkının yaratıcısı, Karadenizli müzisyen Apolas Lermi ait. Devamında Yaşar Kurt da var, İlkay Akkaya, Şevval Sam , Grup Yorum , Selçuk Balcı ve Karmate de… Karadenizli kadınların HES protestoları, Karadeniz sahil yolu projesi ve 1 Mayıs görüntüleri eşliğinde hazırlanmış klipte Metin Lokumcu, Hrant Dink , açlık grevinden sonra yaşamını yitiren Canan-Zehra Kulaksız kardeşler ve polisin biber gazı yüzünden hayatını kaybeden Çayan Birben’e de selam gönderiliyor. İlk kez 17 Haziran’da Kalan Müzik’in 20. Yıl Karadeniz Gecesi’nde gösterilen klip, YouTube’a yüklendikten sonra bir haftada 230 bin kişi tarafından izlenmişti. 

diren karadeniz

İşte "Diren Karadeniz" şarkısının sözleri 

Karardi karadeniz aca’ ne oldi bize

Bu sene da funduklar gülmedi yüzumuze

Topla topla bitmeyi çay da para etmeyi

Tarladaki lahana o da bize yetmeyi

Yastığumuz çürudi döviz aldi yürudi

Hamsi da tutamaduk karadeniz kurudi

Seçim zamani geldi da astiler bayraklari

Çayırlarda çürudi nenemun ayakları

Bu sinavlar, yasalar hep yolları tıkadi

Tarikatlar mafyalar beyinleri yıkadi

Gökten şimşek çakayi yoldan seller akayi

Fakiri çalup soyan Ankara’ya çıkayi

Benim Lermioğlu Helmi Dedem, Keleş Amcam,

Karadağ'ı kurtardılar

Oradan buraya Rusya'yı yollamadılar

Ege ve Akdeniz out, Kandıra in Ege ve Akdeniz out, Kandıra in

Biz deremizi vermeyiz asla, teslim olmayız asla

Bizim kadınlarımız, açlığa gelir, yorgunluğa gelir

Nöbet tutar, silah taşır, haydi kadınlar!

Satan kim, alan kim?

İşte tabut burada!

Tabutunu hazırlasınlar da gelsinler!

Sahil yoli yaptiler de paralari kaptiler

Üç beş kuruş liraya memleketi sattiler

Ha bu yalan dünyanun çilesini çekerum

Memlekeri satanun tepesine çökerum

Hakli olani değil de haksizi koruyiler

Doğruyu söyleyeni arkadan vuriyiler

"10 YIL ÖNCE YAZILSA DA ŞARKI HALA GEÇERLİ"

Magazin Burada'ya konuşan şarkının yaratacısı Apolas Lermi, bugün yaşanan sel felaketinin çok üzücü olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: "Bu yaşanan felaketler sadece Karadeniz'i değil, uzun zamandır Tüm Türkiye'yi etkileyen şeyler. İnsanlar da  tepkilerini dile getiriyor. Biz de müzisyenler olarak da onların tepkilerini dile getiriyoruz. Seslerine ses katmaya çalışıyoruz. Bu şarkı on sene önce yazılsa da ne yazık ki sözleri hala geçerliliğini koruyor"

apolas lermi

"İDEOLOJİK SÖYLEM PEŞİNDE DEĞİLİZ"

Sanatçılar olarak bölgeden ve doğal güzelliklerden beslendiklerini ifade eden Lermi sözlerini şöyle sürdürdü: "Taleplerimiz var ve bu taleplerin dikkate alınmasını istiyoruz. Taleplerimiz; insandan ve doğadan yana, vicdana dayalı talepler ama en çok da Karadeniz'den tepki alıyoruz.  İdeolojik söylem peşinde değiliz. İnsalar canlarını, evlerini kaybediyor.  Bu şarkının haklı çıkmasından yana üzüntü içindeyiz"