Avrupa Parlamentosu dün Aşı Pasaportu'nu onayladı ve 1 Temmuz itibariyle üye ülkelerde yürürlüğe girecek.
Almanya ise Aşı Pasaportu'nu en erken 10, en geç 14 Haziran itibariyle başlatıyor.
Ancak, AB'nin Aşı Pasaportu'nda Çin'in Sinovac aşısı ile Rusya'nın Sputnik V aşısı yer almıyor. Bu aşılar, Avrupa İlaç Onay Kurumu EMA'dan “kullanım onayı” alırsa tanınacak. Alman Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Hanno Kautz, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile görüşme halinde olduklarını ve AB'nin aşı pasaportunun dünya çapında tanınmasını umduklarını belirtti.
Bu kararla birlikte Türkiye'de Sinovac aşısı olanlar, AB'ye ziyaretleri öncesi ve sonrası, yine korona virüsü kurallarına tabi olacak. Her iki aşının EMA tarafından kontrolü sürüyor. Bir kaç ay içerisinde onay ya da red kararının çıkması bekleniyor.
AŞI PASAPORTU NASIL OLACAK?
ERKEN AŞI OLANLAR ÖDEYECEK
Aşıların dijital pasaportlara doğru girip girmediğini doktorlar ve eczaneler takip edecek. Bu hizmetler için kişi başına ortalama 18 Euro alınması bekleniyor. Dijital aşı pasaportunda kullanılacak uygulama ve karekod ise ücretsiz. Ellerinde aşı defteri olup da, dijitale çevirmek isteyenler bu parayı ödeyecek. Ancak 14 Haziran'dan sonra aşılananlar doğrudan dijital olarak kaydedileceği için onlar ek bir ödeme yapmayacak.