Ünlü şarkıcı Aylin Coşkun, görkemli bir düğünle 15 yıldır beraber olduğu sevgilisi Volkan Aslan ile dünyaevine girdi.

43 yaşındaki şarkıcının, dini nikah esnasında müstakbel eşi Aslan'dan mehir olarak, bugünkü değerlerle 2 milyon 740 bin liraya denk gelen 10 külçe altın istemesi, sosyal medyada en çok konuşulan konu başlıklarından biri oldu.

Mert Turak’tan serzeniş: “Bizi bitirdin Samet!” Mert Turak’tan serzeniş: “Bizi bitirdin Samet!”

Peki mehir ne demek? Mehir ne zaman verilir? Mehir nasıl verilir? Mehirin türleri nelerdir? Mehir neden verilir?

Mehir nedir?

Mehir, İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir kadının mal varlığına dahil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir. Dört hukuki mezhep tarafından kabul edilmiştir.

Mehir türleri nelerdir?

Mehir evlilik akdi esnasında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır.

Mehr-i Müsemma: Tarafların akitten önce konuşarak üzerinde anlaştıkları mehirdir.

Mehr-i Misil: Herhangi bir sebeple dini nikah sırasında belirlenmeyip daha sonra kadının baba soyundan, yoksa akran ve emsali arasında dengi olan birine verilmiş mehirden örnek alınarak tayin edilen mehirdir.
Mehir ödenme biçimine göre de ikiye ayrılır.

Mehr-i Muaccel: Evlilik akdi anında veya akitten önce peşin ödenen mehirdir.

Mehr-i Müeccel: Ödenmesi sonraya bırakılan ve belli bir vadeye bağlanmış mehirdir. Genellikle evliliğin ölüm veya boşanma gibi sebeplerle sona ermesi durumunda kadına ödenir.

En az mehir, 2 koyuna denk geliyor

Mehir olarak maddi veya mali değeri olan her türlü menfaat tespit edilebilir. Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık 2 koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür.

Mehirin değeri, mezheplere göre değişiyor

Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.

Mehir'in sınırı var mı?

Hz. Ömer kendi halifeliği döneminde evlilikleri kolaylaştırmak için mehre üst sınır getirmek istemiş, fakat bir kadının "…Onlara kantarla vermiş olsanız da hiçbir şeyi geri almayın..." (Nisâ, 4/20) âyetini delil getirmesi karşısında bu düşüncesinden vazgeçmiştir.

Mehir neden verilir?

Mehir, kadını hem evliliğe ısındırmak hem de ona belli bir malî güç kazandırmak düşüncesiyle öngörülmüştür.