Aysun Kayacı 2008 yılında NTV'de yayınlanan Haydi Gel Bizimle Ol isimli programda 'Dağdaki çobanın oyuyla benim oyum bir mi?' çıkışını yapınca sosyal ve siyasal anlamda lince uğradı. Programı ve ülkeyi terk etmek zorunda kalan Kayacı, aradan geçen 13 yılın ardından suskunluğunu ilk kez bozdu.
Aysun Kayacı, "Yeter artık düşsünler yakamdan" diyerek o sözü söylediğinde henüz çok genç olduğunu söylediği cümlenin linç unsuruna dönüştürüldüğünü vurguladı.
"SÖZÜ SÖYLEDİĞİM AN PİŞMAN OLDUM"
Kayacı, yıllar önce söylediği "Benim oyumla çobanın oyu bir mi?" sözüyle ilgili de sessizliğini bozdu. Pişmanlığını dile getiren model, "Yeter artık, düşsünler yakamdan. O sözü söylediğimde 20 yaşındaydım. Programda çevre politikaları konuşurken söylemiştim. Söylediğim anda da pişman oldum. Bugün 41 yaşındayım. Bambaşka, sakin bir hayatım var. Yılın 2-3 ayını Türkiye'de geçiriyorum. Ülkemi, insanlarımı çok seviyorum. Kimsenin işiyle, diniyle, diliyle ilgili söz söyleyecek biri değilim. O sahte hesaptan insanların inancı, işi gücü eleştiriliyor. Cumhurbaşkanı'na bile hakaret ediliyor. Ben böyle biri değilim. Ben inançlı biriyim. Neden insanların inancıyla dalga geçeyim" dedi.
AYSUN KAYACI O SÖZ SONRASINDA VERDİĞİ BİR RÖPORTAJDA ŞUNLARI SÖYLEMİŞTİ
Günlerce değil, yıllarca diyelim. “Dağdaki çobanla, benim oyum bir mi?” lafı hâlâ gündeme geliyor.
Herkesin aynı oranda söz hakkına sahip olduğunu yüzlerce kez söyledim. O konuşmanın başında “Ben buna inanıyorum, demiyorum”, “Öylesine söylüyorum”, “Mesela” gibi cümleler var. Sözler saptırıldığı için bazı insanları istemeden kırdım, bazı insanlara da hâlâ üzerimden siyaset yapma olanağı vermiş oldum.
* İnsanlar niye sizin üstünüzden siyaset yapıyor?
Gazeteye çıkıyor, reklamı oluyor çünkü... Kendimi bedava reklam tabelası gibi hissediyorum. Haber olmak isteyen bana sataşıyor. Olan bana oluyor. Benim yüzüm eskiyor. Bir de durmadan “manken” diye bahsediyor benden. Çok seviyorlar bu manken kelimesini... Mankenlik gençken harçlığımı kazanmak için yaptığım bir işti. Beni istediğim yerlere de taşıdı. Hiçbir partiyle yakınlığım yok. Bu topraklarda yaşayan biri olarak memleket meselelerine dair bir fikrim var sadece... Onu da artık kendime saklıyorum.
* Çoban meselesi yüzünden hakkınızda dava açıldı. Ceza aldınız mı?
Hayır. Hakimler programı izleyerek karar verdikleri için ceza almadım.
* Belki söyledikleriniz çok konuşuluyordu ama program güzeldi bence...
Dürüst ve dobra dört kadın vardı orada... Kadınların sorunlarına eğiliyorduk. Ama işte biz erkeğin espri yapmasından hoşlanıyoruz ama kadın yapınca, hafif de espri belden aşağıysa buna tahammül edemiyoruz. Müjde Ar’ın gazoz esprisini Cem Yılmaz yapsa millet kahkahayla gülerdi. Müjde Ar yapınca gaf oluyor, günlerce konuşuluyor. Bunu anlamakta zorlanıyorum.
AYSUN KAYACI NE DEMİŞTİ?
Aysun Kayacı: Benim annemin ailesi de dışarıdan geldi. Geldiklerinde onlar da şu an dışarda insanların yaptığı gibi iki tane gecekondu dikip akıllı 'köylü kurnazı' derler ya, öyle bir yöntem deneyebilirlerdi. Benim anneannem de benim annem de çok çekti.
Müjde Ar: Ama insanlar büyük şehirlere karınlarını doyurmak için geliyorlar. En fazla kaçak elektrik Güneydoğu'da kullanılıyor. Ne yapsın insanlar? Hala Adıyaman'da mağarada yaşayan insan var Aysun...
Aysun Kayacı: Doğruyu yapacaklar. Ben de çok ekonomik problem çektim. çalışacaklar... Ben şu anda okulumun parasını da kendim ödüyorum.
Müjde Ar: Mağaraya alçıpan mı yapacak? Dekoratör mü tutacak Allah aşkına!
Aysun Kayacı: Benim anneannem ne yaptıysa onu yapacak. Sonra bir siyasi parti gelip gecekonduların bilmem nesini verecek, odun verecek, kömür verecek. Ondan sonra da memleket Arabistan olacak, oldu yani...
Pınar Kür: Alıp oyu götürecek biz de burada kafamızı kaşıyacağız, çok doğru.
Müjde Ar: Sosyal politikalar geliştirilirse bunlara gerek kalmaz.