YAŞAM

Bakanlıktan İstifa Eden Berat Albayrak'ın Devasa Varlığı!

Hazine ve Maliye bakanlığı görevinden istifa eden Berat Albayrak'ın 30 milyar dolarlık bütçesi olan ve Sayıştay tarafından denetlenemeyen Varlık Fonu'ndaki işine devam ettiği öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden aldığı sürpriz bir karar ve ilginç bir yöntemle istifa eden Berat Albayrak, Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini sürdürüyor. 8 Kasım'da istifa eden Albayrak’ın  Varlık Fonu’nun sitesinde özgeçmişi ise değiştirilerek, "Hazine ve Maliye Bakanı" ifadesi kaldırıldı.

Sağlık sorunlarını gerçekçe göstererek Instagram üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, Varlık Fonu’ndaki görevini sürdürüyor.

Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu üyelerini tanıttığı sayfasına Albayrak’ın özgeçmişi istifa sonrasında yeniden düzenlendi.

BERAT ALBAYRAK'IN İSTİFA ETMEDEN ÖNCEKİ ÖZGEÇMİŞİ

“Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı olan Sayın Dr. Berat Albayrak, 25-26 ve 27. Dönem İstanbul Milletvekili olarak Meclis’e girmiş, 64-65 ve 66. Dönem Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapmıştır.”

Berat Albayrak'ın ögeçmişi bu şekilde güncellendi:

CHP: KAYINPEDERİN VEKİLİ

Albayrak'ın Türkiye Varlık Fonu'ndaki görevinin sürmesine tepki gösteren CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ''Bu nasıl bir devlet yönetimidir? Bu kadar gayrı ciddilik kabile devletinde bile olmaz'' ifadelerini kullandı. Öztrak, “Sağlık sorunları nedeniyle, damadın istifasını instalamasının üzerinden iki hafta geçti. Ama Türkiye Varlık Fonunda hala kayınpederin vekili olarak görevine devam ediyor." dedi. 

VARLIK FONU NASIL BİR YAPIYA SAHİP?

Ağustos 2016’da kurulan Türkiye Varlık Fonu, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin devreye girmesiyle 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlandı. Fonun yönetim kurulu başkanlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan yardımcılığı görevini ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yürütüyor. Yaklaşık 30 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilen Varlık Fonu, kamu kuruluşu statüsünde olmadığı için Sayıştay tarafından denetlenemiyor. Fonu denetleyen resmi kurum ise, yine Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olarak çalışan Devlet Denetleme Kurulu. 

BÜNYESİNDE TÜRKİYE'NİN DEVASA ŞİRKETLERİ VAR

Varlık Fonu’nun portföyünde THY’nin yüzde 49,12, Türk Telekom’un yüzde 6,68, Halkbank’ın yüzde 51,1 hisseleri ile Ziraat Bankası’nın, Türkiye Petrolleri A.O.’nın (TPAO), Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ), Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.’nin (PTT) ve Borsa İstanbul’un ve Çaykur’un Hazine’ye ait hisselerin tamamı bulunuyor. Ayrıca Milli Piyango ve Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen çekiliş ve yarışların lisansları da Varlık Fonu’na devredilmiş durumda. Bununla birlikte mülkiyeti Hazine'ye ait Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla'da bulunan bazı taşınmazlar da yine Varlık Fonu’na aktarılmış durumda.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }