YAŞAM

Bayramda marketler açık mı Bayram namazı camilerde nasıl kılınacak?

Ramazan ayının bitmesiyle Türkiye'de süregelen tam kapanma sürecinin nereye evrileceği merak ediliyor. Bayramda yasaklar kalkacak mı, marketler açık mı, bayram namazı camilerde nasıl kılınacak? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı

Türkiye'de Ramazan bayramı süresince yasaklar kalkacak mı, bayram namazı nasıl kılınacak? Camiye gitmek için evinden çıkan vatandaşlar ceza yer mi? Ramazan bayramında marketler açık mı sorularının cevapları vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

BAKKAL VE MARKETLER 10:00-17:00 SAATLERİ ARASINDA AÇIK OLACAK

Genelgenin ilgili maddesi şöyle: Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir.

Buna göre bakkal ve marketler bayram boyunca saat 10:00’da açılacak ve saat 17:00’de kapatacaklar.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bayramda uygulanacak sokağa çıkma yasakları hakkında merak edilen soruları cevapladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Vaka sayılarını düşürmek kadar yerinde tutmak da önemlidir. Özellikle bayramda vatandaşlarımızdan istirhamımız, bayramınızı çekirdek ailelerinizle değerlendirin” dedi. Öte yandan Bakan Soylu, "17 Mayıs 05.00'e kadar tedbirlerimiz geçerli. 17 Mayıs 05.00'ten sonra hem Bilim Kurulu var ardından kabinemiz var. Kabinemizde verilecek karara kadar da 17 Mayıs günü ne olacağı, nasıl olacağı, ne şekilde olacağı hususunu vatandaşımızla paylaşırız" açıklamasını yaptı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde, Ramazan Bayramı Tedbirleri ile ilgili yaptığı açıklamalar şöyle:

ŞEHİRLER ARASI YOLLARDA YOĞUN KONTROL YAPILACAK

"10 milyon 544 bin 980 kişiye e-Başvuru üzerinden çalışma izni belgesi verildi. İlk gün bir aksama oldu ama bu aksama, sistem üzerindeki yoğunlaşmadan kaynaklanan bir aksamaydı. İkinci, üçüncü günlerde bu aksama giderildi. Bunun yanı sıra kontrol noktaları oluşturduk. Kontrol noktalarında, emniyet güçlerimiz ciddi bir denetim ortaya koydular. Şehirler arası yollarda seyahat belgelerini kontrol ettik. 2 milyon 33 bin 736 seyahat belgesi başvurusu oldu, bunlardan 945 bin 834'üne izin verildi. Önümüzdeki günlerde bu sistemin aynı şekilde devam edebilmesi için gayretimiz sürecek.

Şehirler arası trafikteki veya toplu taşımadaki yolcu durumu nedir? 29-30 Nisan 2021 tarihinde 5 bin 471 sefer yapıldı. Yolcu sayısı da 159 bin 550 idi. 11 Mayıs 2021 tarihiyle sefer sayısı 1390 ki bayram öncesi olmasına rağmen, yolcu sayısı da 22 bin 800. Gerek toplu taşımada gerekse şehirlerarası taşımada hareketlenmeyi olabildiğince daraltmaya çalışan ve bunu denetim sağlama imkanına kavuşturan bir anlayışı 30 Nisan'dan başlayarak bugüne kadar becerebilme, gayret edebilme, sonuca ulaştırabilme adımlarımızda bir aksaklık görmediğimizi aziz milletimize ifade etmek isterim.

TÜM BAYRAM SÜRESİNCE DEVAM EDECEK

Önümüzdeki günlerdeki tedbirler bizim için önemlidir. Şehirler arasında 1167 kontrol noktası olacak. 16 bin 669 kolluk personeli görev yapacak. Şehir içi kontrol noktalarında 6 bin 84 şehir içi kontrol noktası, 79 bin 279 personelimiz burada görev yapacak. Yine, 7-24 esasına göre, gerek yürüyerek gerekse de özellikle motorize ve yaya ekipler marifetiyle 13 bin 938 ekip, 78 bin 230 kolluk personeli de bu tip denetimleri gerçekleştirecek. Toplamda tüm bayram süresince, bayramdan sonraki pazarın sonuna kadar, 17'sinden başlayıp 24'üne kadar; 174 bin 178 personel şehirlerarası yollardaki denetimlerde, şehir içi denetimlerde, şehir içi yaya ve motorize denetimlerde görev alacaklar.

BAYRAMI ÇEKİRDEK AİLENİZLE DEĞERLENDİRİN

Vaka sayılarını düşürmek kadar yerinde tutmak da önemlidir. Özellikle bayramda vatandaşlarımızdan istirhamımız, bayramınızı çekirdek ailelerinizle değerlendirin. Sizden bir fedakarlık daha istedik. O da mezarlıklar ve kabristanlarımızla alakalı. Sağ olun ona da ayak uydurdunuz.

Eğer bayramda meseleyi aynen kurallara uyacak şekilde değerlendirebilirsek, bayramın sonunda Allah nasip ederse fedakarlıkların karşılığını görebileceğimiz bir kontrollü normalleşme dönemine doğru adım atabilmek kabiliyetimiz hep birlikte olacak. Bunu milletimiz çok hak etti.

17 MAYIS PAZARTESİ SAAT 05:00'A KADAR GEÇERLİ

Kısıtlamanın bitiş tarihinden itibaren havadan denetimlere ağırlık verileceğini, yine özellikle tarım konusunda tarım araçları konusunda onların da denetleneceğini, yine korona döneminde motosiklet ve yaya trafiğine ciddi şekilde ağırlık verileceğini ve birçok tedbirlerin uygulanacağını arkadaşlarımıza ilettik.

17 Mayıs 05.00'e kadar tedbirlerimiz geçerli. 17 Mayıs 05.00'ten sonra hem Bilim Kurulu var ardında kabinemiz var. Kabinemizde verilecek karara kadar da 17 Mayıs günü ne olacağı, nasıl olacağı, ne şekilde olacağı hususunu vatandaşımızla paylaşırız. Bütün arzumuz, 17 Mayıs 05.00 tarihine geldiğimizde vaka sayılarında arzu ettiğimiz sayılara ulaşmaktır."

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }