Avustralyalı bilim insanları, avokado filizlerini dondurup sakladıklarını ve daha sorasında da sağlıklı bir bitki yetiştirebilmek adına yeniden canlandırabildiklerini söylediler. Tasarladıkları bu yöntem ile geleceğe çok farklı bir adım attıklarını iddia ettiler. Avustralya’daki Oueensland Üniversitesinde bulunan araştırmacılar, avokado filizlerini donduradurarak saklayan ve sonrasında da sağlıklı bir bitki yetiştirebilmek için yeniden canlandırmayı başardıkları bir yöntem tasarladıklarını açıkladılar ve tüm detaylarını verdiler. İşte tüm detaylar…

VPN kullanmak mı, kullanmamak mı? İşte tüm mesele bu! VPN kullanmak mı, kullanmamak mı? İşte tüm mesele bu!

Bilim İnsanları Bitkileri Dondurup Yeniden Canlandırıyorlar

Profesörlere göre, bu konuyla alakalı dondurmaya ve insan uçuşunun mümkün olduğu Mars gezegenine gönderilmek için hazır uzay çağı avokadoları olduğunu söyleyerek geleceğe dair önemli bir adım attıklarının sinyalini verdi ve heyecan yarattı. İlk adımların atıldığını söyleyen üniversite araştırmacıları, bu projede amacın, önemli avokado çeşitlerinin temel genetik özelliklerini koruyarak, orman yangınları, haşereler gibi olası yıkım tehditlerine karşı önlem almak olduğunu da eklediler.

Bilim İnsanları Bitkileri Dondurup Yeniden Canlandırıyorlar

Filizlerin Yeniden Canlanabilmesi Yaklaşık Olarak 20 Dakika Sürüyor

   Filizler, öncelikle alüminyum folyo şeride sarılıyor ve bu şekilde soğutulmuş tüplere yerleştiriliyor. Sonrasında da sıvı nitrojen içerisinde depolanarak uzun süre korunabiliyor. Bu ekip, filizlerin yeniden canlanmasının ortalama 20 dakika sürdüğünü ve iki ay içerisinde de bitki yapraklarının yeniden çıktıklarını ifade etti. Ekip, genel olarak yıl boyunca git gide azalan avokado kaynaklarının korunabilmesi adına bu yönteme başvurduklarını dile getirdi ve avokadonun dondurulup yeniden kullanılabildiğine dair başarı elde ettiklerini de söyledi. Bunun da 40 seneden daha fazla süredir üzerinde çalışıldığını söyledi.

Bilim İnsanları Bitkileri Dondurup Yeniden Canlandırıyorlar

Dondurarak saklama işleminin genel olarak -320 Fahrenheit derecede saklanabilen sperm ve yumurta gibi saklandığını da ekleyen araştırmacılar, bunun dışında muz, elma ve üzüm asması gibi diğer bitkiler için de bu yöntemleri kullandıklarını belirttiler.