Toplumsal muhalefetin güçlü sesi ve ünlü sanatçı Yavuz Bingöl ile yazar Oğuz Bingöl’ün annesi Şahsenem Bacı kimdir?

ŞAHSENEM BACI KİMDİR?

Şahsenem Bacı, Yavuz Bingöl’ün annesi ve halk ozanıdır. Yorumladığı coşkulu şarkılarla “80 öncesi toplumsal muhalefetin” sesi olmuştur.

Şahsenem Bacı, 1943 yılında Kars’ın Sarıkamış ilçesinin Boyalı köyünde gözlerini dünyaya açmıştır. Asıl adı ise Senem Akkaş’tır. Çocuk yaşlarında bağlama çalmayı öğrenen ünlü halk ozanı, şiir yazmaya henüz ilkokuldayken başladı.

Başta şiirlerinde yurt sevgisi, sevda, özlem ve gurbet gibi konular işleyen Şahsenem Bacı, daha sonra yazdığı şiirlerde toplumsal sorunları dile getirdi.

Küçük yaşlarda evlenerek İzmir’e yerleşen Bacı, liseyi eğitimini açıktan bitirdi. Daha sonra da Açık Öğretim Fakültesine kaydını yaptırarak üniversite eğitimine başladı. Öğretmen olan eşi, şiir yazmasını ve türkü söylemesini engellemek isteyince evliliğini bitirdi.

Şahsenem Bacı’nın akrabaları arasında Aşık Mustafa gibi Sarıkamış’ın ünlü halk ozanları da bulunuyor. Aşık Veysel, Aşık Mahzuni ve Hüdai gibi isimlerden etkilenen Bacı’nın yaklaşık 1000 şiiri ve 150 türküsü bulunuyor. Sık sık aşık şenliklerine katılan Şahsenem Bacı, 1975 yılındaki Hacı Bektaş şenliklerinde birinci oldu.

Şahsenem Bacı’nın bugüne kadar çıkardığı 5 adet albümü bulunuyor. Şiirlerinin bir bölümünü 1990 yılında “Söz Nereye” adlı kitapta toplayan ünlü ozan, Yavuz Bingöl'ün annesi olarak biliniyor.

BEN OZANIM, OĞLUM SANATÇI

Şahsenem Bacı, Yavuz Bingöl ile birlikte verdiği bir konserde şu ifadeleri kullanmıştı: "Ülkemizde ve diğer ülkelerde, başlanan ve biten olaylarda halk ozanlarına çok büyük görevler düşmektedir biliyorsunuz. Oğlum bir sanatçı ama ben bir halk ozanıyım. Halkımın dertlerini dile getirmekle zorunluyum. Mecburum. Sizi 80'li yıllara taşıdım. Belki doğru belki yanlış yaptım ama ben bunları söylemek zorundayım. Beni bağışlayın."