GÜZELLİK

Bozanın faydaları ve bozanın cilde faydaları nelerdir?

Boza maskesi nasıl yapılır ve ne işe yarar?

Kış ayları ile özdeşleşmiş bir lezzet olan ve yediden yetmişe herkesin sevdiği ülkemize özgü bir içecek boza. Artık eskisi gibi soğuk kış gecelerinde mahallelerde “bozacı” diyerek gecen bozacılardan neredeyse hiç kalmamış olsa da bu harika içeceği tüm marketlerde bulabilmek hatta evde yapabilmek mümkün. Peki, sizce boza sadece leziz bir kış içeceği mi? Bozanın faydaları hakkında vereceğimiz bilgileri okuduktan sonra bozanın leziz bir kış içeceğinden çok daha fazlası olduğunu göreceksiniz.

Bozanın sağlığa faydaları

Boza su, darı irmiği ve şekerden yapılan fermente bir içecektir. Probiyotik etkiye sahiptir, bu da bozanın faydalı bakterilerle dolu olduğu, sindirim sistemini koruyup bağışıklığı güçlendirdiği anlamına gelir. Ayrıca boza A vitamini, B grubu vitaminleri, demir, kalsiyum ile fosfor mineralleri de içerir. İşte bozanın faydaları içerdiği tüm bu probiyotikler, vitaminler ve minerallerden gelir.

  • Bozanın içerdiği B vitaminleri sinir sisteminin güçlenmesine, zihinsel yorgunluğun azalıp aktivitenin artmasına yardımcı olur.
  • Boza neredeyse hiç yağ içermez buna karşın o besleyicidir, spor yapanlar, ağır bedense güç gerektiren işlerde çalışanlar için kusursuz bir enerji kaynağıdır.
  • Boza kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
  • Öksürük ve boğaz enfeksiyonları tedavisinde etkilidir.
  • Mide yanmalarını geçirir, sindirim sistemini düzenler.
  • Boza kanserden korur.
  • Stresle mücadele ederek kişilerin kendini daha iyi hissetmesini sağlar.
  • Bozanın faydaları arasında yine çok önemlilerden biri de kemik sağlığına sağladığı katkıdır. Boza hem gelişim çağındaki çocukların kemiklerini kuvvetlendirir hem de ileri yaşlarda görülen kemik hastalıklarına yakalanma olasılığını azaltır.
  • Bozanın faydaları içinde en önemlilerden biri de anne sütünü artırmasıdır. Ayrıca grip olan ama emzirdiği için ilaç alamayan anneler boza içerek daha kolay iyileşebilirler.

Bozanın cilde faydaları

Bir içecek olsa da bozanın cilde faydaları oldukça fazla, zira bozayı içmenin yanı sıra cilde uygulayarak da cilt bakımı yapabilmem mümkün. İçerdiği mineraller ve B12 vitamini cilt için çok faydalı, yani bu mucizevi içecek ile cildinize bakım yapabilirsiniz. Bozanın cilde faydaları şunlar:

  • Boza maskesi yaparak cilt lekelerinden kurtulabilirsiniz, boza maskesi hem eski hem de yeni lekeleri geçirmekte oldukça etkilidir.
  • Cildinizin matlaştığından, eski canlılığını yitirdiğinden yakınıyorsanız boza maskesi uygulayarak cildinizin eski parlaklığına ve canlılığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Boza cildin gerginleşmesine, diri görünmesine de yardımcı olur.
  • Boza maskesi ciltteki renk farklılıklarını azaltır.
  • Boza kuru ciltleri nemlendirir.
  • Yine kuru ciltlerdeki döküntüleri engelleyebilir.

Boza maskesi nasıl yapılır?

1 tatlı kaşığı boza ile 1 tatlı kaşığı arpa unu ya da yulaf ununu bir kapta iyice karıştırın, hazırladığınız karışımı temiz cilde, özellikle de lekeli bölgelere masaj yaparak sürün. 15-20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla durulayın, bu maskeyi haftada 2 kez uygulayarak cildinizdeki lekelerde büyük ölçüde azalama elde edebilirsiniz.

Boza çok besleyicidir, aşırı tüketmekten kaçınmak gerekir

Bozanın faydaları saymakla bitmiyor ancak bozanın çok besleyici bir içecek olduğunu unutmamak gerekir. 1 bardak boza 30 gram kadar karbonhidrat ve bol miktarda şeker vardır, 1 bardak bozanın yaklaşık 200-250 kalori olduğu da düşünülünce bu besleyici içeceği fazla tüketmenin kilo almaya neden olması uzak bir ihtimal değildir.  Ayrıca hamilelerin ve şeker hastası yani diyabeti olan kişilerin de boza tüketirken dikkatli olmaları gerekir.

Boza tek başına tedavi edici değildir

Bozanın öksürüğe, gribe iyi geldiğini belirttik ancak hiçbir yiyecek ve içecek tek başına herhangi bir hastalığı tamamen tedavi edebilme gücüne sahip değildir. Hastalandığınızda doktorunuza başvurmanız, önerdiği tedaviyi uygulamanız gerekir, bozayı tedaviye destek olarak tüketebilirsiniz.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }