Tiroid hormonu, vücut metabolizma hızının artmasını sağlayan, dolayısıyla kilo vermeyi kolaylaştıran bir hormondur. Dolayısıyla da bu hormon eksikliğinde metabolizma yavaşlar ve kişi kolaylıkla kilo alabilir. Hashimoto hastalığı denilen bir hastalık da tiroid hormonu eksikliği sonucu oluşur ve kilo vermeyi git gide daha da zorlaştırır. İşte bu hastalık hakkında tüm detaylar…
Tiroid hormonu eksikliğinde metabolizma ve enerji kullanımı git gide yavaşlar. Hashimoto hastalığı da hipotroidiye sebep olduğundan insan metabolizmasının yavaşlamasına neden olur ve bu sebeple kişi, kolaylıkla kilo alır ya da ne kadar çaba harcarsa harcasın kilo vermekte çok zorluk çeker.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en büyük sağlık problemleri arasında obezite gelmektedir. Obezite, birçok kalp rahatsızlığına ve hatta kanser hücresi oluşumuna neden olabiliyor.
İdeal kiloda kalmak, ideal kiloya gelebilmek hem insanın iç hastalıklardan uzaklaşmasını sağlıyor hem de kişinin çok daha fazla konforlu hayat sürmesini sağlar. Ancak, kilo sorunundan yakınan çok insan, diyet, ilaç ve ameliyat gibi tıbbi yollara dahi başvuruyor ancak yine de kilo veremiyor.
Tiroid bezi rahatsızlığı olan Hashimoto, tiroid bezinin insanın kendi hücreleri tarafından yabancı gibi algılanması ve zarar görmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple de en sık tiroid hormon eksikliğine yani hipotiroidiye sebep olmaktadır. Tiroid hormonları, insan metabolizmasını düzenleyen önemli hormonlardır. Vücut ısısının sağlanması, gereken enerjinin kullanılması konularında önemli rollere sahiptir.
Bu sebeple de tiroid hormonu eksikliği durumunda metabolizmanın ve vücuttaki enerjinin kullanımının yavaşlaması beklenir. Hashimoto hastalığı da hipotiroidiye sebep olduğu için insan metabolizmasının yavaşlamasına neden olur ve bu sebeple kişi kilo alır ya da kilo vermekte çok zorluk çeker.
Kadınlarda Erkeklere Oranla 20 Kat Daha Sık Görünüyor
Genetik geçişlerde hastaların anne, baba kardeş, teyze derken birinci ve ikinci dereceden tüm yakınları incelenir. Ayrıca bu hastalığa sahip olanlarda diyabet, glüten hassaslığı, adrenal yetmezlik gibi otoimmün hastalıklar da sık görülmekte ki bu sebeple bunlar da mutlaka araştırılmaktadır.
Hashimoto hastalığına özgü bir beslenme diyeti yoktur ancak bu tarz durumlarda iyotlu tuz kullanımı önerilir. Her ne kadar etkisi net olmamakla beraber selenyum desteği de verilebilmektedir. Bu arada bu hastalık ile glüten hassaslığı da birlikte görülebildiğinden genelde glütensiz diyet önerilmektedir. Ayrıca bu hastalık beraberinde halsizlik, yorgunluk, kabız ya da ishal gibi birçok belirtiyi de beraberinde getiriyor.