Her insanın canı ara ara bir şeyler çekebilir. Kimi zaman bir çikolata kimi zaman tuz kimi zaman ise hiç umulmadık şeyler. Bazı dönemlerde bazı besinleri ister istemez çok fazla tüketiriz. Bu durumu hiç düşündünüz mü? Yani neden bazı dönemlerde belirli besinleri çok fazla tüketiyor, çok fazla istiyoruz? Bunun nedeni vücuttaki mineral ya da vitamin eksikliği olabilmektedir. Neden ara ara canımız bazı besinleri çekiyor, neden bazılarını çok sık tüketiyoruz işte tüm detaylar…

Aşırı peynir yeme ve tüketme isteği genelde diyet içerisinde çok fazla yağ tüketilmediğine ya da kalsiyum eksikliğine işaret edebilmektedir.

Bodrum'dan Sıkılanlar İçin Alternatif Tatil Yerleri Bodrum'dan Sıkılanlar İçin Alternatif Tatil Yerleri

Kırmızı etin fazla tüketilmesinin, tüketilmek istenmesinin nedeni vücuttaki demir eksikliği olabilmektedir. Kırmızı et, esansiyel yağlardan olan B12 vitaminin kaynağıdır. Yemediğimiz zaman canımız eğer et çekiyorsa B12 takviyesi ya da demir takviyesi almamızda fayda var.

Canımız kimi zaman besin dışında da ögelerin tadılmasını isteyebilir. Örneğin toprak, çamur gibi maddeleri canı isteyen, onu tatmak isteyen çok insan vardır. Bu durum genellikle çocuk ve hamilelerde görülmekte olup anemi ile bağdaştırılır. Anemiye neden olan durum da B12, demir ve folat eksikliğidir; toprak da bunları içeren bir maddedir.

Çoğunlukla görülen durum da tatlı ve çikolata krizleridir. Bunun birçok nedeni olabilmektedir ancak aşırı tatlı yeme isteği genelde çinko, magnezyum, krom eksikliğinden olmaktadır. Günlük olarak krom suplementi tüketmek, insülin seviyesini dengelemekte ve aşırı şekerli tüketimini dengelemekte ve hatta bastırmaktadır.

Kadınlarda çikolata yeme isteği genelde adet döneminde artış gösterir. Az kalori içerikli diyetlerde ya da uzun süreli açlıklarda da çikolata ve şekere eğilim oldukça fazladır. Ancak bunun dışında çok fazla çikolata aşermek ve tüketmek ve magnezyum eksikliğinden olabilir.

Magnezyum eksikliği, uyku düzensizliği ortaya çıkarır ve kişide yorgunluk oluşmasına neden olur. Stres oluşumunu ve seviyesini arttırır. Bu durumlar da çikolata ve şekere eğilimi arttırır.

Yumurtanın beyaz kısmını sevmiyor ama yine de tüketmek mi istiyorsunuz? O zaman biotin eksikliği var demektir. Biotin, vücut için çok gerekli olan vitaminlerden birisidir. Özellikle de keratin yapılı olan tırnak ve saçlar için oldukça önemlidir biotin.

Kahve ve çayın aşırı tüketilmesi isteği de fosfor eksikliği belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra sodyum ve demir eksikliği de olabilmektedir.

Alkolün aşırı tüketimi potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra aşırı meyve ve sebze tüketme isteği de C vitamini eksikliğine işaret etmektedir.

Aşırı derecede yağ ve kızartma tüketmek de omega yağ eksikliği göstergesi olabilmektedir.

Asit ve karbonat içeceklerin fazla tüketimi de vücudun kalsiyum eksikliğine işaret olabilmektedir.  

Editör: TE Bilişim