YAŞAM

Çay üreticileri ÇAYKUR'un politikasına karşı protesto için meydana indi

Karadeniz’de 1,5 milyon kişinin geçimini sağladığı çay üretimi yapan üreticinin fiyat ve günlük kota isyanı büyüdü.

ÇAYKUR’un çayda ilk sürgünün 5. gününde üreticiye günde 15 kilogram alım kotası uygulaması nedeniyle üretici, çayını düşük fiyat ile özel sektöre satmaya mecbur kaldı. Üreticinin 5 lira talep ettiği, ÇAYKUR’un 4 liraya aldığı çay fiyatı özel sektörde 2 lira 80 kuruşa kadar düştü.

Üretici çayını Lipton ve Doğuş başta olmak üzere özel çay firmalarına satmak zorunda kaldı.

Çay üreticileri yaptıkları ortak açıklamada, “Bizler çiftçileriz, üreticileriz, en önemli geçim kaynağı çay olan bu memleketin yurttaşlarıyız. Emeğimizle, alın terimizle, binbir zorlukla çayımızı toplayarak geçinmeye çalışanlarız. Ancak bu zorlukların yanında karşılaştığımız sorunlarla emeğimiz hiçe sayılmaktadır” dedi.

Çay üreticileri, “Her yıl çay sezonuna sorunlarla ve mağduriyetle giriyoruz. Çayda kota ve kontenjan uygulanmakta, üreticiler özellere mahkum edilmekte, özeller ise neredeyse devletin açıkladığı taban fiyatın yarısı kadar fiyata çay alımı yapmaktadır. Bu yıl için açıklanan taban fiyat desteklemeyle birlikte 4 TL iken henüz hasadın ilk günlerinde 2.80’lere alımlar yapılmaktadır. Çay üreticisi isyandadır. Bir an önce bu sorunlarımızın çözüme kavuşması için yetkililer üreticiyle bir araya gelmeli ve çay kanunu çıkartılmalıdır. Çayda kota ve kontenjan kaldırılmalı, açıklanan taban fiyatın altında çay alımına izin verilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Çay üreticileri Rize Çayeli, Artvin Hopa ve Kemalpaşa, Rize Fındıklı’da eylem yaparak taleplerini sıraladı. Eylemde sık sık, “Çayda kotaya, kontenjana son”, “Özeller şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atıldı. Üreticiler Arvin-Rize kara yolunda yaş çayları yola dökerek trafiği bir süre kapattı. Polis bu esnada üreticiye müdahalede bulundu.

POLİS MÜDAHALESİNE KARŞI DAĞILMAMA KARARI ALINDI

Çay kotasıyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek isteyen yüzlerce vatandaş Rize,Trabzon ve Erzurum’dan getirilen çok sayıda çevik kuvvet polisinin müdahalesiyle karşılaştı.

Polis, kadın, çoçuk demeden tüm emekçi ve üreticileri göz altına almaya başladı. Yapılan sert müdahale ve gözaltına direnen Hopa halkı tutuklamaların serbesti bırakılmaması halinde dağılmama kararı aldı.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }