SPOR MAGAZİN

Chelsea'nın Patronundan 'Çığlık' Attıracak Yatırım! 815 Milyon Ödedi

İngiliz Premier Lig ekiplerinden Chelsa'nın patronu zengin işadamı Roman Abromovich, dünyaca ünlü Skrik (Çığlık) tablosuna 815 milyon lira (120 milyon dolar) ödeyerek koleksiyonuna kattı.

İngiliz Premier Lig ekiplerinde Chelsea'nin sahibi Roman Abramovich, ünlü bir eseri daha koleksiyonuna ekledi. Rus milyarder, Norveçli Edvard Munch'un insanın varoluşsal ızdıraplarını anlattığı Skrik 'Çığlık' adlı tablosunu 120 milyon dolara, yaklaşık 815 milyon TL'ye satın aldı.

Ünlü eser, 2017 yılında 450 milyon dolar karşılığında satılan Leonardo da Vinci'nin Salvator Mundi tablosundan sonra tarihin en pahalı parçalardan biri oldu.

Satıştan elde edilen gelirle Norveç'te yeni bir müze, otel ve sanat merkezi inşa edilmesi planlanıyor.

"ŞİŞMAN SUE"YA 33,6 MİLYON DOLAR VERMİŞTİ

Abramovich, daha önce 'Şişman Sue' (Büyük şişman çıplak kadın) tablosuna 33,6 milyon dolar vermiş daha sonra tablo 55 milyon Dolar'a yeni sahibini bulmuştu. 

ÇIĞLIK TABLOSUNUN SANAT TARİHİNDE GERÇEK ADI BOĞUNTU

Çığlık veya orijinal ismiyle Skrik, Norveçli ressam Edvard Munch tarafından yapılan 1893 tarihli tablodur. Sanat Tarihi'nde orijinal adı Boğuntu'dur. Birçok eleştirmene göre Munch'un en önemli çalışmasıdır. Resim orijinali 84 cm x 66 cm boyutlarındadır. Resimde ön planda ızdırap çeker gibi görünen bir figür, arka planda ise Ekeberg tepesinden Oslofjord'un görünümü yer alır; Oslofjord göğü kan kırmızısı rengindedir.

Munch daha sonraları resimden bir litograf da yapmıştır. Resim özellikle modern kültür ve sanatta büyük bir etkiye sahiptir.

TABLOSUNUN HİKAYESİNİ GÜNLÜĞÜNE AKTARDI

Çığlık, birkaç yüksek profilli sanat hırsızlığının hedefi olmuştur. 1994 yılında Ulusal Galeri'deki versiyonu çalındı, birkaç ay sonra bulundu. 2004'te, Çığlık ve Madonna'nın her ikisi de Munch Müzesi'nden çalındı ve iki yıl sonra bulundu.

Ressamın günlüğü ele alınırsa bu resim Nice'den etkilenerek yapılmıştır. Ressam günlüğünde anlattığına göre iki arkadaşıyla yürümektedir, bu sırada ise güneş batmaktadır ve kan kırmızısı rengindedir. Ressam kendini yorgun hissetmiş ve trabzanlara yaslanmıştır. İki arkadaşı ise yürümeye devam etmiştir. Ressam bu sırada doğanın çığlığını hissettiğini günlüğünde dile getirir. Ressam bu resmi yaparken hastadır ve bu yorgunluğunun oradan geldiği düşünülür.

Amerikalı sanat tarihçisi Robert Rosenblum'a göre bu resimdeki insan figürünün yüzü Paris'teki Musée de l'Homme'da bulunan Peru'dan gelmiş olan mumyanın yüzünden etkilenerek yapılmıştır.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }