Açık tenli insanların hep daha erken yaşlandığı söylenir. Kulaktan kulağa halk arasında hep yaşlanmaya dair şeyler dolaşır, düşünülür. Peki ya bu söylentilerin hangileri doğru? Gerçekten cilt tipi yaşlanma üzerine etki ediyor mu? Cilt rengi, cilt tipi vs. bunların yaşlanma süreleri ile ilgisi var mı yok mu? İşte tüm detaylar…

   

    Cilt yapısı, kalıtım ile belirlenen bir şeydir. Ancak cilt tipi zamanla, birçok faktör etkisi ile değişebilen bir şeydir. Sıcaklık, soğukluk, kirli hava, temiz hava, uykusuzluk, ilaçlar, hormonlar, yanlış ve dengesiz beslenme derken birçok neden sayılabilir. Bunların dışında da cilt değişimine en çok etki eden şey yaşlanmadır aslında. Bunun en açık göstergesi de kırışıklıklardır.

Bazı kişilerde kırışıklık çok daha fazla olmaktadır tabi bunda en büyük etken de aslında cilt tipidir. Beyaz tenlilerde ince derili olan kişilerde kırışıklık çok daha kolay ortaya çıkar ve çok daha hızlı yaşlanırlar. Kalın derili ve esmer olanlarda ise daha yavaş yaşlanma gerçekleşir, kırışıklıklar daha geç ortaya çıkar.

Tabi tüm bunlarda genetik yapı da önemlidir. Ayrıca organların yaşlanması da cilt üzerinde oldukça etkilidir. Mimiklerini çok daha fazla kullanan kişilerde de yaşlanma daha hızlı ortaya çıkmaktadır. Ancak bütün bunlara rağmen unutmamak gereklidir ki her cildin her cilt tipinin kendine özgü özelliği, artısı, eksisi vardır. Her cilt tipi de ayrı ayrı yaşlanma gösterir.

Normal Cilt Tipi: 20-25 yaş aralığında olan bazı gençlerde görülen cilt tipidir. Bu cilt tipine sahip olan çok fazla insan yoktur. Yumuşak dokulu, pürüzsüz, gergin, sıkı ve lekesiz olur.

Yağlı Cilt Tipi: Yağlı ciltler hem çok parlak hem de çok soluk görünebilmektedir. Geniş gözenekleri vardır ve siyah noktalara rastlanır. Sivilce oluşumunun en sık gözlendiği cilt tipidir.

Yağlı ve Nemsiz Cilt Tipi: Yağlı ciltler, susuz kaldığı zaman nemini kaybeder ve bu kayıpla birlikte esneklik ortadan kalkmaya başlar. Aynaya bakıldığı zaman görülen cilt kuru ve pullu bir cilttir. Ancak bu cilt tipi genel olarak erkeklerde görülen bir tiptir.

Kuru Cilt Tipi: Kuru ciltler, ince yapıya sahip olup yüz yıkanma sonrasında gerginlik ortaya çıkar. Hatta kolaylıkla kızaran bir cilt tipidir. Göz çevresinde kolay kırışıklık oluşumu gözlenir ve oldukça hassastır.

Karma Cilt Tipi: Karma ciltler, dengede tutulması gereken cilt tipidir. Alın, burun ve çene yağlı olmasına rağmen göz çevresi ve yanaklar kurudur.

Alerjik ve Hassas Cilt Tipi: Çoğunlukla kızarıklık, pulluluk ve kızarıklık görülen cilt tipidir. Bu etkilerin nedeni de çevresel faktörler olduğu gibi genetik yapı da olabilmektedir. Ayrıca yanlış cilt bakım ürünü kullanmak da bu cilt tipine davettir.

Makyaj yaparken bu hatalara dikkat: Güzelliğinizi olumsuz etkileyen 5 yanlış! Makyaj yaparken bu hatalara dikkat: Güzelliğinizi olumsuz etkileyen 5 yanlış!

   Bu cilt tiplerinden en kolay yaşlılık rastlanan kuru cilt tipi ve alerjik cilttir. Bu ciltler için de bakım kremleri, ameliyatlar vs. gibi yaşlanma karşıtı yöntemler üretilmiştir. Bunun yanı sıra elastiklik kazandırmak adına da birçok yol geliştirilmiştir.

Editör: TE Bilişim