Türkiye, 30 Ekim Cumartesi günü İzmir’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremle sarsılırken, enkaz altında kalan vatandaşlar için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Yıkıcı depremin üzerinden geçen 91. Saatin sonunda 3 yaşındaki Ayda Bebek, Rıza Bey Apartmanı’nın enkazından sağ çıkartılırken, şu ana kadar depremde hayatını kaybeden vatandaşların sayısı 107’ye yükseldi.
Son olarak Ayda’nın kurtarılmasıyla birlikte sık sık dile getirilen yaşam üçgeni kavramı herkes tarafından merak edildi Depremde enkaz altında kalan birçok vatandaşın sağ olarak kurtarılmasını sağlayan yaşam üçgeni nedir? İşte yaşam üçgeni ile ilgili detaylar…
Yaşam üçgeni veya hayat üçgeni olarak adlandırılan bu sistem, enkaz altında kalan kişilerin korunaklı bir şekilde kalmasını sağlıyor. Hayat üçgeni ile oluşturulan yaşam boşluğu sayesinde enkaz altında kalan kişiler depremden saatler hatta günler sonra bile sağ olarak çıkartılabiliyor.
Yaşam üçgeni sayesinde enkaz atlında sağ çıkan son isim 3 yaşındaki Ayda Bebek oldu. Peki yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?
YAŞAM ÜÇGENİ NASIL YAPILIR?
Depremde yaşam üçgeni oluşturabilmek için çamaşır makinesi, yatak veya herhangi bir sağlam eşyanın yanına geçilerek eğilmek ve başınızı koruyacak şekilde mümkünse sağlam bir yapı ile üçgeni tamamlamak gerekir. Bu sayede hem bölgede hareket edebileceğini bir yaşam boşluğu oluşacak hem de üçgeni oluşturan eşyalar nedeniyle yaralanma riskiniz azalacaktır.
Yaşam üçgeni oluşturulurken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de, eşyaların sağlamlığı… Özellikle bina içerisinde yer alan kolonların yanında bulunan bir alanda yaşam üçgeni oluşturmak hayatta kalma şansını oldukça artırıyor.
AFAD'IN YAŞAM ÜÇGENİ AÇIKLAMASI
AFAD’ın yaşam üçgeni ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor;
Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK
Başını ve enseni koruyacak şekilde KAPAN
Düşmemek için sabit bir yere TUTUN