ÖSYM bugün öğle saatlerinde 9 Ağustos tarihinde yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını açıkladı.
Ön lisans mezunlarının eğitim seviyelerini lisans düzeyine çıkarmak için girdiği DGS sonuçları bazı adaylarda şok etkisi yarattı.
Günlerdir sınav sonuçlarının açıklanmasını bekleyen adaylar sonuçların açıklanmasıyla birlikte ÖSYM’nin sitesine akın etti. Sınav sonucunu öğrenmek için sisteme giriş yapan bazı adaylar sınavlarının değerlendirilmeye alınmadığı yazısıyla karşılaştı.
Sonuç görüntüleme ekranında “Kılavuzun 4.3 değerlendirme maddesi gereğince DGS puanlarınız hesaplanmamıştır” yazısıyla karşılaşan adaylar ÖSYM’nin sitesinden bahsi geçen maddeyi araştırdı.

DGS 4.3 DEĞERLENDİRME MADDESİ NEDİR?
Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2021 yılı ve müteakip yıllarda yapılacak olan DGS’de ise her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2019-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. 2020-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2021-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

ADAYLAR İSYAN ETTİ
Sınav kılavuzunda geçen maddeden haberi olmayan bazı adaylar sonuçlara isyan etti. Sınav kılavuzuna göre her iki testte de 0,5 ham puan alamayan adayların sınavları ÖSYM tarafından geçersiz kılındı. Yani, sözelci bir adayın sözel testinde yüksek net yapsa bile sayısal testini boş bırakmasından dolayı sınavı geçersiz sayılmış oldu. 
Yanlış sayılarının artmaması için alanları dışında soru işaretlemeyen adaylar sistemin mantıksız olduğunu savunurken, bir yıllık emeklerinin boşa gittiğini vurguladı.
İşte sosyal medyadaki bazı tepkiler:

Yeni araştırma: sağlıklı ilişkilerin temel taşları neler? Yeni araştırma: sağlıklı ilişkilerin temel taşları neler?

Öte yandan bazı adaylar da, sınav sonuçlarının önceki sınavlara göre çok daha düşük olduğunu iddia ederek, ÖSYM'den konuyla ilgili açıklama yapmasını istedi.

Editör: TE Bilişim