Hayatımızın tam içerisinde bulunan ve herkes için yeni bir dünya haline gelmiş olan dijital dünya, her ne kadar herkesin hayatını muhteşem kolaylaştırıyor olsa da kolaylık kattığı kadar zehirleye de biliyor. Üstelik bu zehirleme durumu sadece yetişkinler için değil çocuklar için de geçerlidir. Şimdilerde çocukların en kıymetli oyuncakları bile tabletler olmuşken, dijital dünya hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamak herkes için tehlikelere yol açabilir. Ayrıca bu kadar yoğun kullanılıyor olması gelecek tehlikelerin de gündeme çok fazla gelmesinde bir etken tabi ki. Peki ya biz dijital dünyadan gelen tehlikelerin farkında mıyız ya da ne kadar farkındayız?
İnternet denilen şey sadece bilgisayar, telefon ya da tablet değil, her ana bizimle olan bir şey. Her gün defalarca bildirim alıyoruz, defalarca mesaj var mı diye merakla bakıp inceliyoruz. Aslında internete bağlı olan cihazlar, elimize aldığımız her anda bizim için tehlike demektir. İşte dijital dünyadan gelen o 4 tehlike…
Kötü Amaçlı Yazılımlar Yani Virüsler
Zarar vermek adına kodlanmış olan yazılımlar olarak bahsedebileceğimiz kötü amaçlı yazılımlar, flaş belleklerle, sabit disklerle, CD’lerle, birbirine bağlanmış olan yerel ağlarla ve internet vasıtasıyla cihazlara bulaşmaktadır. Cihazlara bulaşarak kendilerine yer edinirler. Kötü amaçlı yazılımlar, kendini kopyalayabilir, dataların hepsini silebilir, kullanıcıların istekleri dışında programları çalıştırabilir ve özel olan tüm bilgileri yayabilir. Virüslerin en tanınanları olan Win32, Trojan ve solucanlar olup, tüm bu virüslerin temizlenebilmesi için çok fazla gelişmiş özelliklere sahip olan anti virüs programları kullanılmalıdır.
Ajan ve Casus Yazılımlar
Adware, Malware gibi farklı isimlere sahip olan casus yazılımlar, genel olarak bilgilerin dışarı servis edilmesi amacıyla yazılmış olan kodlardır. Bu özellikleriyle virüslere benzer ama virüslerden farklı şekilde etki ederler. Ajan yazılımlar, program ve hesapların şifreleri, banka hesap numaraları ve internette dolaşan bütün gizli bilgileri, zararlı olan alanlara, yerlere servis ediyorlar. Bu türde yazılımların vermiş olduğu tüm zararları önleyebilmek adına pek çok program mevcuttur.
Hacker Yani Bilgisayar Korsanları
Hacker, siyah, beyaz ve gri şapkalı olarak ifade edilen bilgisayar korsanlarıdır. Etik hacker olarak anılan beyaz şapkalılar, şirketlerinin açığını bulur bulmaz şirketin önlem alması için çalışmaktadır. Gri şapkalılar ise şirketlerin izinleri olmadan sistemlerine girebilecek ve onlara zarar verebilecek olan yazılımları bulup onların güçlendirilmesini sağlamaktadır. Dijital dünya için tehdit yaratan ise aslında siyah şapkalı olanlardır. Büyük şirketlerin, devletin ve özel kişilerin özel eşyalarına karışıp, özel bilgilerini ele geçirmek için adım atıyor ve kullanıyorlar. Siber suçlu, veri hırsızı olarak da anılan bu kişiler, genelde banka şifrelerini bulur ve dolandırıcılık yaparlar.
Siber Zorbalık
Özellikle çocuk ve gençlerin karşılaştığı siber zorbalık, içinde bulunduğumuz bu dönem aralığında çok sık karşımıza çıkmaktadır. Siber zorbalık, rahatsız etmek, tehdit etmek, taciz etmek, hedef gösteren paylaşımlar yapılması, utandırmak gibi eylemler gerçekleştirirler. Bu tarzda suçların cezası oldukça büyüktür.