'Bakanlığın açıkladığı taklit, tağşiş, hileli markalar hangisi?', 'Hangi lokantalar at eti kullanıyor?' sorularının yanıtları ve 'isim isim taklit ve tağşiş markalar listesi 2020', 'marka marka hileli taklit ürünler' bilgileri internette araştırılıyor. Vatandaşlara kırmızı et diye at eti yediren lokantalar, dönerciler, kasaplar ifşa oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde hile yapan tağşiş dükkanların isimlerini açıkladı. İşte, 'hileli gıda ürünü satan 91 firma'...

GIDA ÜRÜNLERİNDE HİLE YAPAN 91 FİRMA İFŞA OLDU

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 91 firmaya ait 113 parti ürünü kamuoyuyla paylaştı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vatandaşın sağlığını korumaya, gıdada taklit ve tağşiş yapanlara göz açtırmamaya devam ettiği bildirildi.

Bu kapsamda, taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 91 firmaya ait 113 parti ürünün, Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulduğu kaydedildi.

"ALO 174'Ü ARAYIN"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, vatandaşları uyardı ve konu ile ilgili şunları kaydetti:

"Söz konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde; Bakanlığımızca yürütülen denetimlerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, Cimer ve ALO 174 Gıda Hattı başvuruları neticesinde gerçekleştirilen denetimlerin de büyük payı olduğu açıktır. Bir usulsüzlük gördükleri anda vatandaşlarımızın ALO 174 Gıda İhbar Hattı ve 0501-174-0-174 numaralı Whatsapp Gıda İhbar Hattı aracılığı ile bize ulaşmalarını, şikayetlerini iletmelerini rica ediyorum."

ÇOĞUNLUĞU ZEYTİNYAĞI

Ürünler arasında çoğunluğu zeytinyağı olmak üzere çikolata, tulum peyniri, yoğurt, tereyağı ve sucuk gibi ürünler yer alıyor. Ayrıca, son yapılan ifşa ile beraber, 2012 yılından bu yana 1609 firmaya ait 3 bin 605 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunuldu.

Bakanlığın açıkladığı listeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Duyuru/411/Kamuoyuna-Duyurulur

DÖNERE VE SUCUĞA, AT VE EŞEK ETİ KARIŞTIRDILAR

yayınlanan listede taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 91 firmaya ait 113 parti ürün tespit edildi. Listede 'Alkollü içecekler', 'Alkolsüz içecekler', 'Arıcılık Ürünleri', 'Baharat', 'Bitki, Çay ve Kahve Ürünleri', 'Bitkisel Yağ', 'Çikolata ve Kakao ürünleri', 'Süt ve Süt ürünleri', 'Et ve Et Ürünleri' ile 'Enerji İçecekleri' başıkları yer alıyor. Özellikle Et, Süt ve Bitkisel yağlar gibi temel beslenmede önem arz eden ürünlerde ve restoranlardaki tağşişler dikkat çekiyor.

İlk olarak dört farklı restoran ve kasapta tespit edilen at ve eşek etlerinden bahsederek başlayacağız. Öyle ki; çoğu zaman mahallenizde ya da güvenilir bulduğunuz bir restoranda hiç ummadığınız bir yemeğin ya da ürünün içinde size at veya eşek eti yediriliyor olabilir.

TAKLİT, TAĞŞİŞ, HİLELİ ÜRÜN SATAN FİRMALARIN LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son listesinde de üçü İstanbul, biri Adana'dan olmak üzere toplam 4 farklı firmada at ve eşek etine rastlandı. Sizler için İstanbul'da yer alan bu işletmeleri tek tek tespit ettik. Adana'da Çukurova ilçesinde yer alan Hizmet Et isimli firmada da çiğ dana etinde tek tırnaklı-eşek eti tespit edildiğini ayrıca belirtelim.

Taklit ve tağşiş listesinde yayınlanan işletmelerden ilki Reşitpaşa Mah. Posta Yolu Cad. No: 6 Sarıyer İstanbul adresinde yer alan gördüğünüz Paşalı Kebap isimli kebap ve pide salonudur. Bu salonda 27.01.2020 tarihinde satılan tavuk dönerde at eti tespiti yapılmıştır.

Bir diğer işletme ise Yukarı Mah. Çırçır Cad. No: 8 Kartal İstanbul adresinde yer alan, Kartal'ın hemen merkezindeki bu kasap dükkanıdır. Mahalle kasabı olarak güvenle tercih edilen bu ve benzeri işletmelerin tağşiş listesinde yer alması gerçekten düşündürücüdür. Bu işletmede satılan dana sucuk ürününde tek tırnaklı-eşek eti tespiti yapılmıştır. Bakanlık tarafından tespit edilen ürünün 24202001 Parti numaralı ürün olduğu tespit edilmiştir.

Balat Mah. Mehmet Ağa Cami Sk. No: 2/A Fatih İstanbul adresinde konumlu olan Lalegül Kasap isimli bu 'mahalle kasabı' da yine kendi markasıyla ürettiği fermente sucukta at eti kullandığı tespitiyle tağşiş listesinde yer almıştır. Bakanlık tarafından tespit edilen ürünün 30.03.2020 tarihli üretim olduğu açıklanmıştır. Lalegül Kasap'ın, Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün kurucusu olduğu Lalegül Tekstil Tarım ve Gıda İnşaat Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi'ne ait olduğu iddia edildi.

DANA ETİ DİYE SAKATAT KULLANMIŞLAR!

At ve eşek eti haricinde ürünlerinde tağşiş yapan, dana eti diyerek satılan ürünlerinden kanatlı eti ile sakatatlar çıkan işletmeler de uzun bir liste halinde yayınlandı. Sadece Diyarbakır'dan 21 farklı işletmede lahmacun, şiş kebap, köfte, Urfa ve Adana Kebap gibi farklı ürünlerde 'dana ve kuzu eti karışımı' olarak beyan edilen etlerin kanatlı eti ile kalp, dalak, taşlık ve böbrek gibi sakatatlar içerdiği tespit edildi. Çoğunluğu Kasım ve Aralık 2019 dönemine ait olan tespitlerin yanı sıra; 2020 yılına ait tespitler de yer alıyor.

Diyarbakır'ın yanısıra Afyonkarahisar, İzmir, Amasya, Burdur, Kütahya, Konya, Kayseri, Mersin ve İstanbul’da çeşitli işletmelerin dana ve kuzu eti olarak beyan edilen etlerde kanatlı eti ve sakatat kullandığı tespit ediliyor. Söz konusu işletmelerin büyük çoğunluğunun bakkallar veya marketler yerine kebapçılar ve kasaplar olması göze çarpıyor.

PEYNİR VE YOĞURTLARDA NATAMİSİN TESPİT EDİLDİ!

Gelelim süt ve süt ürünlerinde dikkat çeken taklit ve tağşiş tespitlerine. Genel itibariyle yine birçok ilden yapılan tespitler bu sefer tüketicilere tespit edildiği market ya da işletme bazında değil; üretimi yapan veya satan firma bazında açıklanıyor. Buna göre genel itibariyle süt ürünlerinde bitkisel yağ, nişasta veya süt harici yağ gibi tespitlerin yanısıra; iki üründe Natamisin tespiti dikkat çekiyor.

Natamisin süt ve süt ürünlerinde bozulmayı önlemek amacıyla kullanılan fakat mevzuatımıza göre kullanımı yasak olan koruyucu bir katkı maddesi – antibiyotiktir. Söz konusu katkı maddesinin iki fakrlı üründe tespit edildiği görülmektedir. Bunlardan biri Sel Süt Gıda tarafından üretilen Peynes markalı Süzme Tam Yağlı Beyaz Peynir olup, diğeri Torunoğlu markalı Tam Yağlı Beyaz Peynirdir. Peynes markasının A101 marketlerde private label yani özel marka olarak satıldığını ve çeşitli firmalara fason ürettirildiğini söyleyelim. Tespiti yapılan ürünün 318/Y parti no’lu ürün olduğunu da yine listeden anlayabiliyoruz. Bunun yanısıra Baltalı firmasının Olgunlaştırılmış Tam Yağlı Keçi Kaşar Peyniri ürününde de İnek sütü tespiti olduğu listede yer alıyor. Söz konusu ürünün parti numarası ise listede 1939501 olarak belirtiliyor.

Bitkisel yağlarda da çok dikkat çekici tağşişler listede yer alıyor. Buna göre sızma ve riviera zeytinyağından ayçiçek yağına; Aydın, İzmir, Bursa, Çanakkale’de çeşitli firmalar tarafından üretilen yağlarda farklı tohum yağları tespit ediliyor. Bu firmalar arasında daha önceki tağşiş listelerinde de yer alan firmaların olması da ayrıca dikkat çekti. Öyle ki; 2019 ve 2020’de farklı listelerde yine benzer tağşişlerle listede yer alan Soliya Gıda firmasının ürettiği zeytinyağlarının farklı markalarla yeniden listeye girdiği dikkatimizden kaçmadı.

Bunun yanısıra listede üç farklı çay firması ürünlerinde boya tespiti ve ilaç etken maddesi tespitiyle listeye girdi. Bunlardan Karaali Çay tarafından üretilen 253 parti no’lu Carrefour markalı 500 gr.’lık Filiz Çayında boya tespit edildi. Karaali Çay tarafından fason üretilen bu ürünün farklı markalarla yine private label olarak çeşitli marketlerde de satıldığını belirtelim. Bunun yanısıra İstanbul Çekmeköy’de üretilen Dinar markalı Filiz Çay da boya tespitiyle listede yer aldı. Listede yer alan diğer bitki çayı ürününde ise ilaç etken maddesi tespit edildi fakat tespit edilen bileşen kamuoyuna açıklanmadı.

İlişkiniz toksik mi? İşte en net belirtiler… İlişkiniz toksik mi? İşte en net belirtiler…
Editör: TE Bilişim