Yapılan yeni bir araştırmaya göre, televizyon karşısında saatlerce oturan kadınların sağlığı, zannedilenden çok daha tehlike altında. Uzmanlar, özellikle koronavirüs salgını nedeniyle karantinada bulunanların, televizyon karşısında daha az zaman harcaması konusunda uyardı. 


"Journal of the American Heart Association"da yayımlanan çalışmada, uzun süre hareketsiz bir şekilde televizyon karşısında oturmanın kalp hastalığı ve diyabet açısından çok riskli olduğu koyuldu. Arizona Eyalet Üniversitesi Sağlık Çözümleri Fakültesinden Dorothy Sears, menopoz sonrası 518 kadından 14 gün boyunca ivmeölçer takmalarını ve cihazı yalnızca uyurken, duş alırken ya da yüzerken çıkarmalarını istedi.


Üzerinde araştırma yapılan kadınların yaş ortalaması 63 ve obez oldukları belirtilen araştırmada, bahsi geçen cihazla bu kadınların günlük aktiviteleri gün boyunca izlendi ve ne kadar sürede hiç kalkmadan oturdukları değerlendirmeye alındı. 


Kan test sonuçları, toplam oturma süresi daha fazla olan ve daha uzun süre kesintisiz oturan kadınlarda, daha yüksek insülin ve daha fazla insülin direnci görülme olasılığının yükseldiğini ortaya koydu.
Çalışma, günlük toplam oturma süresine eklenen her ilave saatin, insülin seviyelerinde yüzde 6, insülin direncinde de yüzde 7'lik bir artış ile bağlantılı olduğunu gösterdi.

Süt faydalı mı zararlı mı? Süt faydalı mı zararlı mı?

Öte yandan çalışmada, kesintisiz olarak 15 dakikalık oturmanın, yüzde 7 daha yüksek insülin seviyesi ve insülin direncinde de neredeyse yüzde 9 artış ile ilişkilendirildiği bildirildi.


Uzun süre oturmanın aşırı kilo, daha geniş bel çevresi ve artan trigliserit seviyeleri ile de ilişkili olduğunu belirten Sears, uzmanların, kişilerin egzersiz yapmasına odaklandığını ancak aynı zamanda kişilerin oturma sürelerini bölmeyi de düşünmek gerektiği değerlendirmesinde bulundu.
 

Editör: TE Bilişim