Temizlik derken ilk karşılaştığımız kelimelerden biri dezenfeksiyondur. Peki dezenfeksiyon nedir? Canlı ya da cansız yüzeylerdeki hastalık yapan mikroorganizmaları uzaklaştıran ya da öldüren kimyasal maddelerle yapılan temizliğe dezenfeksiyon denir.

ÇAMAŞIRLAR NASIL YIKANMALI?

Çamaşırları, mümkün olduğu kadar yüksek ısıda yıkamaya çalışın. Mümkünse, 60 derecede yıkamaya çalışın. Çamaşırları taşımak için kullandığınız sepetleri, hidrojen peroksit içeren çamaşır suları ile silebilirsiniz. Evde alerjik nezle ve astımı olan varsa, kokusu olan yumuşatıcı kullanmayın. Kirli çamaşırlara dikkat etmelisiniz etmelisiniz. Aksi takdir de virüslerin yayılmasın neden olabilirsiniz.

HALI VE PERDELER NASIL TEMİZLENSİN?

Mümkün olduğu kadar halı kaplı zeminler, halılar ve perdeler gibi yumuşak (gözenekli) yüzeyler için, varsa görünür kontaminasyonu gidermek gerekir ve bu yüzeylerde kullanım için belirtilen uygun temizleyicilerle temizlenmesi gerekir. Eşyalar yıkanabiliyorsa, eşyalar için en sıcak su ayarını kullanarak, eşyaları üreticinin talimatlarına uygun olarak yıkamak ve ardından eşyaları tamamen kurutmak gerekir.

ALERJİK NEZLE VE ASTIMI OLAN ÇOCUKLAR, EVDEKİ TEMİZLİKTEN NASIL ETKİLENMEZ?

Temizlik yaparken çocuklar dikkate alınmalı. Çünkü alerjik nezleli çocukların burunları, astımlı çocukların akciğerleri çok hassastır. Özellikle; klorlu çamaşır suları kokuları nedeniyle alerjik nezleli ve astımlı çocuklarda tetiklenme meydana gelebilir.

SON DAKİKA | Dünya Sağlık Örgütü'nden maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay geldi SON DAKİKA | Dünya Sağlık Örgütü'nden maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay geldi

EV TEMİZLİĞİ İÇİN SİRKE KULLANSAM OLMAZ MI?

Maalesef koronavirüs önlemlerinde, sirke önerilmiyor. Sirkenin zemindeki virüse karşı, yeterince etkili olmadığı bildirilmektedir.

KLORLU ÇAMAŞIR SULARI NERELERDE KULLANILSIN?

Klorlu çamaşır sularının, onda bir sulandırılarak, daha çok kan bulaşları veya tuvaletlerde kullanılması bu dönemde tercih edilebilir. Sulandırılan çamaşır suyunun da, 24 saat içinde kullanılması gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

Özetlersek; 

Zemin ve duvarların kokusu az olan hidrojen peroksit içeren çamaşır suları kullanılması uygun olur.

Klorlu çamaşır suları kokuları nedeniyle, özellikle astımlı ve alerjik nezlelilerde tetikleme yaparak burun tıkanması ve astım krizine neden olabilir.

Hastanelere gitme ihtiyacını azaltmak için, kokusu az olan hidrojen peroksit içerek çevre dostu çamaşır suları tercih edilebilir.

Koronavirüse karşı sirke ile temizlik yeterli değildir.

Editör: TE Bilişim