KÜLTÜR SANAT

Galata Kulesi Sıra Dışı Bir Konserle Ziyarete Açıldı

İstanbul’un en önemli sembollerinden ve tarihi simgelerinden biri olan Galata Kulesi yapılan restorasyonun ardından açıldı. Açılış için yapılan etkinlikte Zeynep Bastık konser verdi.

İstanbul’un tarihi simgelerinden biri olan Galata Kulesi’nin restorasyon çalışmaları sona erdi. Restorasyon çalışmaları nedeniyle bir süredir ziyarete kapalı olan Galata Kulesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan restorasyon sonucu yeniden ziyarete açıldı. 
Tarihi mekanın açılışına özel konser verildi. Mapping tekniği ile Galata Kulesi’ne yansıtılan konser geceye damga vururken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açılışa özel bir konuşma yaptı.

“GALATA KULESİ YÖNLENDİRME MERKEZİ OLACAK..”
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İstanbul'un da cazibe noktası olduğunu göz önünde tutarak, işlevini müze, kalıcı sergi alanları ve geçici sergi alanları olarak tekrar yapılandırdık. Ve bundan sonra Galata Kulesi sadece cazibe merkezi olarak değil, İstanbul'un diğer kültür varlıklarına yönlendirme merkezi olarak kullanılacak" diye konuştu.

Tarihi mekan adına yakışır bir etkinlikle tekrardan ziyarete açıldı. Açılış programı çerçevesinde Zeynep Bastık konser verdi ve yapılan konser Galata Kulesi’nin duvarlarına yansıtıldı. Programın son kanserinde Ununvited Jaz Band’inde konser verdikten sonra mapping ve ışık gösterileri yapıldı.

CANLI YAYINLANDI


Açılışa özel yapılan konserler T.C Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya hesaplarından canlı yayınlandı.

GALATA KULESİ NEREDE? NASIL GİDİLİR?
İstanbul Galata’da bulunan kule, 528 yılında inşa edildi. İstanbul’un en ünlü ve tarihi değerli yapılarından biri olarak görülen Galata Kulesi’nden Haliç ve İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarası izlenebiliyor.

Tarihi kule, 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edildi.

Şişhane ve Karaköy’ün hemen üzerinde yer alan Galata Kulesi’ne özel araçla beraber, tramvat, metro ya da otobüs kullanarak birçok farklı yoldan ulaşım sağlanabilir. 

Dünyanın en eski kulelerinden biri olarak kabul edilen kule, Bizans İmparatoru Anastasius’ün hüküm sürdüğü 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa edildi. 1204 yılında ağır tahribata uğrayan kule, 1348 yılında restore edildiğinde kentin en büyük binası oldu.

1445-1446 senesi arasında yükseltilen kule, İstanbul’un fethiyle birlikte Türklerin eline geçtiği zaman ise yenilenerek tamir edildi. III. Selim zamanında çıkan yangında tahrip olan yapı 1831 senesinde yeniden hasar görünce tekrar onarıldı. 1967 yılında tamamlanan son onarımla beraber güncel görünümüne kavuşmuştur.

“HEM İSTANBUL’UN KURTULUŞUNU HEM DE GALATA KULESİ’NİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ..”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açılış nedeniyle basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bugün 6 Ekim, İstanbul için çok önemli bir günde, önemli bir yapının, ağır restorasyondan sonra tekrar açılışını gerçekleştiriyoruz. Hem 6 Ekim, İstanbul'un kurtuluşunu kutluyoruz. Hem de Galata Kulesi'nin yeni işleviyle tekrar hizmete alınışını başlatıyoruz. Bundan önceki ağır restorasyon 1967 yılında tamamlanmıştı. Ama o zaman işlev olarak, çok farklı bir işlevle sınıflandırılmıştı. Yeme, içme, eğlence amaçlı bir işleve sahipti. Günümüz açısından kabul edilebilir bir işlev değildi. O yüzden biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak binanın, İstanbul'un da cazibe noktası olduğunu göz önünde tutarak, işlevini müze, kalıcı sergi alanları ve geçici sergi alanları olarak tekrar yapılandırdık. Ve bundan sonra Galata Kulesi sadece cazibe merkezi olarak değil, İstanbul'un diğer kültür varlıklarına yönlendirme merkezi olarak kullanılacak. İçindeki müzede özellikle Galata Kulesi'nden baktığınız zaman, İstanbul'un gözlemleyebildiğiniz değerli binalarını, değerli noktalarının ayrıca detaylı tanıtımını gösteren bir müze planladık ve gerçekleştirdik. İstanbul'un tarihi çok eski. İçinde, o eski tarihinden itibaren Cumhuriyet tarihine kadar gelen tanıtıcı sergi alanı var. Bir de İstanbul'un ve Türkiye'nin anlamlı günlerinin tanıtılacağı, belgelendirileceği geçici bir sergi alanımız var. Normalde bugünkü konserlerimiz meydanda yapılacaktı. Pandemi nedeniyle online yaptık. İnşallah pandemi sonrası canlı bir şekilde meydanlarda buluşturacağız." dedi.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }