Hemen hemen her genç kızın rüyalarını süsleyen, sevdiği insan ile hayatını birleştirme sırasında geleneksel olarak giydiği gelinlik hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Masumiyetin, saflığın rengi kabul edilen beyaz, ancak gelinlikte bu kadar mükemmel durabilirdi.
Gelinlik denildiğinde aklımıza ilk olarak beyaz, kabarık form ve masalları andıran simalar aklımıza gelir. Bütün dünyanın benimsediği ve tüm kültürlerde de yer edinen gelinlik, aşk dolu bir tarihe, bir öyküye sahip aslında. İşte şimdi o tarihe, o hikayeye bakacağız.
Büyük Britanya ve İrlanda Krallığının kraliçesi ile Hindistan kraliçesi Victoria’nın dillerden dillere dolanan aşk hikayesinden bahsedeceğiz. Uzunca bir süre tarihe damga vurmuş olan bu isimler zaten genel olarak birçok alanda devrim yaratmışlardır.
Öncelikle Kraliçe Victoria dönemlerinden bahsedelim. O dönemlerde kabarık etekler, korseler ve genel olarak biniciliğe yönelik kıyafetler üretilir ve kabarık halka kıyafetler giyilirdi. Tabi tüm bu kıyafetler, o dönemlerde oldukça zor taşınırdı ama giyilirdi işte. Hatta öyle ki bu tarz kıyafetler birçok kazaya da sebep olmuştur. İşte o dönemler 1800 ile 1900 yılları arası… Şimdi okurken az çok bir şeyler canlanmıştır zaten kafanızda. Dönem filmlerinde adından söz ettiren bir aşk hikayesi izlediyseniz zaten bu kıyafetlere de çok sık rastlayacaksınızdır.
Kraliçe Victoria 18 yaşındayken tahta çıkıyor ve bundan üç sene sonra kadar büyük bir aşk içinde oldukları kuzeni Prens Albert ile evlilik kararı alıyorlar. O kadar masum bir duygu içerisindeki her ikisi de bunu temsilen bir gelinlik tasarlattılar. O dönemde de bahsettiğim bu kabarık forma sahip olan kocaman etekleri olan korseli elbiseler herkeste mevcuttu.
Kraliçe Victoria, saf sevgisine karşın bu gelinliği tasarlatırken, o döneme çok olağan dışı olan bir renk olan beyazı seçti ve üzerine de süslemeler ekleterek değişiklik yaptırdı. Bu andan itibaren tüm Dünyanın gelinlik algısı değişti. Victoria, bu elbisesiyle dolaşırken adeta kuğu gibiydi ve o döneme resmen damga vurmuştu. Sonrasında eşini kaybetmiş ve siyah elbise giymişti. Bu davranışı da yasın rengini siyah olarak belirlemiştir. Tüm bu gelenekler de sonsuza dek yaşayacak gibi. Şimdi o gelinliğin ilk başlangıcı olan gelinlik, İngiltere’de bulunan Kensington Sarayında sergileniyor.