Yüzyıllardır Anadolu'da gelenek halinde sürdürülen Hıdırellez, yöreden yöreye değişen farklı ritüellerle kutlanıyor. Bu geleneklerin bazıları unutulmaya yüz tutarken bazıları da yaşatılmaya çalışılıyor.
HIDIRELLEZ NEDİR?
Anadolu'da, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülen baharın habercisi "Hıdırellez", asırlardır nesilden nesile aktarılıyor.
FİDAN DİBİNE DİLEK ADAMAK
Hıdırellez gecesinin en çok bilinen geleneği bir fidan dibine dilekler adanır, olması istenen dilekler şekillerle ifade edelir. Örneğin ev istene kişi ev resmi, araba isteyen kişi araba resmi çizer.
HAMUR MAYALAMAK
Hıdırellez gecesi iki ekmek mayalanır. Birine varlık diğerine yokluk denir. Sabah hangisi daha çok kabarmışsa o yılın öyle geçeceğine inanılır.
ATEŞ ÜZERİNDEN ATLAMAK
Hıdırellez gecesinde dört yol ağzına ateş yakılır. Ateş üzerinden en az 3 kere atlanır. İnanışa göre ateş üzerinden atlama anında insanın üzerinde bulunan drt ve kederler dökülür.
DİĞER İNANIŞLAR DA ŞÖYLE:
* Hıdrellez sabahı bir akarsu kenarına çamurdan ev yapılır ve içine buğday konulur. Bunun nedeni buğdayın o yıl eve bolluk ve bereket getireceği inancıdır.
* 5 Mayıs günü kırlardan 41 çeşit ot ve küçük temiz taşlar toplanır. Toplanan otlar bir suya konur ve o suyla Hıdrellez sabahı yüz yıkanır. Bu suyun yüze iyi geldiği söylenir.
* Hıdrellez sabahı kahvaltıda yumurta kaynatılır. Bu yumurtalar çocuklara yedirilir. Hıdrellez yumurtasının güç vereceği düşünülür.
* Kuru baklagiller bir torba içinde bahçedeki ağaçlara asılır.
* Hıdrellez Günü çevredeki açlar doyurulur, yemekler paylaşılır. Paylaşmanın sonraki dönemlerde bolluk ve bereket getireceğine inanılır.
* Evlenmek isteyen ama bir türlü evlenemeyen kızların başlarının üzerinde yeni kilit açılır. Bu sayede kısmetlerinin de açılacağı düşünülür.
* Hıdrellez gecesi (5 Mayıs gecesi) evin kapısına söğüt dalı asılır