İnsan vücudu çok fonksiyonlu ve farklı yapılı bir vücut olduğu için vücut içerisinde binlerce farklı olay meydana geliyor. Kadın vücudu da en çok hormonların etkisi ile farklı olaylara şahit oluyor ve bu hormonlar aslında kadının dünyasını da belirliyor.

Limonlu su gerçekten mucize mi? Uzmanlar ne diyor? Limonlu su gerçekten mucize mi? Uzmanlar ne diyor?

polikistik over sendrom

Polikistik Over Sendromu olarak bilinen ve her kadının mutlaka korktuğu rahatsızlık, daha doğrusu hormonal bozukluk, her kadın tarafından duyulmuş olan bir durumdur. Her kadın her ne kadar duymuş olsa da bu olayın tam olarak ne olduğunu bilmemektedir. Kadınlarda erkeklik hormonunun normal düzeyden fazla olması ve adet düzensizliği olarak bilinen kompleks bozukluk tam olarak nedir? Özellikle de doğurganlık döneminde olan kadınların endokriolojik rahatsızlık hakkında bilmesi gereken tüm detaylar…

Polikistik Over Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Polikistik Over Sendromu denilen kompleks hormon bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmiyor ancak hastalığın etkenlerine bakıldığında genetik olarak da çevresel olarak da ortaya çıkabileceği gözlemlenmiştir. Ortaya çıkmasında en büyük faktörler genelde ovaryumların bozukluklarından yani yumurtalıklarda bozukluklardan meydana gelmektedir. Hormon dinamiklerinde dengesizlikler, insülin salınımı ve etkisel bozukluklar genel olarak öne çıkan faktörlerdendir.

polikistik over sendrom belirtileri

Polikistik Over Sendromu olan kişilerde genelde insülin direnç zayıflığı da görülmektedir. Ayrıca obezite görülme olasılığı da günden güne artmaktadır. İnsülin miktarındaki bu düzensizlik, yumurtalıklarda androjen sentezini arttırmakta ve bunun yanı sıra seks hormonu bağlayıcı olarak bilinen globülin düzeyinde de azalmalara sebep olarak testosteron düzeyinde önemli artışlar yaşatmaktadır. Zaten erkek özellikleri ortaya çıkaran da bu hormondaki artışlardır.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

Polikistik Over Sendromu olan hastalarda androjen fazlalığı biyokimyasal olarak veya klinik olarak meydana gelebilmektedir. Bu artış ile böbrek üstü bezlerinden minik düzeylerde salgılanan testosteron düzeyinde artış yaşanıyor ve ilk olarak tüylenmeler görülmeye başlıyor. Ayrıca steroid artışı ile ciltte yağlanmalar, erkek tipi saç dökülmeleri meydana gelebilmekte ve kısa sürede kelleşmeler de yaşanabilir. Buna ek olarak adet döngüsünde de bozukluklar yaşanabilir ve hatta bu durum en sık karşılaşılan durumdur. Adet aralıkları 21 günden daha kısa ya da 35 günden çok daha uzun olabilmektedir. Ancak bu herkeste görülecek diye bir durum yoktur. Her ne kadar büyük oranda karşılaşılsa da Polikistik Over Sendromu yaşayanların %20’si adet aralıklarında bozukluk olmadığını da bildirmiştir. Bu hastalık ile uzun vadede şeker hastalığı, obezite, hipertansiyon ve kal problemleri görülebilmektedir.

polikistik over sendrom bel

Tedavisi Nasıldır?

Polikistik Over Sendromu ila mücadelede kontrol altına alınmaya çalışılan şey androjen fazlalığıdır. Bu fazlalık kontrol altına alındığında adet düzensizliği de kontrol altına alınabiliyor ve doğum sürecine girileceği zaman fertilin de salgılanabilmektedir. Tedaviye bugüne kadar alınmış olan en kısa yanıt 6 ayı bulmuştur ve bu süre her ne kadar uzun gibi görünse de moral ve motive oldukça önemlidir. Hastaların mutlaka yüksek motivede olması gereklidir ki bu sayede vücudun tedaviye vereceği tepki daha kısa olabilecektir. Başarılı tedavi için tabi farmakolojik ajanlar yani ilaçlar ve mekanik yöntemler de birlikte kullanılmalıdır. Eğer ki hastalarda insülin direnci de mevcutsa buna ek olarak yaşam tarzında önemli değişiklikler de istenebilmektedir. Medikal olarak tedavi de bu aşamada devreye girebilecek ve genelde bir diyet listesi ile kontroller sağlanacaktır. Polikistik Over Sendromu yaşayanlarda genel olarak uzun vadede tepkiler görülmekte ve sağlık problemleri de uzun vadede ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle de hastaların tüm kontrollerinin önemli planlamalar ve kontroller ile yapılması da tedavi sürecinde en önemli olan faktörler arasındadır.

polikistik over sendrom haber

Editör: TE Bilişim