CİNSELLİK

Kadınların Korkulu Rüyası Vajinismus Hakkında Merak Edilenler

Vajinismus, kadınlarda oldukça sık olarak görülen bir cinsel işlev problemidir. Vajinismus; cinsel birleşme sırasında vajinanın dışa yakın bölümünü çevreleyen kasların kasılması sonucunda cinsel birleşmenin imkansız ya da ağrılı hale gelmesi sorunudur.

Vajinadaki kasılmaya bedenin başka bölümlerindeki kasılmalar da eşlik edebilir. Kasılmaların ve ağrıların etkisi ile kadınlar eşlerini kendilerinden uzaklaştırmak isteyebilirler bu da eşler tarafından yanlış yorumlanabilir. Ancak bu kasılmalar ve ağrılar tamemen istemsiz yapılmaktadır.

Kadının cinsel arzusu olmasına  rağmen parmak, fitil, tampon, jinekolojik muayene veya eşin penisi gibi vajina içine yabancı bir cisimi vücuduna malesef alamaz.. Sorunu yaşayanlar genital bölge ile ilgili tüm müdahalelerden de korkmakta, çekinmektedirler. Bu durumun vajinanın küçük olması ile hiç bir ilgisi yoktur.

VAJİNÜSMÜSÜN BELİRTİLERİ


Vajinüsmüs %90 oranında psikolojik sebeplere dayanmaktadır. Geri kalan kısım ise bilişsel sebeplere bağlıdır.

Küçük yaştan itibaren cinsellik konusu ile ilgili bellekte yer etmiş hatalı ve olumsuz düşünceler, cinselliği tabu olarak görme, toplum baskısı, cinselliğin korkutucu olduğunu düşünme, cinsel istismara maruz kalma gibi nedenler sebep olabilmektedir.

  • İlişki sırasında bacakları açamama, elle, ayakla iterek veya kalçayı kaydırarak eşi reddetme
  • Vajina içerisine ped veya tampon yerleştirememe, vajina içine parmak sokamama
  • Jinekolojik muayenelerinden kaçınma, gidememe, ilgili testleri yaptıramama
  • Genital alandan uzak durma, dokunmak istememe
  • Eşin genital bölgeye dokunmasını engelleme, isteksiz olma
  • Vajina içine tedavi amaçlı ilaçları kullanmama
  • Genelde cinsel isteksizlik sorunu olmamasına rağmen zamanla cinsel haz eksikliği, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk gibi belirtilere de ortaya çıkabilir.

TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR

1.Vajinismus Tedavisinde Bilişsel Yaklaşımlar

Çocuk yaştan itibaren bireyin hafızasında yer eden olumsuz düşünceleri olumlu  düşünceye çevirmek için bu yöntem kullanılır.
 

2.Davranışsal Tedavi Yöntemleri

Ayna Egzersizleri
Kegel Egzersizleri
Masaj Egzersizleri
Nefes Egzersizleri
Mastürbasyon ve Partnerbasyon Egzersizleri
Parmak Egzersizleri

3.Cerrahi Yöntemler

Genelde kızlık zarının olması gerekenin aksine kalın, doğuştan yüksek kenarlı, ay şeklinde ya da bölmeli olmasıdır. Bazen de cinsel ilişkiye girememe problemi bir takım kistler veya vulvar vestibulit sendroma bağlıdır. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahalelerin yapılması gerekir. Bunlardan en sık başvurulanları kızlık zarının çıkartılması (hymenektomy) veya kızlık zarına kesik atılması (hymenotomy) operasyonudur.

4.Hipnoterapi

Hipnoz tedavisinde hastaya verilen bir takım telkinlerle hastanın algı, duygu, düşünce ve davranış değişikliği yaşaması hedeflenir.

5.Emdr Tedavisi

Özellikle aldatılma, taciz, tecavüz, kötü ilk regl deneyimi ya da cinsellikle ilgili olumsuz deneyim, duyum ve davranışlara maruz kalma gibi olumsuz anların çalışılarak iyileştirilmesi vajinismus hastalarının tedavilerinde oldukça önemli bir yöntemdir.

6.Akupunktur Tedavisi

Hastanın kas aktivasyonunu ölçen elektromiyografi ile kadının pelvik kaslarını ne zaman aktive ettiğini belirlemesine yardımcı
olmayı hedefleyen bir tedavi yöntemidir.

7. Evlilik Terapileri

Zaman içinde eşler arasında yaşanabilecek öfke, sinir atakları gibi durumları ortadan kaldırmak içinn bu yönrem etkili olabilir

8. İlaç Tedavisi

Tek başına ilaç kullanmak etkili bir yöntem değildir.Yoğun kaygı ve kasılma durumlarında hastanın durumuna göre tedavilere bir takım kaygı giderici, ağrı kesici, kas gevşetici ve bazı kremler de eklenebilir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda, vajinismus bir cinsel sorun olarak ‘hastaların en fazla hekime başvurma nedenidir. Dünyadaki görülme sıklığı %5 ile %17 arasında değişmektedir. Fas ve İsveç'te görülme sıklığı %6 olarak belirtilmiştir. İngiltere ve Avustralya'da yapılan çalışmalarda kadınların %18-20'inin "disparoni" (ağrılı cinsel birleşme) şikayeti ile karşılaştıkları, ancak bu oranların ileri yaşlarda %2'lere kadar düştüğü tespit edilmiştir.Ülkemizde 2006 yılında yapılan bir çalışmaya göre her 10 kadının birisinde vajinismus sorunu izlenmektedir. Bu nedenle ülkemizin belki de en gizli cinsel sorunudur. Nitekim vajinismus hastalarının pek çoğu, bu problemlerinin yalnızca kendilerine ait olduğunu düşünerek utanma duygusu ile sorunlarını çevrelerinden gizlemektedirler. Tüm dünyada cinsel terapi kliniklerine başvuran hastaların %5 ile %47'si vajinismus problemine sahiptir

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }