Keratin bakımı veya diğer ismiyle keratin yüklemesi, son zamanlarda kadınların fazlasıyla rağbet gösterdiği bir saç bakım uygulaması... Zira saçın ana maddelerinden biri olan keratin proteini, saçta eksildiği zaman sağlıksız ve uçları zayıflamış saç görünümüyle karşılaşıyoruz. Öyle ki, saçlarımızdaki keratin eksildiğinde dökülmelerle bile yüzleşebiliyoruz.

Keratin bakımı da saçlarda eksilen keratin proteinini yerine koymak ve saçı eskiden olduğu gibi daha canlı ve parlak göstermek amacıyla uygulanan bir bakım türü olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda hava kirliliği veya saç şekillendirici ürünlerin kullanımıyla birlikte yıpranan saçı, güçlendirmek ve toparlamak için de uygulanabiliyor.

. Son yılların en popüler saç bakım uygulamalarından biri olan bu işlem, kuaförlerde yapılabildiği gibi uygun ürünlerin kullanımıyla evde keratin bakımı da yapılabiliyor. Sizler için hazırladığımız bu makalede; keratin bakımı nedir, evde keratin bakımı nasıl yapılır, keratin bakımı zararlı mı, keratin bakımı saçı düzleştirir mi ve keratin bakımı fiyatı gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik.

KERATİN BAKIMI NEDİR? 


Saçlarımızın temel ana maddesi keratin proteinidir.

Kopmaya ve aşınmaya karşı saçları koruyan bu güçlü protein; boya, fön, hava kirliliği ve saç şekillendirici ürünlerin kullanımıyla birlikte azalmaya başlar.

Bunun sonucunda da saçlar kurur, nemini tutamaz, esnekliğini kaybeder ve şekil almakta zorlanır. Kısacası, sağlıksız bir saç görünümüyle baş başa kalınır. Keratin bakımı ise saçta eksilen keratini yerine koymak amacıyla yapılan bir tür saç bakım işlemidir. Kaybettiği keratini yeniden kazanan saçlar ise daha canlı, güçlü ve parlak bir görünüm kazanır. Saç botoksu da denilen bu uygulamada özel bir şampuan ve ilaç kullanılır. Etkisi ise kişiden kişiye göre değişse de en az 3 ay sürer.

KERATİNİN FAYDALARI NEDİR? 


Keratin bakımının faydaları arasında belki de en önemlisi, saçın eski sağlıklı görünümüne kavuşmasıdır. Çünkü keratin bakımı sayesinde, saçın yapı taşlarından biri olan keratin proteininin eksikliği giderilir ve böylece saçlar kendini toparlamaya başlar. Bununla birlikte işlem sırasında saç arasında açılan pullar dolduğu için, saçlar ışığı daha iyi yansıtarak parlak bir görünüme kavuşur.

Aynı zamanda saçın elektriklenmesini ve kabarmasını önleyerek daha iyi şekil almasına yardımcı olur. Üstelik saçların düzleşmesine olanak tanıdığı için saç tellerinin her gün fön gibi ısıya maruz kalması önlenir.

KERATİN

Makyaj malzemesi seçerken dikkat edilmesi gereken 5 önemli nokta Makyaj malzemesi seçerken dikkat edilmesi gereken 5 önemli nokta

KERATİN BAKIMI ZARARLI MI?


Keratin bakımı saçlar için oldukça faydalı bir uygulama olsa da yanlış ürünlerin kullanımıyla birlikte faydadan çok zarar görülebilir.

Örneğin, bazı keratin ürünlerinin içinde hem cilt hem de solunum yolları için oldukça zararlı olabilen formaldehit adlı kimyasal madde bulunuyor. Bu madde kansorejen olduğu için sadece keratin bakımında değil, kullandığımız ürünlerin hiçbirinde olmamasına dikkat etmemiz gerekiyor.

Eğer ki içinde formaldehit bulunan keratin bakımı yaptıracaksak da iyi hava alan bir ortamda uygulanması gerekiyor. Çünkü bu maddenin solunması insan sağlığı için ciddi bir risk teşkil ediyor. Doğal keratin ürünleri ise riski sıfıra indirerek saçların ihtiyacı olan keratine en sağlıklı yoldan ulaşmasını sağlıyor.

EVDE KERATİN BAKIMI NASIL YAPILIR? 

Saç botoksu olarak da bilinen keratin bakımının yalnızca kuaförlerde veya güzellik salonlarında yapıldığı sanılsa da aslında evde de uygulanabilen bir bakım yöntemidir

. Üstelik evde keratin bakımı yapmak, hem bütçe hem de zaman açısından iyi bir tasarruf sağlıyor. Peki, evde keratin bakımı nasıl yapılır? Öncelikle doğal ev tipi keratin bakımı seti edinmeniz gerekiyor. İlk adımda saçlarınızı organik keratin şampuanı ile birkaç defa yıkamalısınız.

Ardından kuruyan saçlarınıza satın aldığınız doğal keratin ürününü iyice yedirmelisiniz. Keratin yüklü saçlarınız tekrar kuruduğunda ise ılık ve bol su ile ürünü durulamalısınız. İşlemin kalıcılığının artması için bu süreçte sülfatsız şampuanlar kullanılması gerekiyor.

Başlarda saçın toparlanması için uygulama sıklığı fazla olsa da ilerleyen zamanlarda işlem aralığı açılıyor. Genel olarak evde keratin bakımı yaparken bu adımlar uygulansa da her ürünün kullanma şeklinin farklı olabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla satın alınan ürünün üzerindeki adımları uygulamak daha sağlıklı olacaktır.

KERATİN BAKIMI SAÇI DÜZLEŞTİRİR Mİ? 


Keratin bakımı ile ilgili merak edilen bir diğer konu da bu işlemden sonra saçın düzleşip düzleşmeyeceğidir. Saçlara dolgunluk ve canlılık kazandıran keratin bakımının amacı, saçı eski sağlıklı görünümüne kavuşturmak ve keratin eksikliğini gidermeye çalışmaktır. Bakımdan sonra, kullanılan ürüne ve saç tipine göre bir miktar düzleşme sağlayabilir.  Ancak asıl düzleşme, brezilya fönü ile sağlanmaktadır.  Brezilya fönünün farkı ise keratin yüklemesinden sonra saçın düzleştirici ile preslenmesidir. Bu sayede saç telleri 6 aya kadar dümdüz kalabiliyor.

HAMİLELİKTE KERATİN BAKIMI YAPTIRILIR MI? 


Hamilelik, hepimizin bildiği gibi oldukça hassas bir dönem. Bu nedenle özellikle bebeğin organ gelişiminin tamamlandığı ilk 3 ay, her türlü kimyasal işlemlerden uzak durmak gerekiyor. Çünkü annenin vücuduna nüfuz eden çoğu ürün, ondan bebeğe geçebiliyor ve bu durum, her ikisinin de sağlığını tehlikeye atabiliyor.

Aynı şekilde emzirme sürecinde de annenin vücuduna aldığı çoğu kimyasal, süt yoluyla bebeğe ulaşabiliyor. Bu nedenle formaldehit gibi güçlü kimyasal barındıran keratin bakımının hamilelikte uygulanması pek tavsiye edilmiyor. Ancak doğal keratin ürünleri doktor onayı ile gebeliğin ilerleyen dönemlerinde uygulanabiliyor.

Editör: TE Bilişim