Dudak çatlaması yıl boyu karşılaşılan bir sorun ancak kış aylarında çok daha fazla yaşıyoruz bu can sıkıcı durumu. Görsel açıdan olumsuzluk yaratmasının yanı sıra çoğu kez kişinin canının da yanmasına yol açan dudak çatlaklarını yara haline gelip iltihaplanma riski de taşımaları sebebiyle ciddiye almak gerekiyor.

Kış mevsiminde hava koşulları dudakların çatlamasına neden olur

Kışın dudaklar neden çatlar sorusunun yanıtı aslında sorunun kendisinde gizli, zira kış mevsiminin hava koşulları dudakların çatlamasına yol açar. Yani kışın kendisi dudakların çatlamasının önemli bir sebebi. Kışın soğuğu ve rüzgarlar bu etkenlere en çok ve direkt olarak maruz kalan dudakların kurumasına,  çatlamasına neden olur.

Cildinizi toparlama zamanı! Sonbahar için cilt bakım önerileri… Cildinizi toparlama zamanı! Sonbahar için cilt bakım önerileri…

Dudak çatlakları bazı hastalıkların da belirtisidir

Evet, dudaklar özellikle kış aylarında daha çok kurur ve çatlarlar ama kimi zaman dudak çatlakları bazı hastalıklara da işaret edebilen bir belirtidir. Çinko, A vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini eksikliğinin önemli belirtilerinden biri dudaklardaki çatlaklardır. Bazı alerjiler de yine bu duruma neden olabilir. Dolayısıyla kış boyunca dudaklarınıza bakım yapmanıza karşın çatlakları geçiremiyor ya da engelleyemiyorsanız yapmanız gereken doktora gidip buna herhangi bir hastalığın neden olup olmadığının belirlenmesini sağlamaktır.

Kışın dudak çatlamasına ne iyi gelir?

Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz yağlar ve hemen her evde bulunan bazı malzemeler ile dudak çatlakları ile savaşabilirsiniz.

Badem yağı

Aktarlarda satılan ve çoğu kişinin saçlara faydasını bildiği badem yağı aynı zamanda dudak çatlakları için de çok etkili doğal bir çözümdür. Yüksek miktarda yağ asitleri içeren ve nemlendirici etkisi olan badem yağından dudaklarınıza sadece birkaç damla damlatarak dudaklarınızı çatlaklardan koruyabilirsiniz. Eğer bademe karşı alerjiniz varsa badem yağı kullanmamalısınız.

Hindistancevizi yağı

Hindistancevizi yağı nemlendirici ve antibakteriyel etkileri ile çatlamış dudakları tedavi etmek için mükemmel bir malzeme. Hindistancevizi yağını da dudaklarınıza birkaç damla damlatmanız yeterli.

Salatalık

Nemlendirici etkisiyle bilinen salatalık da çatlak dudaklar için kullanabileceğiniz bir doğal çözüm. Buzdolabından çıkartacağınız salatalığı dilimleyip çatlakların üzerinde biraz bekletmeniz hem dudaklarınızın çatlaklarına iyi gelecek hem de içindeki vitamin ve minerallerle dudaklarınızı besleyecektir.

Toz şeker ve bal

Sürekli çatlamış dudaklardan şikayetçiyseniz dudaklarınıza peeling yaparak ölü hücrelerden arındırmanız iyi bir fikir olabilir. Şeker peeling için mükemmel bir malzemedir, biraz bala biraz şeker karıştırıp bu karışımla dudaklarınızı ovalamanız hem dudaklarınızı ölü derilerden, hücrelerden arındırır hem de nemlenmesini sağlayarak çatlaklardan kurtulmanıza yardım eder.

Aloe vera

Cilt ile ilgili hemen her şeye iyi gelen aloe vera burada da karşımıza çıkıyor tabi ki, bir aloe vera yaprağından çıkartacağınız jeli geceleri yatmadan önce çatlak dudaklarınıza sürün, birkaç tekrardan sonra çatlaklarınızın iyileştiğini göreceksiniz.

Dışarı çıkarken dudaklarınızı koruyun

Kışın dudak çatlaması ile karşılaşmamak için soğuk havalarda dışarı çıkarken ağzınızı bir atkı ya da fularla kapatmak da etkili bir önlemdir. Bunu uygulayarak dudaklarınızın çatlamasını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.

Çatlamış dudaklarınızı yalamayın

Çatlamış dudakların sebeplerinden biri de dudakları çok yalamaktır, ayrıca çatlamış dudakları yalamak da durumu daha kötü hale getirebilir. Dudaklarınızdaki çatlakları yalamamanız dudaklarınızın iyileşme sürecini kısaltır.

Bol su tüketmeye dikkat edin

Dudak kuruluğu ve çatlamasının altında yatan sebeplerden biri de yeterince su tüketmemektir, eğer gün içinde yeterli miktarda su içmiyorsanız dışarıdan hangi yöntemi uygularsanız uygulayın yine de dudaklarınızın çatlamasına engel olmanız zordur. Bu yüzden içtiğiniz su miktarını artırıp bol bol su içmeniz hem genel sağlığınız için hem de dudaklarınızdaki çatlaklar için kesinlikle çok önemlidir.

Editör: TE Bilişim