Yaz aylarının vazgeçilmezi olan klimalar, her ne kadar sıcak havaların çözümü olsa da hastalıklara yol açabiliyor. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adil Can Güngen, klimanın yol açabileceği hastalıkları ve klima kullanımının nasıl olması gerektiğini açıkladı.

-13

''Klimalar göz kuruluğu ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.''

Prof. Dr. Güngen, “Klimalar göz kuruluğu, dehidratasyon, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. En önemli en ciddi solunum yolu enfeksiyonu etkeni ajan legionella pneumophiladır. Klima çarpması denilen durumu vücudun yeni oluşan sıcaklığa alışmakta problem yaşamasıyla ortaya çıkar. Sırt ve kas ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ateş, halsizlik, bulantı kusma gibi semptomların bir veya birkaçı ile ortaya çıkar.” ifadeleriyle klima kullanımının olabilecek hastalıkları anlattı.

Depresyonda mısınız? Bu belirtilere dikkat! Depresyonda mısınız? Bu belirtilere dikkat!

“Klimanın zararlarından korunmak için gün içinde olabildiğince az çalıştırılmalı odayı ani soğutmasına izin verilmemelidir.''

Prof. Dr. Güngen klimanın yol açabileceği zararlardan korunmak için: “Klimanın zararlarından korunmak için gün içinde olabildiğince az çalıştırılmalı odayı ani soğutmasına izin verilmemelidir. Direk maruziyet engellenmeli aralıklı olarak pencere açılarak doğal havalandırma yapılmalıdır. Klimalı ortamlarda sigara içilmesine izin verilmemelidir. Kuruyan hava ve sigara dumanı solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Klima kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için klimaların bakımı düzenli yapılmalıdır. Klimalar ortamın havasını kuruttuğu için klima kullandığınız odanın bazı bölgelerine birkaç kâse su yerleştirerek ortamı nemlendirebilirsiniz. Bitkiler de tıpkı insanlar gibi terler ve su buharını havaya üfleyerek ortam nemini artırabilir. Büyük yapraklı bitkiler ile odanızı süsleyebilirsiniz.” cümleleriyle öneride bulundu.

1-22