Eskiden günlere gider, ikram edilenler arasında çok beğendiğimiz bir şey varsa tarif alır, en kısa zamanda da denerdik. Denedikten sonra da bazı malzemeleri ekler ya da bazılarını çıkartıp yeni ürünler oluştururduk. Siz de bu tarifteki bazı şeyleri değiştirip farklı ekmekler oluşturabilirsiniz. İsterseniz küçük parçalara ayırmayıp tek somun halinde yapabilirsiniz. İsterseniz üzerine boydan boya değil de zik zak çizik atın, başka desen verin. İsterseniz somun şeklinde değil de pide şeklinde pişirin. Eser sizin, nasıl isterseniz öyle yapın.

Malzemeler

6 su bardağı un

2,5 su bardağı ılık su

1/2 su bardağı ılık süt

1 paket instant maya

1 çorba kaşığı toz şeker

2 tatlı kaşığı tuz

Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içerisine ılık süt, ılık su, instant maya ve toz şekeri alın. Güzelce karıştırın ve mayanın kesmesi için birkaç dakika bekletin.

  • Unu eleyin ve tuzla karıştırın. Sıvı karışıma azar azar ilave edin. Başlarda spatula ya da düz kaşıkla karıştırın. Hamur cıvık olacağı için elinize çok yapışacaktır. Bu yüzden unu dikkatli bir şekilde ilave etmeye özen gösterin.

  • Belli bir kıvama geldiğinde elinizle yoğurun. Hamurunuz hafif ele yapışan bir hamur olmalı, elinizi bırakması için un ilavesi yapmayın. Ardından üzerini streç film yardımıyla hava almayacak şekilde kapatın ve oda sıcaklığında 1 - 1,5 saat kadar dinlendirin.

  • Süre sonunda kabaran hamuru kenarlarından ortaya gelecek şekilde mayalandığı kabın içinde toparlayarak un serptiğiniz zemine alın ve istenilen büyüklükte bezelere ayırın.

30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun 30 Ağustos Zafer Bayramımız Kutlu Olsun
  • Hamurun havasını almak için her parçayı kenarlardan içeriye doğru katlayarak rulo gibi yapın ve tekrar tezgahta hafifçe düzleştirin. Aynı işlemi bir kere daha yapıp sonra elinizde somun ekmek şeklini verin. Bu işlem ekmek yapımında önemlidir.

  • Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine hamurları yerleştirin. Üzerlerini temiz bir bezle kapatarak 10-15 dakika dinlendirin
  • Orta kısmına bıçak yardımıyla boydan boya çizik atın. Üzerlerine fırça ile su sürün.

  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırına, ısıya dayanıklı, içi su dolu bir kap koyun. Bu su, hem nem dengesini sağlar hem de ekmeğinizin içinin daha iyi pişmesini sağlar, kabuğu da çıtır çıtır olur.

  • Tepsiyi, alt-üst yakılmış fansız fırına atın. Yaklaşık 30-35 dakika kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Pişirme süresi fırınınızın performansına göre değişebilir.

  • Çıkardıktan sonra oda sıcaklığında üzerini temiz bir bezle örtüp 10-15 dakika dinlendirin.

Afiyet olsun

Editör: TE Bilişim