Dünyaya korku salan Coronavirüs ile mücadelede parasetamol içeren ilaçların daha etkili olduğunun açıklanması üzerine, ateş düşürücü ve ağrı kesici özelliği olan ve vücut dokularına hızlı bir şekilde yayılarak çok kısa bir sürede etki gösteren parasetamol içeren ilaçlar araştırılmaya başlandı.
Parasetamol Nedir? Yapısı Nasıldır?
Uzman doktorlar tarafından reçete ile verilen Parasetamol içeren ilaçlar, gribal enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan semptomların ortadan kaldırılması amacıyla kullanılan ve emilimden sindirime kadar olan tüm sistemlerde (gastrointestinal) hızla emilebilen bir ilaç etken maddesidir. Etken maddesi parasetamol olan ilaçlar ateş düşürücü ve ağrı kesici özellikleri nedeniyle tercih edilirler, renksiz ve acı yapıdadırlar. Kokusuz, beyaz ve kristalize bir toz halinde olan Parasetamol maddesinin acı bir tadı bulunur ve suda sınırlı ölçüde çözünür.
Parasetamol Nasıl Etki Eder?
Parasetamol, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip bir ilaç etken maddesidir. Parasetamol ağızdan alındığında gastrointestinal sistemde yani vücudun çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım işlemlerinin meydana geldiği ağızdan anüse kadar olan bölümü kapsayan sistemde hızla emilir. Parasetamol içeren ilaçlar alındıktan sadece 30 ila 60 dakika sonra maksimum plazmalara ulaşarak, bütün dokulara büyük bir hızla dağılır. Parasetamol içeren ilaçların plazma proteinlerine bağlanması ise zayıftır.
Parasetamol İçeren İlaçlar Neden Kullanılır?
Baş ağrısı, migren, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gripal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, âdet sancıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda kullanılır.
Parasetamol İçeren İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
Deride püriritik makulopapüler döküntüler, ürtiker, methemoglobinemi ve bazı gastrointestinal belirtiler gibi yan etkiler görülebilir. Günlük alınabilecek maksimum parasetamol dozu 4 gramdır. Diğer yandan aktif alkolizm, viral hepatit, karaciğer hastalığı ve ağır böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda dikkatli kullanımalıdır. Kronik alkol bağımlılarında güvenli doz saptanamadığından, günde 2 gram veya daha düşük dozlar önerilir. Kısa süreli olmak şartıyla gebeliğin tüm dönemlerinde kullanılabilir. Yüksek dozlarda devamlı kullanımı annede anemiye, yeni doğan bebekte ise ölümcül böbrek hastalığına neden olabilir.