HATA: 20 SANİYE KURALINA UYMAMAK

Doğrusu: Eller gelişigüzel yıkanmamalı. En az 20 saniye boyunca, doğru teknikle ovalayarak elleri yıkalamalıyız.

SON DAKİKA | Dünya Sağlık Örgütü'nden maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay geldi SON DAKİKA | Dünya Sağlık Örgütü'nden maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşıya onay geldi

HATA: ELLERİ SIK SIK TEMİZLEMEMEK

Doğrusu: Tokalaşarak elden ele virüsü bulaştırabiliriz. Ellerin ağız ve gözle temas etmesi sonucunda da salgını kapabiliriz. 

HATA: 3-4 ADIM MESAFESİNİ KORUMAMAK

Doğrusu: Koronavirüs damlacık yoluyla bulaştığı için öksüren ve hapşuran kişilerden uzak durmalıyız. Solunum parçacıkları kirli el ve yüzeylere dokunmaylada bulaşır. Temas sonrasında eller yüze dokunmadan önce yıkanmalı. Kalabalık ortamlarda bulunmamalı ve sosyal izolasyona önem göstermeliyiz. Hasta kişilerle en az 1.5 metre mesafe koymaya da dikkat edin.

HATA: BU EŞYALARI ORTAK KULLANMAK 

Doğrusu: Havlu, çatal, bıçak ve bardak gibi hiçbir kişisel eşyanızı ortak kullanmamanız da dikkat etmeniz gereken önlemler arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Günlük kullanılan klavye masa vs... eşyaların dezenfeksiyonunu da yapmalıyız.

HATA: KİRLİ ELLERLE YÜZE DOKUNMAK

Doğrusu: Araştırmalar yüzümüze günde en az 90 kez dokunduğumuzu ortaya koydu. Virüsler bir eşya ve yüzeyde bir hafta yaşayabiliyor. Bu yüzden eller yıkanmadan yüzümüze dokunmamalıyız.

HATA: UYKU DÜZENİNE DİKKAT ETMEMEK

Doğrusu: Kaliteli ve yeterli uyku, sağlıklı bir bağışıklık sisteminde anahtar rol üstleniyor. Bunun nedeni ise vücudumuzdaki bakteri ve toksinlerle savaşan, uyku hormonu olarak bilinen melatoninin sadece gece ve karanlık ortamda salgılanması. Tüm bunların etkisiyle bağışıklık sistemimiz uyku sırasında kendini yeniliyor. Dolayısıyla her gün erken yatıp erken kalkmaya ve kesintisiz 6—8 saat uyumaya özen gösterin. Melatonin hormonundan daha fazla yararlanmak için yatak odasının karanlık olmasına da dikkat edin.

HATA: EVDE, İŞYERİNDE HİJYENİ AKSATMAK

Doğrusu: Evde kapı kolları, armatürler ve lavabolar gibi sık sık kullandığınız yüzeyleri her gün bol su ve deterjanla yıkamayı ihmal etmeyin. İşyerinde yüzey temizliğini de ıslak mendil yerine, alkol oranı yüksek olan maddelerle yapmanız da çok önemli.

HATA: RENKLİ BESLENMEMEK

Doğrusu: Dengeli ve vitamin ile minerallerden zengin beslenmek, bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için çok önemli. Bağışıklık sistemimizi koruyan antioksidanlar olan A, C, E ve D vitaminleri ile çinko, selenyum ve demir gibi vitamin ile mineralleri içeren besinleri düzenli ve yeterli düzeyde almamız gerekiyor. Her çeşit besin grubundan yeterli ve dengeli, dolayısıyla rengarenk beslenmeniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

HATA: SU İÇMEYİ UNUTMAK

Doğrusu: Yaptığımız önemli hatalardan biri de, yeterince su içmemek. Oysa su vücudumuzdaki toksinlerin atılmasına katkıda bulunarak sağlığımızın korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Vücut direncinizi artırmak için günde 8-10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin.

HATA: ORTAMI HAVALANDIRMAMAK

Doğrusu: Bulunulan ortamdaki havanın kuru olması da virüslerin çoğalmalarına yol açıyor. Bu nedenle soluduğunuz havayı, her gün, saat başı 10-15 dakika boyunca havalandırın veya açık havaya çıkın.

HATA: 5’ER DAKİKALIK MOLALAR VERMEMEK

Doğrusu: Ne Kadar yoğun tempoda çalışsanız da gün içinde kendinize ara ara 5’er dakikalık dinlenme molaları vermeyi unutmayın. Mola vermezseniz beyin ve vücut aşırı yorulduğunda bağışıklık sistemi zarar görür.

HATA: ÖKSÜRÜRKEN AĞZI KAPATMAMAK

Doğrusu: Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnunuzu tek kullanımlık mendille kapatın. Mendiliniz yoksa dirseğinizin iç kısmını kullanarak damlacıkların çevreye yayılmasını önleyin. Tek kullanımlık mendili hemen çöpe atın ve elinizi yıkayın.

Editör: TE Bilişim