Alaçatı'da yeni konsept Alaçatı'da yeni konsept

Malatya'da bazı kişiler, Koronavirüs'e karşı iyi geldiği düşüncesiyle kendilerini, bal arılarına ısırtıyor. Uzmanlar ise uygulamaya yönelik bilimsel bir çalışma olmadığını, alerjisi olan kişilerde arı sokmasının ölümlere neden olabileceğini söyledi.

ARI İĞNESİ VÜCUDA GİRERSE KORONAYA KARŞI BAĞIŞIKLIK KAZANACAKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR

Malatya'da bazı vatandaşlar, Koronavirüs'e karşı bağışıklığı güçlendirdiği düşüncesiyle kendilerini bal arılarına ısırtıyor. Arının iğnesinin vücuduna girmesiyle Koronavirüs'e karşı bağışıklığının güçlendiğini öne süren bu kişiler, periyodik şekilde bunu uyguluyor. Bu yönde kendilerine gelen talepleri geri çevirmediklerini belirten arıcılar, arı ısırmasının birçok rahatsızlığa faydalı olduğunu öne sürdü.

arı sokması malatya koronavirüs

"ROMATİZMA AĞRILARIMA ARI SOKMASI İYİ GELDİ"

8 yıldır arıcılık yapan Cahit Aslan (52), çevresinden taleplerin geldiğini belirterek, "Benim romatizma ağrılarım vardı, arılara 5- 6 yıldır kendimi ısırtıyorum ve bundan faydalandım. Dizlerimde, kollarımda, omuzlarımda aşırı derecede ağrı ve sızı oluyordu, havalar da soğuduğunda ağrılarım çok fazla artıyordu ve arılar ağrılarımı kesti. Koronavirüs'e de iyi geldiği söyleniyor. Çevremdeki arkadaşlardan talepler var. Vatandaşlar randevu alarak gelip kendilerini benim yardımımla arılara ısırtıyor. Bazı vatandaşların arılara alerjisi olabilir, herkese iyi gelmeyebilir. Ben karışmıyorum o boyutuna, ancak bana faydalı olduğunu söylüyorum" diye konuştu.

Yanına gelen kişilere, kollarını açtıran ve küçük bir kafesten çıkardığı arıların iğnesini batırmasını sağlayan Cahit Arslan, bu işlemden ücret almadığını ifade etti.

"APİTERAPİ İŞLEMİ İÇİN SERTİFİKLI DOKTOR LAZIM"

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, uygulamanın çok sakıncalı olduğunu söyledi. Bu yönde herhangi bir bilimsel çalışma olmadığını hatırlatan Parlakpınar, şu uyarılarda bulundu:

koronavirüs arı sokması cahit aslan

"Bu durum çok sakıncalı bir durum. Vatandaşlarımızın, halkımızın doğrudan kendisine arıyı ısırtmalarını çok tehlikeli buluyorum. Şimdi apiterapi uygulamalarına baktığımızda 2014 yılında Resmi Gazetede yayınlanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yönetmeliğinde 15 uygulamadan bir tanesi olarak apiterapi uygulaması görünüyor ve bu apiterapi uygulamalarının sınırları orada çizilmiş. Apiterapi kısaca arı ve arı ürünleri ile yapılan uygulama demek. Arı ürünlerinden kastımız da bal, arı sütü, arı poleni, arı ekmeği, arı larvası, bal mumu hatta arı kovanı havası gibi böyle bir yelpazesi var. Fakat işin içerisine arı zehri veya arının kendisinin uygulanması, arı sokması işlemi girdiğinde olaylar çok farlı boyuta giriyor. Şunu gözardı etmemek lazım; ülkemiz açısından arıcılık ve arı ürünleri çok kıymetli, çok önemli. Hatta olması gereken ben daha iyi konumda olmasını istiyorum. Bu açından desteklenmeli, bunu kabul ediyoruz ama arı zehri uygulaması veya arının doğrudan hastaya tedavi amaçlı ısırtılmasında tehlikeler var.

cahit aslan malatya arıcılık koronavirüs

Apiterapi uygulamaları ilgili yönetmelikte ünitelerde ve merkezlerde yapılabilir. Tıp fakültesi mezunu olduktan sonra çünkü yönetmelikte sertifikalı tabip diyor. Aynı zamanda apiterapi eğitimi alması lazım. Hastada uygulama alanının hekim tarafından konulmuş olması lazım. Hastaya uygulanmadan önce ilgili testlerin yapılması lazım. Acil bir durum ortaya çıktığı zaman acil müdahale yapabilecek ilaçların, envanterin yani ortamın bulunması lazım. Apiterapi uygulamalarında özellikle arı zehri veya doğrudan arının sokturulması işlemini ancak sertifikalı tabip yapabilir. Halkımız bunu kendisine yapmasın. Sertifikalı tabip her hastaya yapmaz, uygulanan hastaya yapabilir. Her ortamda yapmaz uygun olan ortamlarda yapabilir. Bu konulara dikkat etmek lazım."

Editör: TE Bilişim