Gelin ve kayınvalideler arasında sürekli çatışmalar olabiliyor ve yıllardır da süregelen bu konu hakkında çeşit çeşit duyumlar alıyoruz. Peki ya gelin ve kaynana arasında neden sürekli bir çatışma var? Yapılan tüm araştırmalar, aile içi şiddette kadına karşı olanların en başında kayınvalide psikolojik şiddeti geliyor. Peki ya gelin ve kayınvalide arasındaki çatışmalar neden oluyor? İşte Tüm bu çatışma nedenleri ve nedenlere yönelik çözüm önerileri…
Kayınvalide ve gelinler arasında yıllardır hep var olan çatışmaların diğer tüm ilişkilerdeki çatışmalardan önemli farklılıkları vardır. Uzlaşma ve barış oldukça uzaktır bu çatışmalarda, hatta öyle çatışmalardır ki azalmaz git gide katlanır. Kayınvalide gelin sorunu aslında her grupta ve her konuda olduğu gibi eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyle orantılı olarak ilerler. Eğitim ve sosyo- ekonomi düzeyi düştükçe bu kavgalar daha da artar. Dünyanın her yerinde bu sorun var olduğu gibi özellikle de bizim geleneksel toplumumuzda yoğun bir şekilde gözlemlenmektedir.
1-Anne-Oğul İlişkisinde Güç Kayıpları
Bizim gibi ataerkil topluluklarda, erkek çocuğu sahibi olmak, kadın için aslında güç göstergesidir. Doğal olarak da kadın yani kaynana, oğluna yönelik güç kaybetmek istemez ve oğlunu paylaşmak istemez. Burada da en büyük rakip tabi ki gelindir ve çatışma tam bu noktada başlar.
2-Korumacılığı Abartan Anne
Aşırı korumacı olan ve bugüne kadar oğlunun üzerine çok fazla düşen anneler, çocuğuna zarar geleceğini düşünür ve kendi evinden gidip başka bir kızla bir evde kalacağı için kıza da güvensizlik yaşar. Yani bu nedenin baş konusu annenin, oğlunu koruma iç güdüsüdür.
3-Karı-Koca Olmak
Evlenen çiftlerin belirli kısımları evlenmiş olmalarına rağmen karı-koca olmayı bir türlü beceremezler. Hala birilerinin çocuğu olma kavramı, eşi olmaktan daha önde gelir. Çocukluktan evliliğe kadar hep evlat olduğundan alışmak kolaydır, çünkü içine doğmuştur. Ancak evlilik sonradan olur ve adapte süreci uzundur. Özellikle de yetişkinlik tutumları gelişmemiş olanlar için evlilik yürütmek çok zordur. Bu da gelin kaynana sorunu için zemin oluşturur.
4-Bir Arada Yaşamak
Ekonomik koşullar, hastalıklar ve toplumun beklentisi vs. gelin kaynana aynı evde yaşama durumunda olabiliyor. Bu sorunun oluşmaması, bu tarz durumlarda oldukça zordur. Normalde eşler, birbirine her ne kadar aşk ve sevgi dolu olsalar da içinde bulunulan ortam çatışmaya neden olur ve gelin kaynana sürekli çekişme halindedir.
5-Gelini Eleştirmek
Oğluyla ilişkisi sebebiyle sürekli karı koca arasına giren, her tartışmaya karışan ve sürekli oğlunu haklı bulan anneler, gelini sürekli eleştirdiği için çatışmaya oldukça sağlam bir zemin oluşturur.
6-Hizmet Beklentileri
Evli çiftlerde aşırı gelenekçi olan kaynanalar var olduğunda kaynana sürekli olarak hizmet bekler ve bu hizmet normal düzeyde değil oldukça abartılı düzeyde olur. Bu beklenti ile beğenmeme durumu çok çabuk oluşur ve ilişkilerde çözümsüz noktaya gelinir.
7-Tecrübesizlik
Evliliğin ilk dönemlerinde yoğun aile toplantıları, gelin evine çat kapı gelinmeler ve bunlara hayır denilememesi aslında gelin kaynana çatışması için temel oluşturma adımlarıdır. Yeteri kadar tecrübeli olmayan yeni evli çiftlerde aile olmanın ilk kuralı aslında aile mahremiyetidir. Bu oturduktan sonra geri kalan her şey kendiliğinden oluşuyor. Bu sebeple de kırmama konusunda kimseye hayır denilmez ve bir süre sonra açık kapı politikasının ilk ürünü olan gelin kaynana çatışmaları ile karşı karşıya kalınır.
8-Erkek Sorumsuzluğu
Erkek tarafın eşe önem vermemesi ya da dikkate almaması da gelin kaynana çatışmalarına neden olmaktadır. Bu sorunun en kötü kısmı ise erkeğin sorun yokmuş gibi davranışlar sergilemesidir.
9-Değişen İlişki Modeli
Zaman geçtikçe bir de aynı eve girildiğinde ilişkilerde önemli ölçüde farklılıklar oluşur. Kaynanalık davranışını kendi kaynanasından öğrenen şimdi ki kaynanalar ya da değişen yaşam koşullarında ilişkilere adapte olamayan gelin kaynanalar doğal olarak sorunlar yaşayabiliyor.
10-Oğul mu Koca mı?
Evlilik ile birlikte yeni rolünü benimseme konusunda sorun yaşayan gelin kaynanalar arasında çatışmalar yaşanabilir. Sorunların çözümlerinde de her iki eşe de aslında iş düşüyor ve karşılıklı olarak düzenlemeler yapılması gerekiyor. Birçok erkek ikili arasına girmemeye çalışır ancak zamanla onu her haliyle kabul eden annesini daha çok savunmaya başlar ve buna devam ederse sorun git gide daha da ağırlaşmaya başlar.
11-Çocuk Bakımı
Çalışan kadınların en büyük problemi aslında çocuk bakımıdır. Çocuk bakımı konusunda hep kaynanadan yardım alınır ve bu durumda da çatışmalar yaşanabilir. Çocuk bakımında kendi yaşamlarını kısıtlayıcı davranan kaynanalar, gelinlerinin her türlü rahat davranışında sorun çıkarma eğilimindedir. Bu durum hoş olmayan bir durumdur ve yine oğullarını paylaştığı konusu devreye girdiğinden gelinle çatışmalar açıkça ortaya çıkar.
Tüm Bu Problemlerde En Büyük Rol Erkekte!
Erkek tüm bu problemleri görmezden gelmemeli ve sorumluluktan asla kaçınmamalıdır. Evliliğin altın kuralı, kadın ve erkeğin her iki taraf için de sorumluluk almasıdır ve eğer erkek annesiyle problem yaşıyorsa, kendi annesinin evliliğe müdahale etmemesi gerektiğini ona açıkça söylemelidir. Bunun yanı sıra eşine de çatışmadan uzak kalmasını, sorumluluk almayacağını açıkça belirtmeli. Ancak erkek yine de tarafsızlığını her zaman korumalıdır. Gelinin ve kaynananın da sorumlu davranması problem oluşumunu önleyerek doğru düzgün bir hayat sürülmesine yardımcı olur.