Küçük rollerin dev oyuncusu, Yeşilçam'da genelde komedi filmlerinde oynamış, bazen ürkek bazen ukala tavırları ve boynundan eksik olmayan papyonu ile türk halkının kalbini kazanan unutulmaz aktör Cevat Kurtuluş'un aramızdan ayrılışının 28.yılı...

CEVAT

CEVAT KURTULUŞ KİMDİR?

Yaza veda ederken kendinizi de yenileyin: İşte yaza elveda derken yapmanız gerekenler Yaza veda ederken kendinizi de yenileyin: İşte yaza elveda derken yapmanız gerekenler

20 haziran 1922′de Ankara‘da doğdu. Babası eski kuvva-i milliyeci kd. Yüzbaşı Necati Kurtuluş idi. Cevat ismini ona Çanakkale kahramanı Cenap Paşa koymuştur. İzmir İnönü lisesini bitirdikten sonra 1943’te devlet konservatuarı tiyatro bölümüne girdi. Sesini beğendikleri için onu devlet tiyatrosu tiyatro ve opera bölümüne aldılar. Opera korosunda bariton olarak söylemeye başladı. Burada birçok oyunda rol aldı, özellikle öne çıktığı oyunlar içerisinde Genç Osman ‘ı ve deli padişah 1. Mustafa ‘yı oynadı, “yanlış yanlış üstüne”, “haydut”, “kibarlık budalası” ve “3. Selim” oyunlarında ve “yarasa” ile “satılmış nişanlı” operetlerinde rol aldı.

Sanat hayatına daha öğrenciyken başlamıştı Cevat Kurtuluş ve gazinolarda Show’lar yapıyor, dönemin ünlü sanatçı ve o günün modası olan siyasileriyle tanınmış kişilerin taklitlerini yapıyordu. Kısa sürede başarılı bir imitatör (taklitçi) olmuştu. Hatta o dönem sahnede taklit kralı ünvanını almıştı. 1947 yılında Ankara ‘dan İstanbul‘a taşındı bu hayatını da değiştirecekti. Yine aynı yıl Ferdi Tayfur yönetiminde “Kerim’in çilesi” isimli film ile sinemaya adımını attı. Cevat Kurtuluş, filmlerde kısa ama etkili rollerde oynuyordu. Kimsenin cesaret edemediği aptal salak tiplemelerinde seyirciyi kırıp geçiriyordu. Aptal fakat vakarlı burnu havada bir garsonu oynadığı film de azar işittiğinde ağlayarak uzaklaşması harika bir kompozisyondu mesela…Cevat Kurtuluş iyi bir tiyatro sinema oyuncusu ve showmendi. Uzun yıllar gazino sahnelerinde radyo ve televizyon da programlar yaptı.

Çocukluk yılların da sessiz sinema filmlerin de edindiği mimik taklit komik surat hareketler ve aptal görünümlü hali ona allah vergisiydi. Sinemayı halkla bütünleştirmiş bir ustaydı. Filmlerde kullandığı papyonu onunla bütünleşmiş bir aksesuarı olmuştu. Yeşilçam’daki lakabı ise 1001 surat olan Cevat Kurtuluş kendisinin bile unuttuğu sayıda film de emek vermiş ve büyük bir ustalıkla kullandığı yüzünü şekilden şekle sokuyor seyirciyi kırıp geçirirdi. O dönemlerde izleyenler Cevat Kurtuluş adını daha afişte ya da jenerik te gördüğünde gülmeye başlıyordu dersek yanlış olmaz.

CEVAT KURTULUŞ

Hangi rol olursa olsun, kadrajın önünden bir kere geçmesi seyircinin gülmesi için yeterliydi… Cevat Kurtuluş seyirci ile özellikle de çocuklarla çok iyi bir temas kurmuştu. Hatta 80′lerde TRT’de “Gülünüz güldürünüz” isimli bir programda yapmıştı. “Alt dudağı büzülmüş, saçları ortadan ayrık oluşu ve uzun boyu fakat hafif kamburumsu yürüyüşü” ile ve kendisiyle bütünleşmiş papyonuyla unutulmazlar arasındaki ve izleyicinin yüreğindeki yerini hakkıyla alan Cevat Kurtuluş 1959 yılında kendisi gibi tiyatro ve sinema oyuncusu olan Meral Kurtuluş ile evlenmişti. Sanatçı çiftimiz birçok projede birlikte de görev almışlardı ve birbirlerine bağlı mütevazi bir hayatları vardı. Kendilerini bir semt pazarın da bir belediye otobüsün de görmek mümkündü. Cevat Kurtuluş 6 Eylül 1992 yılında 70 yaşında İstanbul’da geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti. Kurtuluş Feriköy mezarlığında toprağa verildi.

CEVAT KURTULUŞ

Editör: TE Bilişim