KÜLTÜR SANAT

Muazzez İlmiye Çığ Hayatı Artık Sahnelerde!

   102 yaşında olan ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, bu muhteşem hayatını gözler önüne sermek isteyenler tarafından sahnelerde oyun konusu ediliyor.

   1914 senesinde dünyaya gözlerini açmış olan Muazzez İlmiye Çığ, tiyatro sahneleri ile dolu olan koskoca hayatını artık sahnelerde göreceğiz. “Madem Ki Biliyorsun Neden Öğretmiyorsun” isimli tiyatro oyunu, Muazzez İlmiye Çığ tüm hayatını konu edinen ve izleyenlerin umut dolmasını, hevesinin artmasını sağlayacak bir tiyatro oyunu olacak. Ana karakteri Şebnem Özinal canlandıracak ve sahnelerde Muazzez İlmiye Çığ hayatıyla birlikte gündemde de hayatı bolca konuşulacak gibi duruyor.

Muazzez İlmiye Çığ

    20 Haziran 1914 tarihinde dünyaya gelmiş olan ünlü Sümerolog, çok genç yaşlarda keman ve Fransızca dersleri alarak dönemin Avrupai ve modern yaşam tarzı içinde büyüme fırsatı bulmuş kişilerindendir. Keman ile olan yakınlığı onu gittikçe daha fazla sanata çekti. 1931 senesinde Bursa’da Kız Muallim Mektebine giden ve mezun olarak Eskişehir’de öğretmenlik yapmaya başlayan Çığ, 1936 senesinde Ankara Üniversitesine kaydoldu. Kaydolduğu bölüm ise hayatının kalanında ona büyük şeyler katacak olan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümüydü. Nazi Almanya’sından Türkiye’ye iltica eden Prof. Dr. Hans Gustav, Hitit Dili ve Kültürü dersleri vermeye başlamıştı o dönemlerde. Prof. Dr. Benno Landsberger ise Sümer ve Akad Dilleri ve Mezopotamya Kültürü dersleri veriyordu. Muazzez İlmiye Çığ, bu iki ustadan bu dersleri alabilmiş ve kendini bu derslerle ve kaliteli hocalarla oldukça ilerletmişti.

  1940 senesinde Ankara Üniversitenden mezun olan Çığ, İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çivi Yazılı Belgeler Arşivinde uzman olarak görev aldı ve aynı yıl içerisinde de ona soy adını veren hayat eşi ile evlendi. Müzede 31 sene kadar çalıştı ve bu süreçte depoda bulunan on binlerce Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılı olan tüm tabletleri temizleyerek, sınıflandırıp numaralandırdılar ve mükemmel bir arşiv ortaya çıkardılar. Toplam 74 bin adet tablet ile dolu olan çivi yazılı belgeler arşivi yaptılar ve 3 bin adet tabletin kopyasını da yaparak katalog haline getirdi ve yayımladı.

    Tarihi eşyalara, arşivlere bu kadar fazla önem veren ve Mezopotamya tarihi üzerinde önemli etkiler yaratan, yaptıkları ile tarihe dair yeni adımlar atılmasını sağlayan Muazzez İlmiye Çığ, modern ve akıllı düşünce sistemiyle büyümüş ve gelişmiş olan bir insandır. Şu an 102 yaşında ve hala hem kibarlığı hem geçmiş yaşam bilgisi ile gözleri dolduran bir seviyededir.

Ödüller ve Dava!

   Muazzez İlmiye Çığ, yaptığı tüm bu işler ve tarihe kazandırdıkları ile birçok ödül almıştır. Tüm bu ödüller ayrıca yıllar boyu yapmış olduğu araştırmalarının birikimini de içeren ve çok farklı iddialar içeren de kaynaklardır. Tüm kitapları ile hem muhteşem bilgiler ortaya atıyor hem insanları aydınlatıyor hem de müze içinde arşivlerden edindiği bilgilerle de yeni fikirler ortaya atıyordu. Her ne kadar çok iyi sesler yankılansa da olumsuz dönüşler de yaşanmıştır. “Bereket Kültürü ve Mabet Fahişeliği” ve “Vatandaşlık Tepkilerim” adlı kitaplarında kadınlara ait olan başörtü geleneklerinin aslında Akadlara kadar dayandığını ve hatta ilk onlarda görüldüğünü, onlardan geldiğini öne sürmüştür. Bunu yazdığında da 2007 senesinde büyük bir yankı uyandırdı ve bu kitaplarındaki bilgiler, cümleler ile davalık bile oldu. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçuyla yargılanmıştır ama bu yargılanma sonucunda ilk celsede beraat etmiştir. Bu kadar önemli bir ismin bu yargılarla, bu kadar basit söylemlerle yargılanması da ayrı bir ironi ya neyse!

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }