Space X şirketinin kurucusu Elon Musk, insan beynini bilgisayara bağlayacak Neuralink'i dünya kamuoyuna tanıttı.

neuralink

Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüzü olarak tasarlandığını açıklayan Elon Musk, cihazın bir işitme cihazı formunda olduğunu söyledi. İnsanlık için önemli bir eşiğin geçildiğini işaret eden bu icat sayesinde geleceğin bilgisayar, ordu teknolojileri ve benzer alanlardaki teknolojilerine yön verilebilecek.

neuralink elon musk

İNSAN BEYNİ İLE BİLGİSAYAR DOĞRUDAN BAĞLANTI KURABİLECEK

Tesla ve SpaceX'in CEO'su olan milyarder girişimci Elon Musk, insan beyniyle bilgisayarı birleştirmek için çalışmayı sürdürüyor. İnsan ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak "Neuralink" çipi etkinlikle tanıtıldı. İcadın yakın vadeli hedefi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek.

Elon Musk'ın merakla beklenen yeni buluşunu internet ortamından canlı olarak tanıttı.

Geçen ay Neuralink'in ürettiği bir beyin mikroçipini maymunlar üzerinde test edildiğini ve birinin bir bilgisayarı zihniyle kontrol ettiğini açıklayan Musk, şirketin insan denemelerine yılsonunda başlayacağını açıklamıştı.

Neuralink ultra yüksek bant genişliği beyin-bilgisayar arayüzleri geliştirmeyi hedefliyor.

neuralink bilgisayar

HAFIZA KAYBI, DEPRESYON VE GÖRME ENGELİ PROBLEMLERİNİ ÇÖZECEK İDDİASI

Milyarder girişimci, beyin implantının; hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi.

İcadın yakın vadeli hedefi, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkları tedavi etmek.

İnsanlarda kullanılması planlanan mevcut tasarım, kulağın arkasına yerleştirilen, insan saçının dörtte biri genişliğinde 4 elektrot iplikten ve onlara bağlı bir çipten oluşuyor. Bu çipin nörları ve sinir uçlarını uyarması hedefleniyor.

neuralink kablo

İŞTE NEURALINK'İN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ

* Sadece 23 mm çapa ve 8 mm kalınlığa sahip,

* Bataryası 1 gün boyunca yetecek,

* Her bir cihazda 1024 elektrot var (var olan teknolojilerden daha yüksek hız vadediyor),

* Elektrotların beyne ulaşan kabloları saç tellerinden ince,

* Sıcaklık, basınç gibi verileri ölçebiliyor,

* Bluetooth ile çalışıyor,

* Seri üretime geçilip tüketiciye sunulması hedefleniyor,

* Bir lazer göz ameliyatı kadar kolay, sadece dakikalar içerisinde uygulanıyor,

* Cihaz takılırken anestezi ile uyutulmaya gerek duyulmuyor,

* Enfeksiyon riski yok,

* Büyük kasklar, uzun kablolar ve dev sensörler bulunmuyor,

* Cihaz, internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri, yani düşünceler ile kontrol edilmesini sağlıyor.

Ancak Neuralink’in önünde büyük bir engel var: Klinik testler. İnsan vücuduna yapılması planlanan bu elektronik müdahalenin herhangi bir tehlikeye yol açmadığını kanıtlamaları gerekiyor. Bu nedenle şirket, 2020’nin son aylarına girdiğimiz şu günlerde klinik testlere başladı. Bu araştırmalar sırasında kullanıcıların karşılaşabilecekleri klinik semptomlar takip edilecek ve cihaz nihai formuna kavuşacak.

SAÇ TELİNDEN İNCE KABLOLAR KULLANILIYOR

Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar, sadece birer laboratuvar ürününden yani deneysellikten ibaretti. Elon Musk’ın Neuralink şirketi ise dev sensörlerden ve tonlarca kablodan arındırılmış daha basit bir cihaz geliştirdi. Ayrıca daha önceki beyin-bilgisayar arayüzlerinde kullanılan kablolar kalındı ve beyne yerleştirmek zordu. Neuralink’in yeni nesil cihazı ise saç telinden daha ince kablolar kullanıyor.

Neuralink cihazı, aşağıdaki ameliyat robotu ile beyne bağlanıyor:

Elon Musk'ın açıklamalarına göre Neuralink ameliyat robotu, kafa derisinin küçük bir bölümünü kaldırıyor, cihazın elektrotlarını beyne implant ediyor, cihazı kafatasına kaynatıyor ve kafa derisini tekrar yerine dikiyor. Üstelik tüm bu operasyonlar, herhangi bir anestezi uygulanmadan, dakikalar içerisinde uygulanıyor.

neuralink ameliyat robotu

Neuralink'in canlı yayınındaki deneklerinden birisi Gertrude adındaki bir domuzdu. Geçtiğimiz yıl fareler üzerinde yapılan testlerin ardından cihazın nihai sürümü, domuzlar üzerinde test edildi. Canlı yayında cihazın bağlandığı bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarıldı ve takip edildi. Elon Musk, cihazın çıkarıldığı domuzların herhangi bir davranış değişikliği göstermediğini kaydetti.

Projenin ilk hedefi engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak olacak:

Neuralink cihazları, herhangi bir nedenle fiziksel engele sahip olan insanlar için üretilecek. Bu sayede cihazı kullanan bireyler, bilgisayara bağlanan herhangi bir akıllı protezi, kablosuz olarak düşünceriyle kontrol edebilecekler. Bir akıllı telefon ya da bilgisayar kontrolünden öteye geçecek olan bu yaklaşım ile engelli bireylerin daha rahat bir yaşama kavuşmalarını sağlanabilir.

Neuralink’in ürkütücü derecede endişe yaratan yönleri de var:

Beynin doğrudan bilgisayarlara bağlanması, düşüncelerin okunabilmesi anlamına geliyor. Nasıl şu an akıllı telefonlarımızdaki sosyal medya uygulamaları alışkanlıklarımızı takip ediyorsa, bu cihazla davranışa dönüşmeyen düşünceleri takip etmek mümkün görünüyor. 

Bir diğer endişe kaynağı ise beyin ve bilgisayar arasındaki bağlantının ters yönde de yapılabilme ihtimali. Yani bilgisayardaki elektronik sinyallerin beyin sinyallerine dönüştürülmesi ve yapay zekaların devreye girmesi... Böyle bir ihtimaller dizisi henüz felsefi ve hukuki tartışmaları bile tamamlanmayan bir geleceğin kapılarını aralıyor.

Neuralink’in akıllı protezler, akıllı telefonlar ve bilgisayar dışında sanal ve artırılmış gerçeklik cihazlarına da bağlanabilir. Böyle bir durumda da insanların sadece gözlüklerle değil, beyinleriyle de dijital dünyalarda yer alması mümkün olacak. Bu aşamadan sonra da sizlere daha önce bahsettiğimiz simülasyon teorisinin kapılarını aralamış oluyoruz

Neuralink’in beyin-bilgisayar arayüz cihazı ne zaman piyasaya sürülecek? 

Şu an için bu konuda net bir tarih vermek zor. Zira klinik testlerin tamamlanması, beklenmedik bir takvim gerektirebilir. Bu nedenle Elon Musk ve ekibi temkinli yaklaşarak sadace tarih öngörüsü paylaştılar. 

Son dakika! Instagram'a erişim engeli geldi! Son dakika! Instagram'a erişim engeli geldi!