Ramazan ayında sağlıklı bir yaşam sürülmesi için bazı konulara dikkat etmeliyiz. Uzun saatler boyunca oruç tutuyoruz. İftarda ve sahurda yediklerimize dikkat ederek hem daha rahat oruç tutarız hem de sağlıklı bir yaşam sürebiliriz.

AŞIRI TUZLU VE YAĞLI BESİNLERDEN UZAK DURUN

Ramazan ayında yapılan hataların başında çok tuzlu ve yağlı beslenmek gelir. Özellikle sahurda tüketilen tuzlu ve yağlı besinler susama hissini arttırdığından, bu durum gün boyunca zorlu anlar yaşanmasına neden olmaktadır. 

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Az su içmek yapılan diğer büyük hatalardan biridir. Özellikle havaların ısınmaya başladığı bahar döneminde kaybedilen minerallerin ve suyun geri alımı vücut dengesi için oldukça önemlidir. Çay, kahve veya gazlı içecekler yerine vücudun su oranını korumak ve tüm sistemlerinin uygun şekilde çalışmasını sağlamak için öncelikle su tercih edilmelidir.

VÜCUDA AŞIRI KARBONHİDRAT YÜKLEMEYİN

Prof. Dr. Oytun Erbaş: ''2030'a kadar ikinci pandemi olacak!'' Prof. Dr. Oytun Erbaş: ''2030'a kadar ikinci pandemi olacak!''

Sahurda ve iftarda bolca ekmek, poğaça, simit, börek, makarna, pilav, tatlı gibi gıdaları aşırı tüketmek vücudun dengesini bozar. Bu gıdaların belli oranlarda tüketilmesi gerektiği unutulmamalı, mümkünse bu gıdalar yerine sebze, meyve veya kuru baklagiller tercih edilmelidir.

GAZLI İÇECEKLERLE ARANIZA MESAFE KOYUN

Ramazan boyunca yapılan diğer bir önemli hata ise yoğun gazlı içecek tüketimidir. Gazlı içecekleri tüketmek içerdikleri şeker oranından dolayı, kan şekeri başta olmak üzere vücudun birçok fonksiyonunu olumsuz etkilemektedir. Ramazan ayı boyunca susuzluğu gidermek ve vücudun su oranını korumak için gazlı içecekler yerine su tüketimine ağırlık verilmelidir.

PORSİYON TERCİHİNE DİKKAT EDİN

Büyük porsiyonlar yerine, doygunluk hissi için iftardan sonra belli aralıklarla ve küçük porsiyonlar ile beslenin. Porsiyonlar büyüyünce, bel çevresinin de büyüdüğünü, kilo alımının hızlandığını ve bu değişimlerin ise beraberinde sağlık sorunlarını getirdiğini unutmayın.

Editör: TE Bilişim