KÜLTÜR SANAT

Paskalya Bayramı nedir, ne zaman kutlanır?

Hristiyan dünyası için önemli bir yere sahip olan Paskalya Bayramı, vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Hz. İsa’nın dirilişini temsil eden bu bayrama Diriliş Pazarı da denir. Peki, Paskalya Bayramı nedir, ne zaman kutlanır? Detaylar magazinburada.net’te…

Nisan ayını ortalarına doğru en çok araştırılan konulardan biri de Paskalya Bayramı’dır. Sanat, siyaset ve iş dünyasından pek çok isim, Paskalya Bayramı mesajını sosyal medya aracılığıyla yayınlıyor. Bir Hristiyan geleneği olan bu bayramın detayları merak konusu oldu. Peki, Paskalya Bayramı nedir, ne zaman kutlanır? Detaylar haberimizde..

PASKALYA NEDİR?

Paskalya, Hristiyanlık tarihinin en eski ve en önemli bayramlarından biridir. Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra üçüncü günde dirilişi kutlanır. Mezhepler arasında farklılıklar olmasına rağmen Paskalya, Mart sonundan Nisan sonuna kadar kutlanır. Kutlaması her yıl sabit bir günde yapılmayan ama çoğunluk olarak Pazar günleri kutlanan Paskalya Günü; Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır.

PASKALYA’NIN TARİHİ

Hz. İsa’nın dirildiği günü belirleme durumu, 8. yüzyıla kadar Doğu ve Batı kiliseleri arasında çatışmaya neden oldu. Anadolu'daki Hristiyanlar İsa'nın çarmıha gerildiği günü, Yahudilerin Pesah (Hamursuz Bayramı) olarak kutladığı, baharın ilk dolunayından sonraki 14. gün (Yahudi Takvimi'ne göre 14 Nisan) olarak belirlediler. Diriliş gününü de –haftanın hangi gününe geldiğine bakılmaksızın– bundan üç gün sonrası, yani 17 Nisan olarak belirlediler. Ancak Yahudi Takvimi'nde de adı Nisan olan bu ay, günümüzde kullandığımız Gregoryen Takvimi'ndeki Nisan ayı ile örtüşmemektedir.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }