KÜLTÜR SANAT

Rasim Öztekin Kavuğu Kime Devredeceğini Açıkladı

Türk Tiyatrosu’nun güldürü geleneğinin nişanesi sayılan Kavuk'un son sahibi Rasim Öztekin Kavuk’u bu yıl Şevket Çoruh’a devrediyor. Kel Hasan Efendi'nin Kavuk'unu daha önce sırasıyla İsmail Dümbüllü, Münir Özkuli Ferhan Şensoy taşımıştı.

Rasim Öztekin, 4 yıl önce ustası Ferhan Şensoy’dan aldığı Kel Hasan Efendi'nin Kavuk'unu Şevket Çoruh’a devredeceğini açıkladı.


Öztekin, 20 Eylül Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde düzenlenecek olan törende kavuğu Şevket Çoruh’a devredecek.


Kavuğu devraldıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle canlı performans gösteremeyen usta sanatçı “Kavuğu bu sene genç bir arkadaşa devredeceğim. İsimler var, yakın zamanda olacak” demişti. Öztekin, Covid-19 salgını nedeniyle kavuğu online teslim edecek misiniz sorusuna “Online tören istemiyorum, geleneklerimize uygun olarak sahnede teslim edeceğim” açıklamasında bulunmuştu.
20 Eylül’deki törenle kavuğu devralacak olan Şevket Çoruh, kavuğun altıncı sahibi olacak.

KEL HASAN EFENDİ KİMDİR?


Kel Hasan Efendi tuluat oyuncusu ve tiyatro yöneticisi. 1874 tarihinde doğdu 1929 öldü. Bazı kaynaklarda doğum tarihini 1874 ölüm tarihi 1925 olarak da geçiyor. Fakir bir ailenin çocuğu olarak Kadıköy'de yoğurtçuluk yaparken hevesli olduğu tiyatroya başladı. Henüz küçük bir çocukken ünlü komik Abdürrezzak Efendi'nin rollerinin neredeyse tümünü ezberlemişti. Sahneye ilk kez Küçük İsmail yönetimindeki tiyatronun Kadıköy Kuşdili'ndeki gösterileri sırasında çıktı (1893). Başrolde oynamak istemesine karşın bu rolü Abdürrezzak Efendi'nin oynaması üzerine ikinci komik olarak nitelendirilen külhanbeyi rolünü üstlendi. Bu konumunu sürdürmek istemedi; Abdürrezzak Efendi'yle tartışarak topluluktan ayrıldı.
Kendisiyle birlikte topluluktan ayrılan Agah Efendi'yle Şehzadebaşı'nda Hayalhane-i Osmani Kumpanyası adlı bir tiyatro topluluğu kurdu. Topluluğa Külhanyan ve Papazyan'dan başka kanto için küçük Eleni de alındı. Kel Hasan, Mardiros Mınakyan'ın o günlerde çok tutulan dramlarına karşılık sürekli komedi sahneledi. II. Abdülhamid döneminde Abdi Efendi'nin saraya alınması üzerine tuluat tiyatrosu alanında rakipsiz kaldı, ünü yaygınlaştı. İkinci Meşrutiyet'ten (1908) sonra yaygınlaşan Batı ağırlıklı tiyatro çalışmalarına ayak uyduramadı. Bir ara Burhanettin Tepsi ve Naşit Özcan'la birleştiyse de eski başarısına ulaşamadı. 1925'e değin sahnede kaldı.
Tuluat tiyatrosunun en tanınmış oyuncularından olan Kel Hasan, özellikle canlandırdığı İbiş tipiyle halkın beğenisini kazandı. Abdürrezzak Efendi'nin yarattığı bu tiplemeyi, kısık sesine karşın keskin zekası ve hazırcevaplığıyla uzun yıllar yaşattı. Saçı olmadığı için "Kel" lakabıyla anılan Hasan Efendi eski tip oyunların yanı sıra yeni tip oyunlara da ağırlık verdi. Başına yırtık bir fes giyer, kaşlarını siyaha, burnuyla yanaklarını kırmızıya boyar; sırtında istanbuliniyle (bu kıyafeti ustası Abdürrezzak Efendi'den almıştı), sahneye çıkmadan boş bir gaz tenekesini sahneye fırlatır, ardından elinde bir tavan süpürgesi, başında yırtık bir fes ve üzerinde renkli bir giysiyle kendisi belirirdi. İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'ın öğrencilerindendi.
 

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }