Her insanın ara ara şikâyet ettiği yorgunluk, en çok sabah görülen şikayetler arasındadır. Sabahları yorgun uyanmak, uzun çalışma saatleri, günlük hayatın oldukça yorucu ve hareketli olması, günlük yaşantıda oldukça sosyal ve aktif olunması gibi birçok nedenden ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir hastalık belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak iç hastalıkları kaynaklı olabilen bu yorgunluk için birçok çözüm de mevcut tabi ki. Yapılan araştırmalar doğrultusunda sabahları yorgun uyanmak istemeyenler için tavsiyeler derledim. İşte tüm detaylar…

   Vitamin eksiklikleri, kanser, tirod bezlerinde problemler, kalp rahatsızlıkları, kulak burun boğaz ile ilgili rahatsızlıklar, akciğer, nefes problemleri, kas ve iskelet ağrıları, mide, bağırsak rahatsızlıkları, sindirim sisteminde hızlanma ya da gecikmeler, uyku problemleri, psikolojik rahatsızlıklar gibi daha nice sayabileceğimiz faktör, yorgun uyanma nedenlerinden olabilmektedir. Bu yorgunluğun belirtileri genellikle ağız kurulukları, kas ağrıları, sindirim sistemi bozuklukları, sabahları tansiyon düşüklüğü nedeniyle baş dönmeleri ve git gide artan yorgunluk hissi gibi belirtiler olabilmektedir. Tabi tüm bu nedenler ve sonuçlar durduk yere ortaya çıkmayıp, günlük davranışlarımızın birer getirisidir.

Zinde Uyanmak İçin Neler Yapılmalıdır?

    Sabahları yorgun uyanmak istemeyenler için çok sayıda öneri ve yöntem bulunmakta olup, bu yöntemlere uyulur, her birine özen gösterilirse yorgunluk minimum düzeye indirilmiş olur ve hatta ortadan tamamen kaldırılabilir. Peki ya bu yöntemler neler?

  • Zinde uyanmak için öncelikle yeterli gece uykusu alınmalıdır. İlk düzensizlikte ortaya çıkıp kendini belli etmeyebilir ancak zamanla birikimler bu yorgunluğu ortaya atabilmektedir. Sağlıklı, yetişkin bir bireyin son yapılan araştırmalar sonucunda ortalama 5-7 saat kadar uyku uyuması yeterli olmaktadır. Ayrıca da aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmak da vücut için oldukça önemlidir ve düzen oluşturularak bu yorgunluktan tamamen uzaklaşılmış olur.
  • Beslenmenin düzenli aralıklarla ve sağlıklı olması, zinde uyanmak adına oldukça önemli olan bir faktördür. Günlük alınması gereken besinler yeterli düzeyde alındığında vücut değişimlere daha hızlı adapte olur ve yorgunluktan büyük oranda uzaklaşma sağlanır. Bunlarla birlikte özellikle günlük su miktarının yeteri kadar alınması da oldukça önemli ve etkili bir faktördür. Alınması gereken su miktarı kişinin bünyesine, kilosuna, cinsiyetine, yaşına, günlük yoğunluğuna vs. ile değişmekte olup yeteri kadar su alımı sağlanmadığında kalitesiz bir yaşam sizi bekliyor olacaktır.
  • Yeteri kadar ve düzenli periyotlarla uyku dedik. Ancak bu da yeteli olmuyor tek başına. Ne kadar uyuduğumuzla birlikte nerede ve nasıl uyuduğumuz da oldukça önemlidir. Rahatsız bir yatak tüm günün kötü geçmesine neden olabilmektedir.

Süt faydalı mı zararlı mı? Süt faydalı mı zararlı mı?

Sabahları Yorgun Uyanmamak İçin 5 Tavsiye

  • Spor yapmak, kişiyi en başta her ne kadar yoracak ve uyku düzensizliği sağlayacak olsa da vücudu düzenli spora alıştırdığınız zaman zinde kalmanız oldukça olasıdır. Düzenli sor yapmak, egzersizler ile günü taçlandırmak, yorgun uyanmamak için ilk adımdır.
  • Gece yatmadan önce tüketilen besinler ve içecekler de sabah yorgunluğunu belirleyecek faktörlerdendir. Yatmadan önce tüketilecek olan kafein ve nikotin uyku açacaktır ve uyku kalitesizliğine neden olacaktır. Ayrıca yatma süresine yakın tüketilen karbonhidrat, şeker ağırlıklı besinler de uyku kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır.
  • Gece yatmadan önce kullanılan elektronik aletler, ışıkları ve radyasyonu ile beyne düzensiz sinyaller gönderecek ve frekans değişimi ile düzensizliğe neden olacaktır. Özellikle de gece elektronik cihazları hormonlar üzerinde olumsuz etki yaratır, bu nedenle de yatmadan en az yarım saat önce tüm cihazlar bırakılmalı ve uzak tutulmalıdır.
  • Kronik yorgunluk ile uyku bozukluğu arasındaki fark doğru anlaşılmalıdır. Kronik yorgunluk sonucunda uyku bozukluğu ortaya çıkar ama kronik yorgunluk, hormonlar, beslenme bozukluğu, virüs, depresyon gibi çok sayıda nedenden olabilmektedir.
  • Tüm bu önlemlere rağmen iki haftadan daha uzun süren sabah yorgunluğu varsa, gün içinde sürekli yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, kas ağrıları ve baş ağrısı ile dönmesi gibi problemler devam ediyorsa altında yatan farklı ve önemli bir hastalık da olabilir. Bu durumlarda da mutlaka sağlık kurumlarına başvurmalı ve herhangi bir problem varsa önlemini almalısınız.
Editör: TE Bilişim