YEMEK

Sadece Türkiye’de Yetişiyorlar… Ülkenin Her Bir Yanından Tescillenmiş Lezzetler

Bu yiyecekler ve besinler sadece Türkiye'de yeniliyor ve üretiliyor. İşte Türkiye'nin dört bir yanına tescillenmiş olan yemekler...

   Tatlı çorbalardan peynirine kadar ülkenin dört bir yanından tescillenmiş lezzetleri sizler için derledik. Kimileri içi bitmeyen tescil tartışmaları yaşanıyorken ardı ardına güzel haberler gelmeye başlıyor. İşte tescillenmiş lezzetlerden bazıları…

Her ne kadar tesciller birer birer geliyor olsa da bunun yanı sıra hala çok fazla tescil bekleyen lezzetler mevcut. Listede bulunanlar her geçen gün artıyorken şehirler arası tescil tartışmaları da artık son buluyor.

Giresun’un Görele adlı ilçesinin ünlü dondurması da yakın zaman içerisinde coğrafi tescilli lezzetlerimiz arasına girdi artık. Süt, salep, meyan kökü ve şeker kullanılarak doğal yollardan hazırlanan ve yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi olan Görele dondurması, özellikle de bayramlarda ve düğünlerde misafirlere ikram edilmektedir. Ayrıca Giresun simidi, Alucra Oğlak kebabı, Şebinkarahisar karadutu, Giresun tel kadayıfı da coğrafi tescilli yöresel Giresun lezzetlerindendir.

Bolu’ya tescillenmiş olan kızılcık tarhanası da kızılcık meyve püresi, kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklerde kullanılan iyotlu tuzun belirli oranlarda karıştırılıp yoğurulması ile elde edilmektedir. Üretiminde genel olarak yöresel lezzetlerin bulunduğu tarhananın en önemli özelliği, yine bölgede yetişen kızılcık meyvesiyle yapılmasıdır. Tarhananın renginin de kırmızıya yakın bir pembe olması amacıyla güneş görmeyen bezli ortamda kurutulmalıdır.

Mersin’in Erdemli ilçesinde üretile, uygun koşullar sağlandığında aylar boyu depolanabilen dünyaca meşhur olan Lamas limonu da coğrafi tescillilerden.

Afyonkarahisar iline ait olan Afyon sucuğu da Türkiye’nin ilk tescilli ürünleri arasındadır. 2003 yılında bu sucuk için tescil başvurusunda bulunuldu ve 2004 senesinde sonuçlandı.

Bursa’nın siyah incisi de tescilli ürünlerdendir. İngiltere Kraliyet ailesinden olan Düşes Kate, hamilelik sürecinde midesinin bulantısının geçmesi için Bursa inciri yemiştir ve bir anda dünyanın dört bir yanına ün yayılmıştır.

Tadıyla, köpüğüyle ünlü olan Susurluk ayranı, Balıkesir’e tescillenmiştir. Bunu sağlayan ise yoğurt ve az miktarda tuzun karışımıdır. İki farklı yolla karıştırılan malzemeleri insan gücüyle kovaya dökülür ve makine kullanılarak yukarıdan aşağı sürekli karıştırılır. Ayranın kendi yağı ve kaymağı ile köpük oluşmaktadır ki bu önemlidir.

Yalnızca Ardahan’ın Posof ilçesinde yetişen ve hem içi hem de dışı kırmızı olan elma da tescillenmiştir. Ardahan’ın çiçek balı sonrasında elması da tescillenmiş ve dünya duymaya başlamıştır.

Zile pekmezinin de diğer pekmezlerden ayrılmasını sağlayan içinde bulunan yumurta, yoğurt ve süt gibi malzemelerdir. Bu malzemeler ile beyaza yakın renk alan ve koyu kıvamı olan pekmez, tadıyla Tokat’a tescillenmiştir.

Tatlı çorba denilen çorba da Bayburt’a opsiyonlu olan bir çorbadır. Aşure gibi olan çorbanın içinde kuşburnu var ve bölgede kokoç çorba olarak anılır.

{ "vars": { "account": "G-Q6K1Q5TWQT" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }