Türkiye'de 1975 yılında üretilen ve fütüristtik bir tasarıma sahip olan Anadol Böcek, ya da diğer adıyla Anadolu A6 model araç 203 adet üretildi.

Anadol A6'nın en büyük özelliği ise ihtiyaçlara göre farklı versiyonlarının tasarlanabilmesiydi.

Telefonunuzu kılıfla şarj ederseniz... Telefonunuzu kılıfla şarj ederseniz...

anadol böcek

TASARIMCISI JAN NAHUM

Anadol Böcek, o yıllarda Otosan Araştırma ve Geliştirme Bölümünde çalışan Jan Nahum tarafından dizayn edildi. Jan Nahum, daha sonraki yıllarda Otokar, Tofaş, FIAT/İtalya ve Petrol Ofisi gibi şirketlerde Genel Müdür ve CEO olarak da görev yaptı. Babası Bernar Nahum ise Koç’un ortağı olarak Otosan Firmasının kuruluşu, Anadol A1 modelinin geliştirilmesi ve üretiminde çok önemli rol oynadı. Bu aileden Claude Nahum da hem Anadol A1 ralli pilotu olarak, hem de Otosan Anadol Wankel motor projesi ve geliştirilmesinde önemli çalışmalar yaptı. Kendisi bugün, Karsan Otomotiv Sanayi’nin de sahibi olan Kıraça Şirketler Grubu’nun kurucu ortağı.

anadol böcek

ARACI OTOKAR'DAN TALEP EDEN TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ'YDİ

Anadol Böcek üretim bandından A6 kodu ile 1975’te indi. Böcek, aslında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin isteği doğrultusunda geliştirildi. Volkswagen “Buggy” modeli ile benzerlikler taşımasına karşın, konsept ve karakteristik olarak değişik bir dizayn ile üretildi. Otosan, o yıllarda artan turizm potansiyelini ve sayıları gittikçe çoğalan tatil köylerini de düşünerek, aracın halktan da göreceği talebi de dikkate aldı. Üstü açık, kapısız, ön camı kaputla aynı eğimde olan dizayn, değişik gösterge paneli ve konsol aracın en önemli konsepti idi. Aynı eğimdeki kaput ve cam dizaynı, ileriki yıllarda ortaya çıkan SUV araçlara da esin kaynağı olmuş, döneminin ilerisinde kabul edilen panel ve konsol dizaynı, daha sonraki yıllarda pek çok Avrupalı üreticinin otomobil dizaynında esin kaynağı oldu.

anadol böcek arka tasarım

1300 CC MOTOR HACMİ 63 BEYGİR GÜÇLE OLDUKÇA SERİ BİR OTOMOBİL

Anadol Böcek 1298 cc ve 63 HP Ford motor ile üretilmiş, hafif ve küçük kasası nedeniyle yüksek performans elde edildi. Otomobil döneminin pop-art dizaynına paralel olarak asimetrik ön ve arka görünüşü, yine asimetrik ön panel, arkada sağda 2, solda 3 stop lambası, ön cam üzerindeki 5 açılı dikiz aynası 225/55/13 ebadında lastikleri, fiber üzerine vinil kaplı koltukları ile alışılmışın dışında bir görünüme sahipti.

Anadol Böcek, kullanım ve isteklere göre değişik versiyonlara sahiptir.

TRT dış çekimleri için martı kanat kapılı versiyonu, off-road versiyonu, itici/çekici versiyonu ve askeri versiyonu bulunmaktadır.

anadol böcek logo

Anadol Böcek üretimi de, STC-16 gibi şanssız bir döneme rastgeldi. Döneminin çok ilerisinde dizayn edilen her iki model de petrol krizinden kaynaklanan Dünya’daki ve Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle talep yaratamadı ve üretimleri askıya alındı.

1975 ve 1977 yılları arasında üretilen Böcek modeli sayısı sadece 203’tür.

anadol böcek iç mekan

İŞTE O ANADOL BÖCEK SAHİBİNDEN SATILIĞA ÇIKARILDI 230 BİN LİRA FİYAT BİÇİLDİ

1977 yılından bu yana kullandığı aracının tıkır tıkır çalıştığını belirten sahibi Tunç Uyarer, "Aracıma 200 bin lira teklif ettiler. 230 bin lira istiyorum. 229 bin liraya bile vermem" diye konuştu.

anadol böcek

EN ÇOK DA ÇOCUKLAR ŞAŞIRIYOR

Önünde uğur böceği amblemi bulunan 45 yıllık aracını görüp şaşkın şaşkın bakan çocukların golf aracı sandığını anlatan 62 yaşındaki Uyarer, üretildiği dönemden bu yana çok az sayıda kaldığı için klasik araç tutkunlarının ilgisini çekeceğine inandığını belirtti.

anadol böcek ruhsat

İşte sahibinin 230 bin lira değer biçtiği o araç;

anadol böcek

anadol böcek