Sağlığınızı koruyun: Artan hastalık vakalarına karşı alınması gereken önlemler Sağlığınızı koruyun: Artan hastalık vakalarına karşı alınması gereken önlemler

Kadınların en büyük kabuslarından biri olan selülit daha çok kadınlarda görülse de aslında erkekleri de etkileyebilen bir sorun. Özellikle yaz ayları yaklaşırken selülitten kurtulmak neredeyse tüm kadınların gündemine oturuyor. Peki, selülit nedir, neden oluşur ve nasıl geçer? İşte tüm bu soruların cevapları yazımızda sizi bekliyor.

Selülit nedir?

Deri altında yer alan yağ hücrelerinin yağ depolaması sonucu kan dolaşımının da bozulması ile ortaya çıkar. Bu durumun neticesinde ciltte portakal kabuğuna benzeyen bir görünüm oluşur. Daha çok kalça, bacak ve karın bölgesinde oluşan selülitin neden olduğu portakal kabuğu görünümü de doğal olarak çoğu kadını çok rahatsız ediyor. Selülit sorununun kadınların %80 gibi çok büyük bir kısmını etkilediğini de belirtelim.

Selülit neden olur?

Halk arasında yaygın kanı selülitin fazla kilolardan kaynaklandığı görüşü yaygın, ancak bu doğru değil. Kilolu kadınlarda da zayıflarda da görülebilen selülitin oluşumunda rol oynayan etkenler şunlardır:

  • Beslenme: Selülit nedenler içinde en önemlisi beslenme, zira tüketilen yiyecekler selülit oluşumunda en büyük etken. Selülite neden olan yiyecekler arasında aşırı tuzlu gıdalar, cipsler, her türlü kızartma, şeker, margarin gibi katı yağlar ve alkol sayılabilir. Ayrıca aşırı tüketilen patates, havuç ve elma da selülit oluşumuna zemin hazırlayabiliyor. Bu arada kafeinin yani kahvenin selülite neden olduğu inanışının da gerçeği yansıtmadığını söyleyeyim, kahveyi şekersiz içmek selülite neden olmuyor.  
  • Hareketsizlik:  Birçok sağlık sorununun en önemli sebebi olan hareketsizlik selülit oluşuna da yol açıyor. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürenlerde selülit görülme riski düzenli egzersiz yapanlara kıyasla çok daha yüksektir.

Bunların yanı sıra genetik faktörler, dolaşım bozuklukları, sindirim sistemi sorunları, aşırı östrojen hormonu salgılanması, sık kilo alıp vermek,  hamilelik de selülit oluşumunda rol oynayan etkenlerdir.

Selülit tedavisi

Selülit tedavisi için birkaç farklı yöntem var, selülit tedavisi için kullanılan yöntemler şunlar:

  • Ultrason: Ultrason ile selülit tedavisi uyluk ile karın bölgesindeki selülitlerin ses dalgaları ile ortadan kaldırılmasını hedefler. Ultrasonla selülit tedavisi genellikle 2 ya da 3 ay süren bir tedavidir ve tedavi sırasında cerrahi bir müdahale uygulanmaz.
  • Karboksiterapi: Bu yöntemde cildin altına karbondioksit enjekte edilir ve selülitlerin ortadan kalkması sağlanır. Enjeksiyon sebebiyle işlemden sonra biraz rahatsızlık hissedilebilir, bazen de morarma görülebilir.
  • Kriyolipoliz: Karın, kalça gibi bölgelerde bulunan yağ hücrelerindeki lipit moleküllerinin dondurularak ortadan kaldırılması olan bu yöntem FDA onaylıdır ve selülit tedavileri arasında en etkili olanlardan da biridir.

Doğal selülit tedavisi

Selülit için bazı doğal tedavi yöntemleri de var, her gün bir bardak yeşil çay içmek selülitleri azaltabiliyor. Ayrıca adaçayı içmek de selülit oluşumunu engelliyor ve var olan selülitlerin de azalmasına yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra selülitli bölgelere hindistancevizi yağı ile masaj yapmak da doğal selülit tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.

Selülitten koruyan yiyecekler

Selülite neden olan yiyeceklerin yanı sıra bu sorundan korunmaya yardımcı olan yiyecekler de var elbette. Beslenmede bol lifli gıdalar, keten tohumu, potasyum kaynağı olan muz, avokado, ıspanak gibi gıdalar, protein kaynaklarına yer vermek selülit oluşumundan korunmaya yardım eder. Bunların yanı sıra bol su içmek de selülitten korunma yollarının en önemlisidir.

Selülitten korunma yolları

Selülitten kesin olarak korunmanın ne yazık ki bir yolu yok. Ancak yazımızda da belirttiğimiz gibi selülite neden olan yiyeceklerden uzak durmak, hareketsiz bir yaşam tarzı yerine bol egzersiz içeren bir yaşam tarzını benimsemek özellikle de selülit oluşumunu engellediği bilinen pile squat, booty bridge, hip bridge gibi egzersizleri yapmak selülitten korunmaya fayda sağlayabilir.

Editör: TE Bilişim