Sosyal medyada artan şiddet ve tehdit olaylarının ardından “Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" teklifi TBMM'de kabul edildi. Peki bu yasa ile birlikte sosyal medyada ne gibi değişiklikler olacak?

Ege ve Akdeniz out, Kandıra in Ege ve Akdeniz out, Kandıra in


1- Öncelikle internet kullanımının denetlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde “Dijital Mecralar Komisyonu” kuruldu. Dijital Mecralar Komisyonu, çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerine zarar verici şekilde internet kullanımının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler ile yapılan iş ve işlemler hakkında inceleme, görüşme, raporlama, tavsiye ve görüş bildirme işlemlerini yürütecek. 

2- Kurulan komisyon, kamu kurum ve kuruluşlardan, içerik sağlayıcılardan, erişim sağlayıcılar, yer sağlayıcılar ile yerli veya yabancı diğer gerçek ve tüzel kişilerden bilgi ve belge istemek ve ilgililerden bilgi alma hakkına sahip olacak

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİNE UYMAYANLARA CEZA

Bu yasa düzenlemesine uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına (Youtube, instagram, twitter, facebook vb.) belli yaptırımlar uygulanacak. 

Yaptırımlardan bir tanesi “bant daraltma”dır. Örnein; Facebook, Türkiye için herhangi bir temsilci atamadı. Önce para cezası kesilecek, daha sonra reklam alması yasaklanacak, eğer hala temsilci atamamışsa işte o zaman bant daraltma yani “sansür” olayı gerçekleşecek.

Bant daraltma durumunda sosyal ağ sağlayıcısı olan Facebook'a, Türkiye’den giriş yapıldığı zaman çok yavaş bir şekilde kullanılacak. Video, fotoğraf ve yazı gibi veriler normalde 5 saniyede karşınıza çıkarken bant daraltılması durumunda ya çok uzun sürede karşınıza çıkacak ya da siteye hiç giriş yapılamayacak.  

SOSYAL MEDYA YASASININ EKSİKLERİ...

1- En önemli eksikliği ifade özgürlüğü konusunda olacaktır. İnsanlar düşüncelerini rahatça dile getirmekten çekinecektir. 
2- Haber alma özgürlüğü kısıtlanabilecek. Youtube, facebook, twitter vb. sosyal medya platformlarına uygulanacak yaptırımlarla birlikte haber alma özgürlüğü kısıtlanabilecek. 
3- VPN dediğimiz girilemeyen sitelere girilmesini sağlayan programların kullanımı artacak.

Ayrıntılı bilgi için Öner Hukuk ve Danışmanlık sitemizden bize ulaşabilirsiniz.