Spa son yıllarda insanlar tarafından çok fazla konuşulmaya ve araştırılmaya başlanan bir kültür haline geldi. Peki sebebi ne? Kalabalık insan nüfusu, yoğun çalışmaya bağlı stres, hava kirliliği kaynaklı yorgunluk artışı, sağlıksız beslenme...
Peki aslında geçmişi çok eskilere dayanan ama bir çoğumuzun hayatına yavaş yavaş giren Spa’nın faydaları neler? Spa nedir?
Dilimize hızla giriş yapmış olsa da birçok insan hala spa sözcüğünün gerçekte ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyor. Genel anlamda; sağlığı, zindeliği, estetik ve güzelliği, iyileşmeyi su ve suyun iyileştirici gücünü anlatan spa, sudan gelen sağlık anlamına gelir.
Spa’nın geçmişi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanır. Savaşlarda bitkin düşen, gücünü kaybeden Romalı askerlerin yaralarını iyileştirmek için yaptırdıkları banyolardaki tedaviye o dönemlerde “Sanus Per Aquam” [SPA] yani –sudan gelen sağlık- adı veriliyor. Öyle ki Belçika’da 14. yüzyılda spa isimli bir şehir de kurulmuştur.
Roma’da başlayan spa kültürü insanlarda yarattığı etkiyle beraber Avrupa’ya hızla yayılmış ve günümüze dek varlığını korumuştur.
Spa tarih sahnesinde, mineral suları, deniz suyu kullanımı ve daha pek çok terapiyi kendi içinde barındırır. Günümüzde sıkça rastladığımız spa merkezleri de sundukları çeşitli hizmetlerle en çok tercih edilen rahatlama merkezleri haline gelmiştir.
SPA'NIN FAYDALARI NELERDİR?
- Kan dolaşımını düzenler.
- Toksinlerin vücuttan atılmasını (detoks) hızlandırır.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Romatizmal hastalıkların iyileşmesine yardım eder.
- Kasları yumuşatıp gevşetir. Özellikle spor vb. bedensel çalışmalardan sonra yorulan ve sertleşen adele yapısındaki spazmları giderir.
- Vücudun dinamizminin yenilenmesini sağlar ve enerji kanallarını aktive eder.
- Beyin yorgunluğu, zihinsel yorgunluk, stres gibi ağır iş temposunun sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini yok eder, zindelik verir.
- Vücuttaki aşırı elektrik yükünü alır, rahatlama sağlar.
- Gerginlik ya da geceleri uyku bozuklukları gibi depresif problemlerin atılmasında iyileştirici etkiye sahiptir.
- Yağların eritilip vücudun forma girmesine, derinin ve cilt dokusunun pürüzsüzleşmesine, güzelleşmesine fayda sağlar.