Türkiye’de inanç turizmi denildiğinde akıllara ilk gelen merkezlerden olan Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilinde bulunmaktadır. Ortalama 5 yıldır, birçok bölümü ziyaretçiye kaplı olarak duruyordu çünkü ziyaretçilerin girmeleri sorun teşkil edebilmekteydi. Zorlu coğrafi koşullar altında sürdürülen 5 yıllık restorasyon çalışmalarında ikinci etap da tamamlanmış durumda. Bu restorasyon çalışmaları içerisinden bilgiler alınabilse de fotoğraf alınamamaktaydı. Çalışmalar sebebiyle ziyaretçiye de kapatılmış olması, fotoğraf alınamamasını tetikleyen konulardandır aslında. İşte yıllar sonra ilk görüntüler alındı.. İşte Sümela Manastırı görselleri ve 5 yıllık restorasyon çalışması hakkında bilinmesi gereken, önemli detaylar…
Birinci Etap
İlk bölümü 25 Mayıs 2019 tarihinde ziyaretçilere açılmıştı Sümela Manastırının. Açılan bu bölümün ardından hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmekteyken; 5 mühendis ve 24 endüstriyel dağcı ekip ile giriş kapısının üzerinde kama blok adı verilen kayada halat çekme ve sabitleme çalışmaları gerçekleştirilmişti.
Sümela Manastırı konum bakımından biraz zorlu alanda olduğu için ekibin profesyonel çalışması can sağlığı için oldukça önemliydi ve inşa edilecek olan, stabilize edilecek olan kayalar oldukça büyük ve ağır kayalardı. Bu sabitlemeyi sağlayabilmek adına hem uzun süre hem de iyi bir şekilde koruma sağlanabilmesi adına kaya tutucu bariyerler inşa edildi. Yüksek dayanıklı çelik teller kullanılarak yapılan bu sistem, 10 bin ton kadar kaya ve 16 metre demir kullanılarak yapıldı. Bu çalışmalar, ziyaretçiler tarafından ilgi gördü ve bu çalışmanın sonucunda ziyaretçiler için oldukça güvenilir bir ziyaret alanı oluşturuldu.
Sümela’nın Süper Kahramanları
Sümela Manastırı’nda ikinci etap tamamlandı ve ziyaretçiler için tehlike arz eden kayalar, 25 kişilik endüstriyel dağcı yardımıyla birer birer düşürülerek tehlike ortadan kaldırıldı. Malzemelerin taşınmasına teleferikler kullanıldı ve onlarca, yüzlerce metre yükseklikte çalışmalar çelik ipler ile oldukça başarılı sonuçlarla tamamlanmış oldu. Profesyonel ekip son günlerde Sümela’nın baş kahramanları olarak anılıyor ve bu durum yıllar boyu böyle de sürecek gibi görünmektedir.
25 kişilik profesyonel, her biri alanında uzman olan dağcı ekip ile tamamlanmak üzere olan restorasyon çalışmasında 20 dağcı ip kullanarak kayaları temizlemiş 5 dağcı ise güvenlik noktalarında bulunarak güvenlik korumakla yükümlüdür. 2.etap restorasyon çalışmaları adı altında yüzey örtülmesi yapılmış ve o kadar çok zorlu göreve rağmen, hava şartlarına rağmen başarı ile sürdürmüşlerdir.
Bölgeden 1100 Tonda Daha Fazla Kaya Çekildi
Sümela Manastırı’nın restorasyon çalışmalarında %65 kadar tamamlanma gerçekleşmemiş ve daha önce hiç ziyaretçi almamış olan %35’lik kısmın restorasyon çalışmalarının ise 1 Temmuz 2021 tarihine kadar süreceği düşünülmektedir. 5 yıllık süreç sonunda 1100 tondan daha fazla kayanın bölgeden çekildiği bilinmektedir.
Sümela Manastırı’nın bu süreçte korunabilmesi için tüm her yeri 17 bin metrekarelik çelik ağlarla kaplanmıştır. 600 metrekarelik bariyer çalışması ile koruma daha da güçlendirilmiştir. Birinci etabında 11 milyon TL harcanan restorasyonda 2 ve 3. Etaplarda 55 milyon TL harcanacağı düşünülmektedir. 2000 senesinde UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesine adını yazdırmış olan Manastır için kalıcı liste çalışmalarına da başlanmıştır.
İnanç turizmi adına çok önemli konumda olan Sümela Manastırı’nın ziyaretçiye açılabilmesi adına %35’lik bir çalışma kısmı kalmış olması 5 sene gibi bir sürede oldukça sağlam atılmış bir adım, güzel ilerletilmiş olan bir projedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kadar az kalmış olan çalışmalar sebebiyle de UNESCO Kalıcı Miras Listesine Sümela Manastırı adını yazdırmak adına görüşmelere ve çalışmalara başlamıştır.