Mis gibi kokusuyla tatlılara, keklere hatta bazı yemeklere harika bir tat katan tarçın aynı zamanda geleneksel tıpta da kullanılan en önemli baharatlardan biri. Bilimsel ismi cinnamomum olan tarçın ağacının kabuklarından elde edilen tarçının faydaları sandığınızdan çok daha fazla. Eskiden çok değerli olan tarçının Seylan tarçını ve cassia tarçın olmak üzere iki farklı tipi var ve Seylan tarçınına gerçek tarçın da deniliyor. Tarçına kokusunu ve tadını veren sinnamaldehit isimli bileşik bu baharatın faydalı olmasının da ana nedeni. Toz ya da çubuk olarak tüketilebilen tarçının faydaları bu harika kokulu ve leziz baharatı bir baharat olmaktan öte bir şifa kaynağı haline getiriyor.

Depresyonda mısınız? Bu belirtilere dikkat! Depresyonda mısınız? Bu belirtilere dikkat!

Tarçın çok güçlü bir antioksidandır

Artık antioksidan kelimesini duymayan kalmamıştır sanıyoruz, vücudu serbest radikallerin sebep olduğu oksidatif hasardan koruyan antioksidanlar sağlık için çok önemli ve tarçın polifenoller gibi güçlü antioksidanlar ile doludur. Dolayısıyla dengeli miktarda tarçın tüketmek vücudunuzu serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur.

Antienflamatuar etkisi vardır

Tarçın vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını ve doku onarımını destekleyen antienflamatuar etkiye sahiptir. Bu da tarçının sağlığa faydaları arasında en önemli olanlardan biridir.

Kan şekerini düşürür

Tarçının faydaları içinde belki de en bilineni kan şekerini düşürme etkisi. Tip 2 diyabetli kişilerde günlük tarçın kullanımı açlık kan şekerinin düşmesini sağlar ve insülin direncini de önemli ölçüde azaltır. Elbette tarçın diyabet için bir tedavi edici değildir ancak semptomları azaltır.

Kalbi korur

Tarçın kalbe zarar veren iki şeye karşı etkilidir; yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol. Düzenli tarçın tüketmek tansiyonu ve kolesterolü düşürür ve böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.

Adet dönemi kramplarını azaltır

Çoğu kadın adet döneminde kramp sorunu yaşar ve tarçın adet döneminde krampların giderilmesinde de etkilidir. Az miktarda tarçın tüketerek bu kramplardan kurtulup daha rahat bir adet dönemi geçirilebilir.

Romatoid artrit semptomlarını azaltır

Bir tür eklem iltihabı olan romatoid artrit eklemlerde ağrıya ve şişmeye sebep olur, günlük olarak düzenli tarçın kullanımı bu hastalığın sebep olduğu semptomları yani ağrı ve şişmeyi azaltır. Ayrıca eklemlerdeki hassaslığı da azaltarak bu hastalıktan muzdarip olanları ciddi şekilde rahatlatır.

Tarçın antimikrobiyeldir

Tarçın gıdalarda mantar, bakteri ve virüs içeren elementlerle mücadele eder. Eski çağlarda gıda bozulmalarının soğutma olmaması sebebiyle sık olduğu zamanlarda tarçın hem tatlı hem de tuzlu gıdalara bozulmalarını önlemek için eklenmiştir. Tarçının antimikrobiyel özelliği aynı zamanda soğuk algınlığı, grip, bazı mantar hastalıkları gibi hastalıkların tedavisinde de faydalı olmasını sağlar.

Alzheimer ve Parkinson semptomlarını azaltır

Alzheimer ve Parkinson henüz kesin tedavisi bulunamamış olan iki nörolojik hastalık ve tarçının nöronları destekleyerek bu iki hastalığın semptomlarının hafiflemesine yardım ettiği belirlenmiştir. Bu hastalığa sahip olan kişiler her gün tarçın tüketerek hastalık semptomlarının ağırlaşmasını önleyebilirler.

Tarçın zayıflatır mı?

Geldik tarçın ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri olan zayıflamaya.  Fazla kilolar birçok sağlık sorununa zemin hazırlayan en önemli etkendir ve tarçın zayıflama yardım ederek de sağlığa büyük bir fayda sağlar. Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştıran tarçın kan şekeri seviyesini de dengeleyerek tatlı krizlerine girmeyi önlüyor. Bir bardak suya 1 tatlı kaşığı tarçın atıp kaynatarak hazırlanan tarçınlı su zayıflamaya yardım ediyor.

Aşırı tüketmekten kaçınmak gerekiyor

Elbette çok faydalı da olsa tarçının aşırı tüketimi de zararlı olabiliyor. İster tarçınlı su için ister tarçını yiyeceklerde kullanın uzmanlar günde bir çay kaşığı toz tarçın ya da bir adet çubuk tarçından fazlasını tüketmenin çeşitli olumsuz etkilere yol açabileceği konusunda uyarıyor.